Nádherně vybroušený diamant: Netflix přináší další oscarovou perlu plnou hvězd, z které běhá mráz po zádech

Eva Lenská
Foto: Paramount Pictures

Netflix čas od času přidá do své nabídky opravdové filmové perly. Jednou z nich je i oscarový snímek Hodiny (The Hours), který se může pochlubit skvostným obsazením. Zahrály si v něm Nicole Kidman, Meryl Streep a Julianne Moore. Soustředí se na spisovatelku Virginii Woolfovou a scénář vychází z románu Michaela Cunninghama.

Richmond, Anglie 1923. Spisovatelka Virginie Woolfová (Nicole Kidman) píše v azylu svého domku na venkově jedno ze svých vrcholných, nejintimnějších a vnitřně nejkomplikovanějších děl: Knihu Paní Dallowayová.

V Los Angeles roku 1951 si touto knihou zatím léčí své deprese těhotná žena v domácnosti Laura Brownová (Julianne Moore), připravující narozeninovou oslavu pro svého chotě. Rovněž moderní paní Dallowayová neboli Clarissa Vaughnová (Meryl Streep), emancipovaná nakladatelka z New Yorku, chystá v roce 2001 oslavu pro muže, kterého miluje. Pro básníka Richarda (Ed Harris) umírajícího na AIDS. Tyto tři ženy a jejich příběhy tak propojuje jedno literární dílo a s ním ženské emoce spojené s plynutím času.

Snímek z roku 2002, který si vysloužil devět nominací na Oscara a jednoho získal, natočil režisér Stephen Daldry. Film také získal dva Zlaté glóby a Stříbrného medvěda. Jak už jsme uvedli, zahrály si v něm tři excelentní herečky. Na ČSFD si vysloužil hodnocení 82 %.

ČTĚTE TAKÉ: NEOHRABANÁ ŠPRTKA SKOČÍ PO HLAVĚ DO SVĚTA MODELINGU: NETFLIX PŘIPRAVUJE NOVÝ SERIÁL PRO MLADÉ NATOČENÝ PODLE ÚSPĚŠNÉ KNIŽNÍ SÉRIE

5 zajímavostí z natáčení:

  • Nicole Kidman se rozhodla, že nebude napodobovat skutečný hlas Virginie Woolfové a také si přečetla všechny její dopisy. Pomohly jí vcítit se do postavy víc, než spisovatelčiny romány. Změna vzhledu ji moc nenadchla, ale nakonec pro ni byla osvobozující. Jako levačka se musela naučit psát pravou rukou.
  • Maskéři byli nakonec diskvalifikováni z nominací na Oscara, protože k doladění nosu Nicole Kidman byly použity především počítačové triky. Přesto je zajímavé, že herečka tento falešný nos nosila i v soukromí, aby ji venku nikdo nepoznal. Hodilo se jí to, když řešila rozvod s Cruisem.
  • Udělat z Julianne Moore starou ženu trvalo maskérům 6 hodin. Za roli Laury byla nominovaná na Oscara, ale bohužel jí ho vyfoukla Catherine Zeta-Jones.
  • Meryl Streep při přípravě na svou roli poslouchala skladbu Richarda Strausse Čtyři poslední písně. Filmařům se to zalíbilo a skladbu použili i ve filmu. Můžete ji slyšet ve scéně, kdy Clarissu přijde navštívit Louis Waters.
  • Každá herečka natáčela svou část zvlášť. Meryl Streep se ve filmu objevuje 42 minut, Julianne Moore 33 minut a Nicole Kidman 30 minut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 2. ŘADA PROBLÉMU TŘÍ TĚLES PONESE PODLE TVŮRCŮ VELKÉ TVŮRČÍ PROBLÉMY. POKRAČOVÁNÍ VŠAK CHTĚJÍ JEŠTĚ VÍC NEŽ DIVÁCI

Jak snímek hodnotili recenzenti na ČSFD? „Nádherně vybroušený diamant. Jak scénáristický a režisérský, tak i herecký a hudební. To je přesně ten film, který bude lákat k další a další projekci, a jako u diamantu, bude z každé strany trošku jiný a znovu nádherný,“ uvedl jeden z nich.

„Fantastické herecké výkony. Nicole Kidman s falešným nosem a parukou je vážně k nepoznání a jako introvertní, depresemi zmítaná žena je skvělá. Ale ještě úžasnější je Julianne Moore. Toho Oscara měla dostat ona,“ napsal další. „Daldry nás nešetří a emocionálně to hrne od začátku do konce. Zkrátka Hodiny jsou sto minut napráskaných emocemi, které dokonale dokresluje skvostná hudba Phillipa Glasse. Při dnešní filmové produkci se mi moc často nestává, aby mi běhal mráz po zádech, ale u tohoto filmu se mi to dělo často,“ doplnil další.

Oscarový snímek Hodiny z roku 2002 je na Netflixu dostupný od 15. května.

Zdroj: Paramount Pictures, ČSFD, wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.