V Praze se natáčí pokračování kultovního sci-fi. V projektu Blade Runner 2099 se metropole promění ve futuristické Los Angeles

Tereza Pulgretová
Foto: Warner Bros. Pictures

Jedna z největších filmařských událostí tuzemské historie odstartovala v Praze. Do českého hlavního města se vydal štáb očekávaného seriálu Blade Runner 2099, který volně navazuje na dva legendární snímky režisérů Ridleyho Scotta a Denise Villeneuva. Hlavními tvářemi chystané novinky jsou herečky Hunter Schafer a oscarová Michelle Yeoh.

Sci-fi thriller Blade Runner od ikonického tvůrce Ridleyho Scotta patří ke kouskům, které by měl vidět každý správný milovník filmu. Ponurá klasika z roku 1982, kde v hlavní roli jako Rick Deckard zazářil Harrison Ford dostala po pětatřiceti letech pokračování, kterého se s úctou ujal Denise Villeneuve. Neméně povedený sequel k této milované kultovce prohloubil neo-noirový dystopický příběh Blade Runner 2049, v němž se s Deckardem setkává losangeleský policista „K“ (Ryan Gosling).

Oba snímky si diváci postupem času naprosto zamilovali, o čemž svědčí i jejich hodnocení na Kinoboxu (Blade Runner 76 %, Blade Runner 2049 81 %). Na ikonická díla proto nyní naváže seriál Blader Runner 2099. A nebude se natáčet nikde jinde, než ve stověžaté Praze. Barrandovská studia, která nahradí typickou losangeleskou futuristickou krajinu, tak až do prosince plně obsadí práce na tomto obřím projektu s rozpočtem zhruba 43 milionů dolarů.

PSALI JSME: 5 FILMŮ, KTERÉ SI PUSTIT PO ZHLÉDNUTÍ DUNY 2: MIX ŽÁNRŮ A ČASOPROSTORU, ZÁCHRANA PLANETY A NÁVRAT LEGENDÁRNÍHO DETEKTIVA

Protagonistky žhavé novinky budou rovnou dvě, a to Hunter Shafer, kterou fanoušci znají především ze seriálu Euforie, ale také z letošního hojně diskutovaného dramatu Milé laskavosti od Yorgos Lanthimose. V seriálu si podle posledních informací zahraje Coru, která je celý život na útěku a touží pouze po tom, aby zajistila stabilní a bezpečný život pro svého bratra.

K transgender herečce a modelce se v roli Blade Runnerky Olwen připojí Michelle Yeoh, jež v minulém roce dostala Cenu Akademie za výkon v netypickém akčňáku Všechno, všude, najednou. Do režisérského křesla se minimálně u prvních dvou epizod posadí Jonathan Van Tulleken (Shogun), showrunnerskou funkci zastane Silka Luisa (Dívka, která se třpytila). Jako výkonný producent se na place objeví i oceňovaný režisér původního snímku Ridley Soctt.

ČTĚTE TAKÉ: KDYŽ PRAVIDLA NEEXISTUJÍ: FILMY NA NETFLIXU, KTERÉ STEJNĚ JAKO LETOŠNÍ VÍTĚZ OSCARA OHÝBAJÍ ŽÁNRY

Původně byl na listu uveden také Jeremy Podeswa (Hra o trůny), kvůli loňským stávkám se ale celé natáčení přesunulo z Belfastu do Prahy a s ním se vyměnila také jména tvůrců. Práva na nový seriál, který diváci budou moct zkouknout na službě Prime Video, si pořídila Amazon Studios. Datum premiéry zatím není známo.

Zdroje: IMDb, Belfast Telegraph, Variety, The Prague Reporter, Deadline, Screen Rant, Prague Morning

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Carlos Green

    Blade Runner 2049 od Denise z roku 2017, byl pro mě obrovský zážitek a dodnes je v mém žebříčku v TOP 6 nejoblíbenějších Sci-Fi všech dob. Krásně pomalu se odvíjející děj, každý záběr je dechberoucí, ponurý, chladný, Temný a detailně vystavený, jak to umí dnes možná jen Denis Villeneuve.