5 filmů, které si pustit po zhlédnutí Duny 2: Mix žánrů a časoprostoru, záchrana planety a návrat legendárního detektiva

Tereza Pulgretová
Foto: Warner Bros.

Stejně jako se po celém světě plní kinosály fanoušky sci-fi ságy Duna, i v Česku tento kousek z dílny režiséra Denise Villeneuvea válcuje ostatní novinky. Pokud jste se k pokračování osudu Paula Atreida a planety Arrakis nedostali nebo potřebujete vyplnit prázdno po intenzivním filmovém zážitku, můžete si čekání zkrátit některými žánrově či pouze pocitově podobnými snímky. Vybrali jsme jich pro vás hned několik.

Interstellar (2014)

Jeden z řady vizuálních skvostů, které vznikly pod rukama režiséra Christophera Nolana. Interstellar v dechberoucích obrazech zachycuje příběh pilota společnosti NASA a farmáře Josepha Coopera (Matthew McConaughey), jenž se ve spolupráci se skupinou výzkumníků vydává hledat nový domov pro lidstvo. Život na Zemi se totiž rychle chýlí ke konci.

Stejně jako Duna se toto dobrodružné sci-fi pyšní komplexně vytvořeným světem mimo realitu a kromě parádní podívané také emocionální hloubkou doplněnou o silnou hudbu Hanse Zimmera. Postavy, se kterými se diváci postupně seznamují, si navíc zahrála samá velká jména, jako jsou Anne Hathaway, Jessica Chastain, Matt Damon, Mackenzie Fox či Casey Affleck. Ti nejbystřejší si možná všimnou i v té době ještě neznámého chlapce, který se ve snímku sice objeví jen v pár scénách, v Duně si ale o dekádu později střihne roli úplně největší.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: RECENZE: DUNA 2 JE VIZUÁLNÍM SKVOSTEM, KTERÝ DIVÁKŮM BERE DECH A DRTÍ HOLLYWOOD. KOLOS ROZEZNÍVAJÍ VÝKONY HERCŮ I PALČIVÁ TÉMATA

Atlas mraků (2012)

Postmoderní sci-fi, za kterým stojí režisérské trio Tom Tykwer, Lana Wachowski a Andy Wachowski vzniklo podle stejnojmenného románu Davida Mitchella z roku 2004. I po dvanácti letech od uvedení do kin ale v lidech stále vyvolává mnoho otázek. Tvůrci se v něm totiž pustili do zfilmování rozsáhlého časoprostoru a složitého pohlcujícího děje. Podobnou odvahu měl i Villeneuve s Dunou, kterou se v minulosti i přes několik pokusů, nikomu takto úspěšně zpracovat nepovedlo.

Atlas mraků je jakousi cestou za poznáním lidstva, při které se tvůrci pouští do šesti časových rovin a skáčou mezi různými žánry čítajícími historický film či dystopický thriller. Hlavní otázkou, kterou se snaží zodpovědět, je vliv, který na sebe lidé a jejich duše mají napříč minulostí, přítomností i budoucností, a dávají tak při sledování skutečně zabrat mozkovým závitům. I v tomto kousku se vystřídala řada známých jmen, jako je Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving či Jim Broadbent.

Avatar (2009)

Snad nejvíc podobností bychom při srovnání se žhavou novinkou našli ve všem dobře známém Avataru. Průlomový kousek režiséra Jamese Camerona před patnácti lety ohromil fanoušky fantasy a sci-fi nejen svojí krásou, ale také komplexitou. Hlavní hrdina, bývalý mariňák Jake Sully, podobně jako Paul Atreides přistává na cizí planetě, kde se postupně seznamuje s tamním životem, kulturou a pomalu se stává jedním z ostatních obyvatel. Kromě toho se v novém světě mezi domorodci také zamiluje.

Oba filmy dávají na odiv přírodní úkazy a neznámé tvory a mají také svoje typické barvy. U Avataru je to ikonická modrá a zelená, zatímco Duna se rozehrává zlatými tóny písku.

ČTĚTE TAKÉ: DŮKAZ, ŽE ČESKÝ FILM STÁLE MÁ CO NABÍDNOUT: NA NETFLIX MÍŘÍ TUZEMSKÉ FUTURISTICKÉ SCI-FI, KTERÉ OBSTOJÍ I V ZAHRANIČNÍ KONKURENCI

Blade Runner 2049 (2017)

Pětatřicet let po úspěšném snímku Blade Runner pod taktovkou Ridleyho Scotta se Villeneuve vytasil s neméně povedeným sequelem k této milované sci-fi klasice. Režisér neo-noirové mysteriózní dystopie prohlubuje už známý příběh, v němž se setkává losangeleský policista „K“ (Ryan Gosling) a detektiv Rick Deckard, kterého si znovu zahrál Harrison Ford. Obsazení doplňuje Ana de Armas, Jared Leto, ale také Dave Bautista, jenž si v Duně střihnul roli záporáka Rabbana Harkonnena.

Villeneuve v pokračování kultovky dokazuje nejen, že z navazování na díla jiných slavných režisérů nemá strach, ale také, že k tomu nemá ani důvod. Film si pod svá křídla totiž bere s citem a pokorou. Kromě nového pohledu přidává také okouzlující estetickou stránku, která byla odměněna hned dvěma Oscary, a to za Nejlepší kameru a Nejlepší vizuální efekty. Hudby se neujal nikdo jiný než Hans Zimmer, tentokrát po boku Benjamina Wallfische.

Duna (1984)

Pro opravdové filmové fajnšmekry tu máme poslední tip v podobě dřívějšího podání šedesátkové sci-fi ságy z pera spisovatele Franka Herberta. Režie se tehdy chopil David Lynch a do čela snímku postavil Kyle MacLachlana, jenž jako by současnému Paulu Atreidovi z oka vypadl. Vedle něj se objevuje Francesca Annis, Jürgen Prochnow, Brad Dourif či Sean Young. Obě podání spolu lidé v roce 2021 po uvedení Villeneuvovy verze velmi srovnávali. Zdali ale mají společného víc, než jen pěknou tvář tragického antihrdiny, musíte už posoudit sami.

PSALI JSME: REŽISÉR ZACK SNYDER OPĚT MATE FANOUŠKY. VELKOLEPÉ SCIENCE-FANTASY REBEL MOON JE PROPOJENO S DODNES NEVYDANÝM ZOMBIE ANIMÁKEM

Foto: Universal Pictures

Další tipy:

  • Ex Machina (2014)
  • Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)
  • Ad Astra (2019)
  • Příchozí (2016)
  • Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (2023)
  • Vyhlazení (2018)
  • Gladiátor (2000)
  • Lawrence z Arábie (1962)

Zdroje: ČSFD, MovieWeb, Collider, IMDb, Wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.