Když pravidla neexistují: Filmy na Netflixu, které stejně jako letošní vítěz Oscara ohýbají žánry

Tereza Pulgretová
Foto: A24

Každý, kdo viděl vítězný snímek letošních Oscarů, ví, že tenhle film je pěkná jízda. Akční sci-fi Všechno, všude, najednou možná zprvu může působit klidným artovým dojmem. Po více jak dvou hodinách ale směs bizáru, kreativity, skvělých hereckých výkonů, emocí i humoru nechává diváky v čirém úžasu. I přesto, že nic, jako je tento nápaditý kousek, nejspíš neexistuje, přinášíme seznam aspoň trochu podobných filmů, u kterých na zážitek můžete vzpomínat.

Projekt Adam

Dobrodružná novinka loňského roku, ve které se tvůrci Netflixu pustili do cestování časem, vyvolala u diváků smíšené pocity. Ryan Reynolds se v hlavní roli jakožto zraněný pilot vydává do roku 2022, kde se svým mladším dvanáctiletým já (Walker Scobell) musí zachránit svého otce (Mark Ruffalo), a tím i celý zbytek světa. V cestě ale hrdinům stojí těžké výzvy, z nichž ty nejtěžší pramení z jejich rodinné minulosti.

Kromě Reynoldse a Ruffala se v očekávaném snímku Shawna Levyho, jenž u kritiků příliš neuspěl, objevila také Jennifer Garner a Zoe Saldana.

Parazit

Psychologické drama Parazit sklidilo v roce 2019 obrovské ovace jak od laiků, tak i od odborníků. Když si za něj režisér Jun-ho Pong na předávání Cen Akademie přezval Oscara, stal se tento film prvním cizojazyčným snímkem v historii, který na zlatou sošku dosáhl.

Nápaditá jihokorejská černá komedie sleduje chudou čtyřčlennou rodinu, která neskonale touží po lepším životě a je schopná pro úspěch udělat cokoliv. Nenápadně se proto infiltruje do domácnosti byznysmena Parka.

Film za pomocí napínavých scén a satiry mistrovsky ukazuje problémy dnešní asijské společnosti a střet dvou naprosto odlišných světů. Parazit byl kromě Oscara oceněn také Zlatou palmou na festivalu v Cannes. Podle mnohých jde o nejzábavnějšího vítěze této ceny od dob Pulp Fiction.

Paterson

Na seznam připojujeme možná trochu nečekaně i tento hřejivý snímek s Adamem Driverem v hlavní roli. Ačkoliv nejde o žádný akčňák jako v případě výše uvedených filmů, Paterson diváka také překvapí svou netradičností.

Komedie sleduje mladého řidiče autobusu v městečku Paterson, podle kterého protagonista dostal i své jméno. Ačkoliv Patersonův každý den vypadá téměř totožně, má svůj obyčejný život rád. Ve volných chvílích si píše básně do notýsku a podporuje svoji bláznivou manželku Lauru, která je jeho pravým opakem a neustále zkouší nové věci.

Film nepřekypuje objevností či hlubokými životními pravdami ani myšlenkami. Spíš ukazuje krásu ve vítězstvích a porážkách všedních dní, kterou lze najít i v úplných maličkostech.

Foto: K5 International

Black Mirror: Bandersnatch

Na konci roku 2018 přišel Netflix s nápadem zapojit fanoušky oblíbeného seriálu Black Mirror do děje. Vydal proto interaktivní speciál, kde rozhodovali diváci, jak se bude celý příběh vyvíjet.

Sledující se v průběhu filmu, jenž je zasazen do děje 80. let minulého století, vžijí do role mladého programátora Stefana Butlera (Fionn Whitehead). Ten se marně snaží adaptovat svoji oblíbenou fantasy knížku do počítačové hry. Diváci pak za něj vybírají z nabízených možností, které snímek dovedou vždy k rozdílnému konci. Jedno ale mají všechna zakončení společné – vždycky je to pořádné psycho.

Interstellar a Počátek

Na závěr přidáváme dvě klasiky. Vesmírný Interstellar i Počátek od Christophera Nolana jsou ideálním příkladem netradičního pojetí natáčení filmů. Režisér, který je známý pro svoje složité dějové linky, jež se navzájem proplétají (občas i napříč jednotlivými filmy), v těchto dvou dílech přinesl téma cestování v čase, lidské mysli a několik vesmírů. Nezapomněl přidat ani pořádnou dávku emocí, hvězdné herecké obsazení a špičkovou kameru. Takovou kombinaci nikde jinde neuvidíte. Pokud se vám tedy líbil snímek Všechno, všude, najednou, Nolana a jeho práci jistě také oceníte.

Foto: Warner Bros. Pictures

Zdroje: ČSFD, IMDb, The Washington Post

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.