Skutečná stalkerka Martha ze seriálu Sobík promluvila. Chce žalovat Netflix i Gadda. Její verzi příběhu už viděly miliony lidí

Michaela Pašková
Foto: Ed Miller/Netflix

Je to už měsíc, co britská dramatická minisérie Sobík (Baby Reindeer) obsazuje přední příčky ve sledovanosti na Netflixu. V podstatě okamžitě se po jejím uvedení začali diváci pídit po skutečné identitě ženy, která podnikla zběsilý hon na barmana a zároveň amatérského komika. Protože už bizarní situaci nezvládala, poprvé veřejně promluvila.

V roce 2019 skotský spisovatel, herec, komik a barman Richard Gadd na největším festivalu performativního umění v Edinburghu uvedl svoji divadelní hru Baby Reindeer, která čerpala z jeho zážitků se starší ženou. Novinka o pronásledování oslnila publikum a kritiky natolik, že si vysloužila významná ocenění, a po letech jí dokonce Netflix ve spolupráci s Gaddem dopřál seriálovou podobu.

„Věřil jsem, že to bude úspěšné, ale nečekal jsem, že se to stane přes noc,” uvedl pro The Daily Record Gadd o minisérii Sobík, která na Kinoboxu dosahuje skvělého hodnocení 81 %. Domníval se, že to bude spíše malým kulturním klenotem než monstrózním hitem. Prostě se ze dne na den vzbudil a před domem mu kempovali lidé.

To je možná jeden z mnoha důvodů, proč streamovací platforma neudělala více pro ochranu identity skutečné Marthy. Ačkoliv bylo její jméno změněno a pro dramatičtější efekt byly některé části příběhu pozměněny či přidány, byly to právě reálné tweety, které diváky k Fioně Harvey dovedly. Tvůrci minisérie zkrátka použili opravdové tweety údajné stalkerky.

Osmapadesátiletá Skotka nevydržela být nadále zticha a poprvé o humbuku spjatém se Sobíkem veřejně promluvila v show Piers Morgan Uncensored. Dohnaly ji k tomu výhružky smrtí a četné telefonáty cizích lidí. Její verze příběhu přitáhla na YouTube kanál anglického hlasatele za 17 hodin zhruba 4,5 milionu lidí.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: FILMY A SERIÁLY NA NETFLIXU, KTERÉ V DUBNU BAVILY NAŠI REDAKCI: SKUTEČNÝ ZLOČIN, JEŽ SE DÁ JEN TĚŽKO PŘEHLÉDNOUT, NEBO NEJVĚTŠÍ HIT MĚSÍCE

Uvedla, že ji nikdo z Netflixu před premiérou minisérie nekontaktoval. Opakovaně popřela, že by Gadda pronásledovala a jeho blízké obtěžovala. Cítila se příšerně, že Gadd, se kterým se dle jejích slov v hospodě sešla maximálně třikrát, ji do téhle bizarní situace dostal. Už v době divadelní hry ovšem věděla, že je příběh o ní.

Anglický hlasatel jí ve svém pořadu přehrál krátké video s reakcemi diváků na Sobíka, kdy poslední muž zmínil, že podle něj Gadd chtěl, aby ji našli a měla ze života peklo. S jeho názorem Harvey naprosto souhlasí a dodává, že Gadd má extrémní psychické problémy. Na celé minisérii je podle ní pravdivé pouze jméno Gadda a to, že byl barmanem.

Na otázku, jestli Gaddovi poslala 41 tisíc e-mailů, 350 hlasových zpráv, 744 tweetů, 48 zpráv na Facebooku a 106 dopisů, odpověděla, že si nemyslí, že by mu něco z toho poslala. Postupně ovšem připustila, že si s ním možná vyměnila pár žertovných e-mailů, zaslala mu 14 až 18 tweetů a jeden dopis.

PSALI JSME TAKÉ: 9 FILMŮ, KTERÉ V KVĚTNU DORAZÍ NA NETFLIX: THRILLER O PRANÍ ŠPINAVÝCH PENĚZ NEBO OČEKÁVANÝ SCI-FI KOUSEK S JENNIFER LOPEZ

Když Morgan oponoval tvrzením Netflixu, že má veškeré tyto e-maily, zprávy, tweety a dopisy k dispozici, reagovala slovy: „To je naprostý nesmysl.” Aby to dokázala, nebrání se tomu, že by svá zařízení poskytla ke kontrole odborníkům. „Myslím, že si je nejspíš vymyslel sám, nemám tušení,” odpověděla na tisíce zaslaných e-mailů.

Přestože Sobíka neviděla, ví o mnoha detailech díky přátelům a reportérům, kteří ji oslovili. Protože Gadd podle ní Netflixu lže, podniká proti němu právní kroky. Soudním oplétačkám se ovšem nevyhne ani streamovací gigant.

Zdroje: The Daily Record, Piers Morgan Uncensored, ScreenRant, Deadline, Variety, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 81 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.