Richarda pronásledovala šílená žena. Poslala mu 40 tisíc e-mailů a 350 hodin hlasových zpráv. Netflix o skutečném příběhu natočil seriál

Michaela Pašková
Zdroj: Netflix

Po dokumentu Láska, stalking, vražda a minisérii Můžu ti říct tajemství? Netflix uvede šokující příběh muže, jehož laskavost vyústila ve zběsilý hon. Britský limitovaný dramatický seriál Sobík (Baby Reindeer), který vychází z oceňované divadelní hry Richarda Gadda, divákům představí starší ženu, jež se rozhodla stalkovat jistého muže.

V roce 2019 byla na největším světovém festivalu performativního umění v Edinbourghu uvedena divadelní hra Baby Reindeer. Hra založená na skutečné životní zkušenosti skotského spisovatele, herce a komika Richarda Gadda oslnila publikum a kritiky natolik, že si tehdy od deníku The Scotsman vysloužila ocenění Fringe First a při předávání The Stage Awards získala cenu Acting Excellence. Následně se divadelní hra přesunula do jiných divadel a nadále sklízela chválu a významná ocenění.

Není tedy divu, že se jí Netflix rozhodl dopřát seriálovou podobu, ve které si komik zahraje hlavní postavu. Přestože se Gadd poprvé objeví v projektu tohoto streamera, nejedná se o jejich první spolupráci, jelikož v minulosti napsal epizodu populárního seriálu Sexuální výchova.

Richard Gadd se stal obětí výrazně starší ženy, která jím začala být posedlá poté, co jí v hospodě, kde pracoval, dal zdarma šálek čaje. Komik otevřeně přiznává, že s touto ženou, která si vysloužila pseudonym Martha, zpočátku ze soucitu flirtoval. Pak na něj ale žena zahájila děsivý hon, během něhož mu poslala přes 40 tisíc e-mailů, hlasové zprávy v souhrnné délce 350 hodin, 744 tweetů, 46 zpráv na Facebooku, 106 stran dopisů, prášky na spaní, vlněnou čepici, pár zbrusu nových boxerek a plyšovou hračku soba. Chodívala na jeho komediální představení, čekávala před jeho domem a rovněž obtěžovala jeho partnerku.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: ÚNOS ŽENY A ZNÁSILNĚNÍ OZNAČILA POLICIE ZA VÝMYSL. BEZNADĚJÍ OBĚTÍ A TOTÁLNÍM SELHÁNÍM MUŽŮ ZÁKONA ŠOKUJE NETFLIX V NOVÉM DOKUMENTU

V divadelní hře Gadd kromě šíleného počínání ženy zároveň zkoumal vlastní vinu. Pro britský deník The Independent otevřeně přiznal, že situaci vyvolal, jelikož se občas choval jako hajzl a chápe, proč někteří lidé z publika s Marthou ze začátku soucítili. Dále se zabýval otázkou, proč mu zákon a policie, která vzniklou situaci zhoršila tím, že ho přiměla projít nenávistné hlasové zprávy a hledat konkrétní důkazy o přímých hrozbách, nedokázali pomoct.

PSALI JSME TAKÉ: OŽEHAVÉ TÉMA DUŠEVNÍCH PORUCH: TOP 5 FILMŮ NA NETFLIXU, KTERÉ UKAZUJÍ, JAK OBTÍŽNÝ MŮŽE BÝT ŽIVOT S PSYCHICKÝM ONEMOCNĚNÍM

„Zákony týkající se obtěžování a zneužívání jsou tak hloupé,” řekl a dodal, že by vás mohl klidně zastrašovat tím, že se každý den objeví na vašem pracovišti, dá si naproti kávu a bude na vás zírat přes okno. „Pokud nedokážete, že existuje nějaká fyzická hrozba, může si stalker dělat, co chce,” dodal.

„Není to jejich vina. Je za tím nedostatek finančních prostředků, nedostatek školení, nedostatek porozumění a nedostatek podpory obětem,” uvedl na adresu policie a doplnil, že nechce být umělcem, který pomlouvá vládu, ale zákony podle něj potřebují razantní změnu.

Jak už bylo zmíněno, Richard Gadd se v seriálu natočeném na náměty vlastní divadelní hry ujal ztvárnění sebe sama. Do role Marthy byla obsazena herečka Jessica Gunning. Osmidílný dramatický seriál Sobík Netflix uvede 11. dubna.

Zdroje: What´s on Netflix, Deadline, whattowatch, The Independent

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.