Mistrovské dílo provokující k zamyšlení: Hororové sci-fi o mimozemských parazitech ovládlo Netflix a diváci z něj šílí

Foto: Cho Wonjin/Netflix © 2024

Netflix se poslední dobou vyžívá v adaptacích nejrůznějších mang nebo anime a nedávno vydal další. Tentokrát jde o jihokorejský seriál Parasyte: The Grey (Gisaengsu: Deo Geurei), který natočil režisér Yeong Sang-ho podle jedné z nejprodávanějších mang vše dob. A podle sledovanosti a ohlasů diváků na tom tato novinka není vůbec špatně.

Už 5. dubna na Netflix dorazila hraná adaptace legendární japonské sci-fi hororové mangy Parasyte, kterou napsal a ilustroval Hitoshi Iwaak. Seriál si vzal na starosti režisér Yeong Sang-ho, který je podepsán pod projekty jako Hellbound nebo Vlak do Pusanu. Podle jeho slov je tato populární manga jedním z největších děl, které ovlivnilo jeho filmografii. Chtěl začlenit její hlavní poselství do své hrané série a rozšířit vesmír „Parasyte“ do nového korejského prostředí.

S hlavními hrdiny z mangy se tady tedy tentokrát nepotkáme, korejská verze má své vlastní. Příběh seriálu Parasyte: The Grey pojednává o mimozemských parazitech, kteří dorazili na Zem a jsou obrovskou hrozbou pro lidstvo. Do jejich těl pronikají nosem nebo ušima, čímž ovládnou jejich mozek.

ČTĚTE TAKÉ: TĚM SE VYHNĚTE OBLOUKEM: NEJHORŠÍ FILMY, KTERÉ V BŘEZNU VYŠLY NA NETFLIXU, VČETNĚ ZPRZNĚNÍ NEJNAPÍNAVĚJŠÍHO AKČNÍHO THRILLERU VŠECH DOB

Jeden z těchto parazitů se v jihokorejském seriálu pokusí vlézt do těla mladé dívky Su-in, která byla během vážné nehody na motorce v bezvědomí, ovšem nedokáže naplno ovládnout její mozek. Vzhledem k tomu, že byla Su-in schopna zabránit parazitovi v ovládnutí svého mozku, zachovaly si obě bytosti svůj intelekt a osobnost. Nevšední dvojice je pak nucena spolupracovat, aby oba přežili.

Parasyte: The Grey.
Foto: Netflix

Když vyjde nový seriál nebo film, vždycky je klíčových prvních několik dní, zda se uchytí ve sledovanosti. Seriálu Parasyte: The Grey se to podařilo a na Netflixu se během pár dní okamžitě vyšplhal do čela TOP 10 aktuálně nesledovanějších seriálů ve 41 zemích včetně Česka. Za sebou nechal i očekávaný hit s Andrew Scottem Ripley, který přitom patří k těm nejvychvalovanějším seriálům poslední doby.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMA: JAKMILE SE ZAČNETE DÍVAT, NEPŘESTANETE. DIVÁCI NETFLIXU SI ZAMILOVALI NOVÝ SERIÁL. V ČESKU HO ALE SKORO VŠICHNI PŘEHLÉDLI

A ani hodnocení nejsou špatná. Na ČSFD má Parasyte: The Grey aktuálně 70 % a diváci ho vesměs chválí. „Je to docela dost akční, i příjemně brutální, postavy jsou fajn, dějově to mohlo být výživnější, ale bavil jsem se a rychle to uteklo,“ píše jeden z diváků, zatímco další dodává: „Tady je opravdu všechno tak, jak má být. Správně vyvážený drama a akce, sympatický postavy a skvěle natočený. Pokud by byla druhá série, kde se to propojí, tak bych si nestěžovala.“

Parasyte: The Grey
Foto: Cho Wonjin/Netflix © 2024

To diváci v zahraničí jsou z jihokorejského seriálu nadšeni ještě víc, někteří z něj doslova šílí a volají po druhé řadě. Na Rotten Tomatoes dávají Parasyte: The Grey 83 %. „Mistrovské dílo provokující k zamyšlení!“ píše jeden z diváků. „Pěkná rovnováha sci-fi, hororu, akce a dramatu. Docela dobré efekty pro televizní seriál,“ vychvaluje další. Jiný divák dodává, že jde o dokonalý mix toho, co dělá původní anime tak skvělým, a nového pohledu na příběh. A jak by se dalo očekávat, diváci prahnou po další sérii, která by, vzhledem k tomu, jak seriál končí, mohla být velmi zajímavá.

TAKÉ JSME PSALI: FILM ROKU 2022, VE KTERÉM BRAD PITT NAKOPÁVÁ ZADKY PROTIVNÍKŮM, UVEDE NETFLIX. ODVAZ A AKČNÍ PECKA JAK CYP, ŘÍKAJÍ DIVÁCI 

A aby toho nebylo málo, ani u filmových kritiků Parasyte: The Grey nepohořel. Na Rotten Tomatoes se od nich zatím těší plným 100 %. „Jako hororová série je Parasyte: The Grey vynikající. Jako sci-fi je to vzrušující. Ale co je důležitější, jako adaptace jde o naprostou bombu,“ píše ve své recenzi Kate Sánchez z But Why Tho? A Geek Community. Podobný názor má i Pramit Chatterjee z Digital Mafia Talkies. „Parasyte: The Grey je skvělým rozšířením mangy Hitoshiho Iwaakiho a zároveň je relevantním uměleckým dílem, které komentuje dobu, ve které žijeme,“ píše.

A co vy, už jste hororové sci-fi Parasyte: The Grey viděli? A jak se vám líbí?

Zdroje: Rotten Tomatoes, Netflix, ČSFD, FlixPatrol, Digital Mafia Talkies, But Why Tho?

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.