Oslavte Den Země s Netflixem a dokumenty o přírodě. Jeden z nich se může pochlubit 97 % na ČSFD

Eva Lenská
Foto: Ellie DeCent/Netflix

Jako každoročně se dnes slaví Den Země, kdy si lidé připomínají krásu a jedinečnost planety, ale zároveň se také soustředí na ochranu životního prostředí. Tento svátek souvisí s ekologií a láskou ke všemu živému, proto si představíme pět zajímavých dokumentů o přírodě, které najdete na Netflixu.

Svět predátorů (Predators)

Poutavý přírodopisný dokumentární seriál se soustředí na pět živočišných druhů z celého světa, které se snaží přežít ve svém přirozeném prostředí. Za těmito predátory se diváci vydají do Jižní Ameriky, subarktické Kanady a také do Afriky, kde navštíví Botswanu, Serengeti a Zimbabwe. Poznají svět očima gepardů, ledních medvědů, psů hyenovitých, lvů a pum. Čeká je hloubavý pohled na pět predátorů, kteří bojují o udržení své nadvlády. Zápasí s konkurencí a někteří přežívají jen díky síle smečky. Využívají rychlost, strategii a týmovou spolupráci. Bojují s hladem a také s měnící se krajinou a životním prostředím.

Hodnocení na ČSFD: 88 %

ČTĚTE TAKÉ: JAKMILE SE ZAČNETE DÍVAT, NEPŘESTANETE. DIVÁCI NETFLIXU SI ZAMILOVALI NOVÝ SERIÁL. V ČESKU HO ALE SKORO VŠICHNI PŘEHLÉDLI

Život v barvě s Davidem Attenboroughem (Life in Colour with David Attenborough)

Už jste někdy přemýšleli, proč jsou zvířata tak barevná? Proč zrovna papoušek nebo páv úplně září barvami, ale třeba obyčejná myš je jen nenápadně šedivá? K čemu je to dobré a jak zvířata zbarvení v přírodě chrání? Dokument z roku 2021 zkoumá přírodu pomocí inovativní kamerové technologie vytvořené speciálně pro tuto sérii. Diváci vlastními smysly poznají, jak barvy pro lidské oko neviditelné, hrají zásadní roli v interakci zvířat, a to od zdánlivě magických ultrafialových signálů na křídlech motýla, až po překvapivý, ale zásadní účel skrytý za pruhy bengálského tygra.

Hodnocení na ČSFD: 88 %

Jak se dožít stovky: Tajemství modrých zón (Live to 100: Secrets of the Blue Zones)

Většina lidí doufá, že se dožije vysokého věku ve zdraví a bez problémů, ale jen málokdo je schopen procestovat celý svět a pokusit se najít recept na dlouhověkost. A právě to udělal Dan Buettner, jenž spolupracoval s National Geographic a celých dvacet let hledal na světě místa, kde lidé žijí mnohem déle, než je průměr. A tak vznikl koncept modrých zón. Mezi ony modré zóny s nejvyšším počtem obyvatel dožívajících se sta let patří Okinawa v Japonsku, Sardinie v Itálii, Ikarie v Řecku, Nicoya v Kostarice a Loma Linda v Kalifornii.

Hodnocení na ČSFD: 84 %

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NOVÝ DOKUMENTÁRNÍ SERIÁL O PŘÍRODĚ LÍČÍ DOSUD NEVYŘČENÝ PŘÍBĚH O PROPOJENÍ ŽIVOTA NA ZEMI. UPOUTÁVKA SRŠÍ DECHBEROUCÍMI SCÉNAMI

Život na naší planetě (Life on Our Planet)

Dokumentární seriál, na jehož vzniku se podílel i věhlasný režisér Steven Spielberg, se soustředí na vyhynulé druhy a zkoumá předešlé obyvatele Země. Přináší tak vskutku poutavý příběh epické bitvy o dobytí a přežití na naší planetě. V současnosti žije na Zemi dvacet milionů druhů živočichů, avšak to, co vidíme, je jen zlomek. Většina živých tvorů je už ztracena v hluboké minulosti. Kam se poděli dinosauři, mamuti, šavlozubí tygři a další pravěká zvířata? Aby tvůrci dokonale odpověděli na tyto otázky, využili nejmodernější počítačové technologie a spolupracovali s paleontology.

Honocení na ČSFD: 87 %

Naše planeta 1 a 2 (Our Planet)

V každém koutě světa se v daném okamžiku miliardy zvířat musí někam vydat. Obří velryby, nepolapitelné pumy, drobné červené krakatice, dravé kobylky, elegantní jeřábi, zkrátka téměř všechna zvířata migrují. Ať už cestují v mohutných smečkách, nebo podnikají dlouhé osamělé výpravy napříč svým teritoriem, tyto skupiny zvířat se často symbioticky protínají. Řídí se instinktem, následují slunce a vzory, které jim jejich předkové vytyčili. Na tom všem závisí zdraví naší planety. Ale jak dochází k oteplování, změnám klimatu, tání ledovců a vliv člověka se šíří do stále odlehlejších oblastí, vyvstává otázka, zda se zvířata dokáží přizpůsobit, aby vůbec přežila?

Hodnocení na ČSFD: 97 %

NAPSALI JSME TAKÉ: NETFLIX NABÍDNE NOVOU ROMANTICKOU KOMEDII OD REŽISÉRA FILMU MEZI NÁMI DĚVČATY. TENTOKRÁT ZACHYTÍ NEČEKANOU SVATBU A ZLOMENÉ SRDCE

Zdroje: Netflix, What’s on Netflix, ČSFD, Tudum

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.