Filmy a seriály se slavným detektivem. V roli Sherlocka si na Netflixu užijete Downeyho i Cumberbatche

Foto: BBC

Patříte mezi fandy soukromého detektiva Sherlocka Holmese? Pokud máte příběhy této postavy rádi, můžete si jejich sledování užít i na Netflixu. Ten nabízí hned několik filmů a jeden skvělý seriál, ve kterých je Sherlock Holmes, mistrovský výtvor Sira Arthura Conana Doyla, ústřední postavou.

Sherlock Holmes

K jedněm z nejoblíbenějších zpracování příběhu rozhodně patří filmy, v nichž roli slavného detektiva ztvárnil Robert Downey Jr. Prvním z nich je Sherlock Holmes z roku 2009. Po jeho boku stojí jako vždy jeho věrný společník doktor Watson, kterého si zde zahrál Jude Law. Ve filmu společně budou muset odhalit smrtelné spiknutí, které by mohlo ohrozit celou zemi. Ukáže se, že Holmesovy bojové schopnosti jsou stejně smrtící jako jeho pověstný intelekt. Oboje se samozřejmě bude hodit.

Sherlock Holmes: Hra stínů

Druhým filmem s Robertem Downey Jr. v hlavní roli je Sherlock Holmes s podtitulem Hra stínů z roku 2011. Ani zde nechybí Jude Law v roli válečného veterána a lékaře Watsona. Legendární detektiv tentokrát narazí na profesora Moriartyho (Jared Harris), který se mu schopnostmi nejen vyrovná, ale dokonce se zdá, že má možná i navrch. Zloduch Moriarty, který je většinu času o krok napřed, si nebere servítky s ničím a s nikým a slovo svědomí je mu cizí. Pokud se Sherlocku Holmesovi nepodaří jeho plán překazit, může Moriarty zničit přinejmenším osud celé Evropy.

Holmes a Watson

Na Netflixu dále najdeme americkou dobrodružnou komedii Holmes a Watson z roku 2018. Je však o dost slabší než předchozí zmiňované filmy. Will Ferrell jako Holmes a John C. Reilly jako Watson spolu řeší vraždu v Buckinghamském paláci. Brzy pochopí, že pokud případ neobjasní do 5760 minut, další obětí může být sama královna.

Enola Holmesová

Mnohem zajímavějším snímkem je film Enola Holmesová, který měl premiéru v září 2020. Vypráví o mladší sestře bratrů Holmesových, která při pátrání po nezvěstné matce dokáže přechytračit i svého staršího bratra Sherlocka, pomáhat jednomu mladému lordovi na útěku a řešit záhadu ohrožující celé království. Ačkoliv se zde slavný detektiv neobjevuje v hlavní roli, užít si ho tu můžeme dosyta, a to v podání Henryho Cavilla.

Sherlock

A konečně nesmíme opomenout jednu perfektní mini sérii, ve které si hlavní role střihli Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes) a Martin Freeman (John Watson). Tentokrát byly příběhy detektiva z románů Sira Arthura Conana Doyla přeneseny do Londýna 21. století. Nechybí zloduch Moriarty, záhada psa baskervillského ani paní Hudsonová, u níž v pronájmu na 221b Baker Street dvojice Holmes a Watson bydlí. Benedict Cumberbatch i Martin Freeman se výzvy zhostili na výbornou. Originální zápletky i britský humor přinášejí zábavnou podívanou.

Příležitostní detektivové z Baker Street

Tento seriál toho má s klasickým Sherlockem Holmesem pramálo společného, avšak i zde se slavný detektiv objevuje. Na nějaké vyšetřování pomocí dedukce tu ale zapomeňte. Sherlock (Henry Lloyd-Hughes) se v tomto seriálu objevuje až v druhé polovině a už dávno není tím, kým býval. Stala se z něj troska. Doslova! Celkově u tohoto seriálu budete muset zapomenout na to, že má jakoukoliv spojitost se Sherlockem Holmesem. Jde totiž spíše o fantasy, kde mladá parta sirotků řeší mysteriózní záhady, které se v Londýně začaly dít poté, co byla otevřena tajemná prasklina, která pojí současný svět s posmrtným. Jednou z velkých záhad je zde i samotný Sherlock.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.