Ožehavé téma duševních poruch: TOP 5 filmů na Netflixu, které ukazují, jak obtížný může být život s psychickým onemocněním

Michaela Pašková
Foto: Mary Cybulski/NETFLIX

Ačkoli se často jedná o obtížné téma, pořady o duševním zdraví se snaží přiblížit peklo, se kterým se denně potýká nespočet lidí. Duševní zdraví je stále větším problémem, tématem, které je více na očích veřejnosti, protože mladší generace jsou ochotné o něm diskutovat. Připravili jsme pro vás seznam 5 snímků, které se duševními poruchami zabývají.

Asi to ukončím (I’m Thinking of Ending Things)

Drama oscarového režiséra Charlieho Kaufmana vycházející ze stejnojmenného bestselleru může být pro některé diváky šokujícím a náročným zážitkem. Mladá žena se i přes pochybnosti vydává se svým novým přítelem na jeho rodinnou farmu, kde je následkem sněhové bouře uvězněna. Ihned začne zpochybňovat naprosto vše na svém příteli, světě, a dokonce i sobě. Závěrem filmu vyvstává otázka, zda bylo její chování způsobeno traumatem z dětství, sebevražednými myšlenkami anebo schizofrenií.

Vem si prášky: Xanax (Take Your Pills: Xanax)

Dokumentární film režiséra Blaira Fostera pojednává o nárůstu užívání Xanaxu v průběhu let. Toto anxiolytikum a antidepresivum se používá k potlačení úzkosti, navození pocitů uvolnění a uklidnění, přičemž zároveň působí proti depresím. Dokumentární snímek je pokračováním dokumentu z roku 2018, který se zabýval léky jako jsou Adderall a Ritalin. Lékařští odborníci, profesionálové a uživatelé Xanaxu v rozhovorech probírají celkové účinky tohoto léku.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Filmový prosinec na Netflixu: Monumentální sci-fi dílo, které vznikalo desetiletí nebo apokalyptický thriller s Julií Roberts

Všechny malé zázraky (All the Bright Places)

Filmová adaptace stejnojmenné knihy autorky Jennifer Niven zpracovává příběh Violet a Finche. Dvou mladých lidí, kteří zatímco se sbližují, bojují s emocionálními a fyzickými jizvami minulosti. Postava Finche v dramatu trpí nepojmenovanou duševní poruchou, která má mnoho příznaků podobných bipolární poruše, a Violet se vypořádává s traumatem. Film režiséra Bretta Haley poukazuje na to, jak izolovaný a obtížný může být život s jakýmkoli typem duševního onemocnění.

Americká elegie (Hillbilly Elegy)

Boj několika generací s různými závislostmi je zpracován v dramatickém snímku režiséra Rona Howarda, který stojí například za hity Apollo 13 a Grinch. Film vznikal na motivy memoáru J. D. Vanceho. Americký finančník a spisovatel ve své knize sepsal vlastní zážitky z dětství, ve kterém mu chyběl otcovský vzdor, jeho matka byla závislá na heroinu a se sestrou ho vychovávali prarodiče. Jednotlivé postavy sice působí ve snímku poněkud přehnaně a nereálně, ale ve svém základu film poukazuje na to, jak neléčená duševní nemoc může vytvářet bouřlivé vztahy v rodině. Herečka Glenn Close si za svůj herecký výkon vysloužila nominaci na Oscara.

PSALI JSME TAKÉ: 15 nejlepších mini sérií na Netflixu: Od strhujícího šachového dramatu po krimi seriály, které budete s napětím sledovat až do konce

Stutz

Phil Stutz je jedním z předních světových psychoterapeutů. Za svou čtyřicetiletou kariéru pomohl bezpočtu pacientů, mezi které se řadí významní podnikatelé a lidé s uměleckým zaměřením. Samozřejmě pracoval i s mnoha pacienty, kteří zastávají k terapii skeptický postoj. Dokumentární snímek režírovaný jeho přítelem a pacientem Jonahem Hillem zkoumá Stutzův život a provádí diváky jeho charakteristickými cvičeními. Tento film o duševním zdraví zaznamenal neuvěřitelný úspěch, kdy například na světovém Rotten Tomatoes si vysloužil od diváků i kritiků shodně 96 %.


Zdroje: Screen Rant, Netflix, ČSFD, IMDb, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.