Naprosto fenomenální kriminálka: Diváky odrovnal polský seriál Netflixu plný záhadných vražd

Foto: Netflix

Máte rádi kriminální thrillery a nebojíte se flashbacků? U diváků aktuálně boduje třetí řada polského seriálu Bažina s podtitulem Milénium (The Mire: Millennium/Rojst: Millenium). Je nejlepší ze všech. Ale pozor, bez zhlédnutí těch předchozích se ztratíte v ději.

První řada polského krimi seriálu Bažina (The Mire/Rojst) vyšla v roce 2018 a získala si řadu příznivců, kterým se příběh odehrávající se v polovině 80. let dostal pod kůži. V polském městě se novináři Witold Wandycz a Piotr Zarzycki pustí do vyšetřování vraždy stranického hodnostáře a prostitutky.

Ve druhé řadě s podtitulem Bažina 1997, která se také těšila vysokému hodnocení ze strany diváků, v grontském lese vyplaví staletá povodeň další mrtvolu. Na povrch s ní vypluje i korupce, podvody z 90. let a ututlávaná tajemství z 2. světové války. Tentokrát po viníkovi pátrá policistka z Varšavy Anna Jass.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: TOP 6 ŠPANĚLSKÝCH SERIÁLŮ NA NETFLIXU: HISTORICKÉ MYSTERIÓZNÍ KRIMI NEBO DRAMA, KTERÝM SE INSPIROVALI TVŮRCI ČESKÉ ZLATÉ LABUTĚ

Bažina
Foto: Netflix

Ve třetí řadě Milénium se děj posouvá těsně před rok 2000. Úřady v jednom polském městečku řeší brutální vraždu, nález kostry v grontském lese i sérii děsivých únosů. Když zemře hrdina známý z předchozích řad, odpověď je třeba hledat také v minulosti, konkrétně ve stalinistickém Polsku. V tomto časovém plánu se objevuje i v první řadě zavražděný stranický komisař, který byl tehdy také pasákem, směnárníkem a trenérem plavání. Nová řada krimi seriálu uzavírá všechny příběhy, které začaly v první sérii, a do jisté míry vyplňuje stávající mezery v příběhu.

ČTĚTE TAKÉ: 5 NEJLEPŠÍCH KRIMI SERIÁLŮ NETFLIXU ZA ROK 2023: ZÁHADNÉ CESTOVÁNÍ ČASEM I PŘÍBĚH SKUTEČNÉHO NARKOBARONA S 85 % NA ČSFD

Právě poslední třetí řada Milénium se dočkala nejvyššího hodnocení od diváků a považují ji za nejlepší ze všech. „Tohle je velký. Navodit dokonalou atmosféru začátku šedesátek a konce devadesátek ve dvacátých letech následujícího století, už jen to samo o sobě si zaslouží ovace,“ píše například jeden z diváků na ČSFD, kde si třetí řada Bažiny vysloužila hodně slušných 85 %.

Polský seriálový klenot, se scénářem Kaspera Bajona a v režii Jana Holoubka, se u nás těší dobrým výsledkům i ve sledovanosti. Bažina – Milénium je aktuálně na 5. příčce TOP 10 nejsledovanějších seriálů na Netflixu.

Milénium je uspokojivým zakončením celé ságy. Ale rozhodně je důležité si před jeho zhlédnutím osvěžit paměť prvními dvěma řadami, jinak se můžete snadno ztratit. A to i díky hromadě flashbacků.

Bažina je víc než jen kriminální thriller. Je to příběh o trvalém dědictví minulosti, tíze tajemství a hledání spravedlnosti. Je o temnotě, která se skrývá pod povrchem zdánlivě obyčejných životů, a o záblesku naděje, která může existovat i uprostřed zoufalství.

TAKÉ JSME PSALI: ZÁHADNÝ KRIMI SERIÁL TĚLA OVLÁDL SLEDOVANOST NA NETFLIXU. MNOHO DIVÁKŮ VŠAK POHORŠUJÍ NĚKTERÉ JEHO SCÉNY

Zdroje: Netflix, autorka článku, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.