5 nejlepších krimi seriálů Netflixu za rok 2023: Záhadné cestování časem i příběh skutečného narkobarona s 85 % na ČSFD

Michaela Pašková
Foto: Matt Towers/Netflix

Netflix v loňském roce vyprodukoval několik skvělých seriálů, které mnohdy ještě několik týdnů po svém uvedení vládly žebříčku sledovanosti. Vybrali jsme pro vás 5 krimi kousků vydaných v roce 2023, které rozhodně stojí za vaši pozornost.

Mír v Marseille

Hodnocení na ČSFD: 71 %

V prosinci na Netflix vstoupilo drsné kriminální drama, od kterého se diváci nedokázali odlepit. Seriál, který rozhodně není po slabé povahy, režíroval Olivier Marchal. Ten sám v minulosti býval policistou. Příběh se soustředí na policejního kapitána, který se svým týmem pronásleduje nejhoršího zločince v Marseille. Jejich cílem je nejenom tohoto zločince zatknout, ale zabránit mu tak v krvavé lázni. Policisté se během výkonu své práce mnohdy pohybují na hraně a rozdávat rány jim rozhodně není cizí.

Těla

Hodnocení na ČSFD: 71 %

Na Longharvest Lane v londýnském East Endu je v letech 1890, 1941, 2023 a 2053 nalezeno nahé mužské tělo – pokaždé se jedná o to stejné tělo. Čtyři detektivové, kteří ve svém časovém období dostali případ na starosti, brzy zjistí, že jsou jejich vyšetřování propojena. Aby záhadu stejného těla odhalili, musí i přes různá období spolupracovat. Jak v případu postupují, narážejí na nebezpečné spiknutí trvající přes 150 let.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Nejdivočejší věc, jakou jsem četl, říká tvůrce sci-fi hitu Těla o jeho předloze a dodává, že nenávidí otevřené konce

Zabiják bolesti

Hodnocení na ČSFD: 78 %

Šestidílné dramatické krimi sleduje události, jež vedly ke vzniku opioidové krize v Americe, která stále ještě neskončila. V 90. letech bratři Sacklerovi dostali šílený nápad v podobě vysoce návykového analgetika, které nazvali OxyContin. Ačkoli jejich farmaceutická společnost Purdue Pharma tehdy novinku prezentovala jako méně návykovou, než tomu bylo u jiných variant, opak byl pravdou. Uživatelé si na léku rychle vypěstovali závislost. Legendární autor Stephen King po zhlédnutí seriálu přiznal, že lék užíval.

Zabiják bolesti
Foto: Keri Anderson/Netflix

Milé dítě

Hodnocení na ČSFD: 79 %

Kriminální thriller vstoupil na Netflix v září a od té doby se několik týdnů pohyboval v TOP 10 nejsledovanějších pořadů. Minisérie, která své diváky dokáže strhnout už v první minutě, pojednává o ‚dokonalé‘ rodině tvořenou, matkou Lenou a dvěma děti. Nejedná se však o obyčejnou rodinu, protože její vznik nebyl dobrovolný. Otec se jednoho dne rozhodl, že si svou dokonalou rodinu vytvoří. Neváhal a vyhlédl si vzornou ženu, unesl ji a zavřel do přísně střeženého domu, ze kterého nebylo úniku. Lena a děti museli chodit na záchod v předem stanovenou dobu a spát podle rozvrhu. Jednoho dne se však Leně přeci jen podařilo uniknout, čímž spustila sérii událostí, které vedly k odhalení děsivé pravdy.

PSALI JSME TAKÉ: Recenze: Thriller Milé dítě rozhodně není pro slabší povahy. Donutí vás přemýšlet, kolik žen ve světě podobnou hrůzu právě prožívá

Ferry: Seriál

Hodnocení na ČSFD: 85 %

Činnost skutečného narkobarona inspirovala tvůrce kriminálního thrilleru. Herec Frank Lammers se opět divákům představil jako ikonický drogový boss Ferry Bouman, jenž s pomocí svého švagra začínal jako dealer extáze. Bylo mu to však málo a zatoužil po samotném vrcholu. V cestě mu však stál nejenom známý motorkářský klub, ale i hrozivý drogový boss Arie Tack.


Zdroje: Netflix, Netflixer, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.