Nejlepší krimi posledních let boduje na Netflixu. Naprosto boží seriál, chytne a nepustí, libují si diváci

Michaela Pašková
Foto: American Broadcasting Company (ABC)

Dokážete si představit, že byste ve 45 letech otočili svůj život o 180 stupňů a ze dne na den se přidali k policii, protože jste o tom vždycky snili? To přesně udělal obyčejný chlápek pocházející z malého města v kriminálním dramatu Zelenáč (The Rookie), které v TOP 10 nejsledovanějších pořadů na Netflixu obsadilo 2. místo.

Kriminální drama Zelenáč stanice ABC jako součást své podzimní nabídky poprvé uvedla v roce 2018. Od té doby byla s výjimkou loňského roku, ve kterém mnohé produkce ovlivnily stávky v Hollywoodu, pravidelně odvysílána jedna řada.

Příběh seriálu sleduje počínání rozvedeného majitele stavební firmy Johna Nolana, který se po nešťastné události rozhodl z malého města přestěhovat do Los Angeles a přidat se k losangeleské policii. Jako nejstarší nováček u policie se setkává se skepticismem ze strany některých svých nadřízených, kteří ho vnímají jako chodící krizi středního věku.

Pokud nedokáže udržet krok s mladšími kolegy a zločinci, riskuje nejen svůj život, ale i ty jejich. Když se mu však podaří plně zužitkovat své životní zkušenosti, odhodlání a smysl pro humor, může v nové kapitole svého života slavit úspěch.

Je to už nějaký ten pátek, co Netflix seriál v určitých regionech přidal do své nabídky. Čtyř z pěti odvysílaných řad jsme se nyní konečně dočkali i my. Jelikož se Zelenáč na ČSFD těší vysokému hodnocení 78 %, není divu, že se krátce po svém uvedení probojoval na přední místa v TOP 10 nejsledovanějších pořadů na Netflixu.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 5 NEJLEPŠÍCH KRIMI SERIÁLŮ NETFLIXU ZA ROK 2023: ZÁHADNÉ CESTOVÁNÍ ČASEM I PŘÍBĚH SKUTEČNÉHO NARKOBARONA S 85 % NA ČSFD

Kriminální drama Zelenáč.
Foto: American Broadcasting Company (ABC)

„Žeru to čím dál tím víc,“ píše jeden z uživatelů ve své recenzi na ČSFD, zatímco další dodává: „Naprosto boží seriál, chytne a nepustí. Hrozně se mi líbí, jak do detailu představuje práci policie, vlastně i různých oddělení a pozic, přičemž samozřejmě nejvíce prostoru dostává policejní hlídka (patrol). Je tam poměrně velké množství hlavních postav, ale seriál se věnuje všem, byť nejvíce prostoru má logicky Nathan, aka John Nolan. Je to i vtipné, dost se u toho nasměju, ale zároveň je to akční, přemýšlivé napínavé a smutné. První řadu jsem slupla za týden.“

Na adresu seriálu zaznívají výroky jako nejlepší krimi posledních let a policejní seriál. jak má být. Ani na IMDb si Zelenáč se svými 8 body z 10 nevede špatně. Jak můžeme na tomto webu vidět, seriál se dost zamlouvá i muži, který je sám policistou. „Jako aktivní policista s 25letou praxí, kterému je v současné době 54 let, jsem si připadal, jako bych se díval na záběry z vlastní tělesné kamery z posledních několika měsíců! Jsem na tomto pořadu závislý!“

Jestliže vás nezaujal příběh kriminálního drama a recenze ze stran diváků, možná uslyšíte na jméno představitele hlavní postavy, Nathana Filliona. Ten si díky seriálům jako jsou například Buffy, přemožitelka upírů, Castle na zabití a Big Mouth vybudoval impozantní základnu oddaných fanoušků, kteří jsou známí jako Fillionites.

PSALI JSME TAKÉ: FILMOVÝ ÚNOR NA NETFLIXU: DRSNÝ KRIMI PŘÍBĚH INSPIROVANÝ SKUTEČNOSTÍ, NERVY DRÁSAJÍCÍ THRILLER I POŘÁDNÁ VALENTÝNSKÁ NÁLOŽ

„Myslel jsem, že mi Nathan Fillion po konci seriálu Castle na zabití (2009) bude chybět, ale vrátil se, a dokonce se seriál nese v trochu podobném duchu, kde se snaží jakožto starší člověk, bez zkušeností z ozbrojených složek, stát se policistou. U LAPD to však není žádná sranda, ale Zelenáč Nathan si vede jako zkušený mazák a postupem času se stává jakýmsi středobodem celého oddělení,“ píše jeden divák na ČSFD.

„Pokud ve svém životě potřebujete trochu Nathana Filliona, raději si pusťte Big Mouth. Jestli však vyžadujete jeho plnohodnotnou nálož, Zelenáč je to, co potřebujete,“ píše pak Daniel Fienberg z The Hollywood Reporter.


Zdroje: ČSFD, IMDb, The Hollywood Reporter, What´s on Netflix, The Ringer

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Stanislav Zdvihal

    Dobrý den, kdy přidáte další dvě série?: