5 minisérií o sériových vrazích na Netflixu: Příběhy o brutálním mučení a zabíjení, které nejsou pro slabší povahy

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Netflix se už delší dobu zaměřuje na produkci dokumentů, při jejichž sledování se mnohým divákům svírá žaludek. V našem přehledu naleznete pět dokumentárních minisérií o sériových vrazích, kteří smysl svého života viděli jen v zabíjení. Někteří z nich se těšili na život v pekle se Satanem a jiní svou smrt vítali. Fanynky jednoho charismatického vraha dokonce jeho trest oplakávaly.

Rozhovory s vrahem: Výpověď Johna Waynea Gacyho

Hodnocení na ČSFD: 77 %

Z celé série Rozhovory s vrahem jsou nahrávky Johna Waynea Gacyho zdaleka nejmrazivější. Na základě otřesných výpovědí z první ruky a nahrávek z doby, kdy byl Gacy ve vězení za vraždu 33 mladých mužů, je dokument obzvlášť náročnou podívanou a rozhodně se nedoporučuje slabým povahám. Gacy byl americký sériový vrah zaměřující se na mladíky, které lákal na alkohol a drogy. Když uspěl, ukazoval jim takzvaný trik s pouty, který spočíval v tom, že předváděl, jak z nich umí uniknout. Jakmile si to však vyzkoušeli jiní, v želízkách už zůstali. Následně je Gacy přivazoval k mučícímu stolu.

Vrahoun přiznavač

Hodnocení na ČSFD: 80 %

Tulák Henry Lee Lucas je jedním z nejznámějších sériových vrahů, který se přiznal k zabití více než stovky lidí, přičemž ho policie dokázala spojit pouze s dvanácti vraždami. Svým způsobem se obětí jeho počínání staly i texaské orgány činné v trestím řízení, které uvěřily jeho lžím. Dokument děsivým způsobem ukazuje, jak vlivem děravého justičního systému mohou skuteční pachatelé uniknout trestu. „Tak tenhle dokument je ovšem ostrej jako břitva! Neskutečná pecka,“ uvádí jeden z diváků ve své recenzi na ČSFD.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 10 FILMŮ O SÉRIOVÝCH VRAZÍCH, KTERÉ PRÁVĚ MŮŽETE SLEDOVAT NA NETFLIXU. NĚKTERÉ ROZHODNĚ NEJSOU PRO SLABŠÍ POVAHY

Night Stalker: Hon na sériového vraha

Hodnocení na ČSFD: 82 %

Richard Ramirez byl jedním z nejplodnějších sériových vrahů osmdesátých let minulého století v Kalifornii. Své oběti lovil, mučil a vraždil těmi nejbrutálnějšími způsoby. Nezaměřoval se pouze na dospělé a seniory, ale i na děti. V září 1988 byl shledán vinným ze třinácti vražd, pěti pokusů o vraždu, jedenácti znásilnění a čtrnácti vloupání. V říjnu téhož roku si od poroty vyslechl verdikt v podobě devatenáctinásobného trestu smrti v plynové komoře. Ramirez nehodlal prosit o život, protože ho dle jeho slov v pekle čekal život se Satanem. Proslýchá se, že některé jeho obdivovatelky přijaly jeho zprávu o trestu smrti s pláčem.

Rozhovory se zabijákem: Jeffrey Dahmer

Hodnocení na ČSFD: 82 %

Ačkoli Evan Peters odvedl v seriálu Monstrum – Příběh Jeffreyho Dahmera vynikající práci, nedá se to srovnat s tím, když skutečný Dahmer mluví na nahrávce o hrůzné povaze svých šokujících zločinů a o tom, proč je spáchal. Když policie v červenci 1991 vstoupila do jeho bytu, odhalila děsivé muzeum v podobě mrazáku plného lidských hlav, lebek a dalších pozůstatků v nejrůznějších stupních rozkladu. Před zahájením soudního procesu, během kterého se Dahmer kromě vražd přiznal k nekrofilii a kanibalismu, nastal problém s výběrem porotců, kteří prohlašovali, že na tento případ nemají žaludek. Ve své závěrečné řeči Dahmer prohlásil, že si přeje vlastní smrt.

PSALI JSME TAKÉ: PO DAHMEROVI PŘICHÁZEJÍ DALŠÍ MONSTRA. TENTOKRÁT SE NETFLIX ZAMĚŘIL NA JEDEN Z NEJZNÁMĚJŠÍCH KRIMINÁLNÍCH PŘÍPADŮ 20. LET

Rozhovory s vrahem: Výpověď Teda Bundyho

Hodnocení na ČSFD: 85 %

O Bundym vzniklo mnoho dokumentů a filmů. Přestože se označoval za „nejchladnokrevnějšího hajzla“, jakého jste kdy potkali, býval v Americe v podstatě celebritou. Na první pohled charismatický chlapík nalézal zálibu ve vraždění mladých dívek, které nejčastěji omráčil, znásilnil, zabil a poté znovu znásilnil jejich mrtvé tělo. V některých případech se k mrtvolám několikrát vracel, dokud mu v tom nezabránil jejich pokročilý rozklad.

„Naprostá pecka. Konečně detailně propracovaná kauza Bundyho. Mám ho projetýho z nespočtu dokumentů nebo podcastů, ale všude chyběl nějaký obsah z tohoto podání. Tohle je hotové investigativní video. Vsuvky v podobě komunikace s novináři nemají chybu, byl to opravdu neodolatelný manipulátor,“ uvádí jeden z diváků dokumentární minisérie ve své recenzi na ČSFD.


Zdroje: ScreenRant, Netflixer, ČSFD, Sérioví Vrazi, Denik.cz

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.