Katar si šampionát „poctivě“ koupil aneb FIFA jako novodobý fotbalový kartel

Petr Stoško
Foto: FIFA / Courtesy of Netflix

Momentálně sportovnímu světu vládne fotbalové mistrovství světa avšak volbou katarského pořadatelství je federace FIFA neustále pod velkou kritikou. Jak se dostalo mistrovství světa do Kataru a co vůbec rozhoduje o tom, kdo bude turnaj pořádat se dozvíme v nové dokumentární minisérii od Netflixu.

Světovému fotbalu vládnou velké peníze a FIFA tuhle skutečnost nijak nerozporuje. Uspořádat jednu ze dvou největších sportovních událostí planety vyžaduje spoustu času a peněz. Odhlédnutím od sportovního hlediska tak nemůže takovou akci uspořádat jen tak někdo. Velký finanční závazek je velkým strašákem a jsou to právě velcí sponzoři, kteří pomáhají s financováním tohoto fotbalového svátku.

Bývalí přední funkcionáři jako předchozí prezident FIFA Sepp Blatter či bývalý šéf UEFY Michel Platini vysvětlují, že bez velkých peněz a někdy kontroverzních rozhodnutích nelze velký fotbal dělat. Co všechno se musí udělat, zaplatit a najmout, aby se uspořádalo velké mistrovství světa nám poodhalí v dokumentu FIFA: Pod povrchem kompetentní lidé, kteří rozhodovali v letech minulých.

Vznik federace FIFA byl možná v dávné historii založen na čestných základech a upřímné víře ve fotbalovou kulturu, ale postupem času se transformoval spíše v nějakou zvláštní formu fotbalového kartelu.

Celý čtyřdílný dokument FIFA: Pod povrchem si můžete pustit na Netflixu. K dispozici je od už od 9. listopadu.

Zdroj: Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.