Po Dahmerovi přicházejí další monstra. Tentokrát se Netflix zaměřil na jeden z nejznámějších kriminálních případů 20. let

Michaela Pašková
Foto: Ser Baffo/Netflix

Loni na podzim streamovací gigant slavil obrovský úspěch. Limitovaný seriál DAHMER, ve kterém byl zpracován příběh skutečného sériového vraha, diváky naprosto zděsil a zároveň ohromil. Během týdne se vyšplhal na pozici nejsledovanějšího pořadu na Netflixu. O jeho popularitě svědčí i to, že na ČSFD má v hodnocení krásných 82 %. Není tedy divu, že se připravuje pokračování.

Limitovaný seriál DAHMER – Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera zaznamenal obrovský finanční úspěch, ale zároveň ho provázely i kontroverze. Skutečným rodinným příslušníkům se nelíbilo pojetí výpovědí a celý seriál označili za necitlivý. K jejich nelibosti si však DAHMER vysloužil hned čtyři nominace na Zlatý glóbus.

Poté, co bylo potvrzeno, že se seriál dočká ještě nejméně dvou dalších řad, fanoušci netrpělivě vyhlíželi informace o tom, na jakého vraha se tentokrát tvůrci a výkonní producenti zaměří. Nyní to již víme. Ryan Murphy a Ian Brennan se rozhodli zpracovat případ Lylea a Erika Menendezových, nechvalně proslulých vraždících bratrů z přelomu 80. a 90. let.

K druhé řadě zatím nebylo zveřejněno herecké obsazení, nicméně její název zní Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových (Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story). Netflix k oznámení názvu nové řady připojil krátký zvukový trailer, který obsahuje skutečný záznam hovoru na tísňovou linku. Streamovací gigant rovněž oznámil, že s bratry budou učiněny exkluzivní rozhovory.

Pozor, další část článku může obsahovat spoilery!

Dle zpracování první řady je zřejmé, že se dočkáme více než jen soudních procesů, ale začne se rovnou zločinem. Díky kombinaci rodinného dramatu, hollywoodských konexí, dramatických svědectví a kabelové televize byl zločin vraždících bratrů jedním z nejznámějších kriminálních případů konce 20. století.

Rodina se zdála být dokonalým příkladem amerického snu. Oter José se narodil na Kubě. Po kubánské revoluci v 50. letech emigroval jako teenager do Spojených států a získal stipendium na vysoké škole. Tam se seznámil s Mary Louise Anderson, královnou soutěže krásy, které všichni říkali Kitty. Vzali se a měli spolu dva sny. Jednu dobu José působil jako šéf RCA Records a podílel se na podpisu kapel Duran Duran, The Eurythmics a Menudo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 10 filmů o sériových vrazích, které právě můžete sledovat na Netflixu. Některé rozhodně nejsou pro slabší povahy

Jednoho pozdního srpnového večera roku 1989 je jejich synové zavraždili. Lyle byl tehdy 21letý a Erikovi bylo pouhých 18. Své rodiče zastřelili brokovnicí, přičemž otec schytal šest ran a matka deset. Dům, kde byli José a Kitty zavražděni, se nacházel v jednom z nejexkluzivnějších bloků v Beverly Hills a v různých obdobích v něm bydleli Michael Jackson a Elton John.

Vzhledem k možnému napojení otce na mafii nebyli bratři zprvu považováni za podezřelé. Policie si ani nevyžádala testy, které by prokázaly, zda bratři v nedávné době nevystřelili ze střelné zbraně. Takže stejně jako v případě Dahmera došlo k selhání policie. Bratři tvrdili, že se v noci vraždy vydali do kina, ale museli se vrátit pro Erikovy doklady a tehdy nalezli těla svých rodičů. Erik dokonale hrál na city, protože ho policie nalezla vzlykajícího na trávníku.

Po smrti rodičů začali bratři utrácet extravagantní částky za luxusní věci jako byly auta a dovolené. Část rodinných příslušníků se obrátila na policii s tvrzením, že bratři zavraždili své rodiče kvůli dědictví. Nicméně jiní zase tvrdili, že bratři vždy hodně utráceli a jejich výdajové návyky se nezměnily.

PSALI JSME: TOP 7 mrazivých dokumentů podle skutečných událostí: Nechybí únosy, vraždy ani zvrácená sekta

Navzdory pokusům vyšetřovatelů získat z bratrů přiznání pomocí odposlechu se Lyle a Erik vyhýbali zatčení až do března 1990. Zvrat nastal v momentě, kdy se Erik přiznal svému psychologovi, který porušil lékařské tajemství a vše řekl své tehdejší milence. Když se později rozešli, vydala se bývalá milenka ihned na polici.

Samotné soudní procesy byly bouřlivé, protože byla zpochybněna přípustnost některých důkazů. Bratři tvrdili, že rodiče zavraždili kvůli sexuálnímu a fyzickému zneužívání, což jim potvrdili i někteří členové rodiny. Státní zástupci byli ale neoblomní a tvrdili, že bratři vraždili čistě kvůli finančnímu zisku. Dodnes se neví, kde je pravda. Bratři byli odsouzeni na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění.


Zdroje: About Netflix, COLLIDER, BIOGRAPHY

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.