10 filmů o sériových vrazích, které právě můžete sledovat na Netflixu. Některé rozhodně nejsou pro slabší povahy

Michaela Pašková
Foto: Jessica Kourkounis/Netflix

Na příbězích o sériových vrazích a skutečných zločinech je něco nesmírně fascinujícího. Neustále se rozšiřující skupina diváků prahne po informacích o vrazích páchajících chladnokrevné vraždy a snaží se odhalit vzorce jejich chování. Ať už vás zajímá mysl sériového vraha, postup jeho činů nebo policejní vyšetřování, sestavili jsme pro vás seznam, který uspokojí všechny fanoušky tohoto žánru.

Máš někoho doma

Makani Young se přestěhovala z Havaje do klidného maloměsta, aby tam žila s babičkou a dokončila střední školu. Jakmile začne odpočítávání času do maturity, její spolužáky začne pronásledovat vrah. Jeho cílem je nejenom odhalit světu nejtemnějších tajemství jeho obětí, ale zároveň je terorizovat v maskách jejich tváří. Makani s vlastní záhadnou minulostí se pokusí vraha odhalit. Nestane se tak ale jeho příštím cílem?

Ztracené dívky

Snímek natočený podle skutečné události pojednává o Mari Gilbert, které zmizela dcera v uzavřené komunitě Long Islandu. Nečinnost policie ji přiměla, aby zahájila vlastní vyšetřování. Protože zjistila, že existuje mnoho případů zavražděných žen poskytujících sexuální služby, které nebyly doposud vyřešeny, nedovolila, aby svět na tyto dívky zapomněl.

Ticho ve sněžném městě

Odborník na kriminální profily se vrací do španělského města Vitoria-Gasteiz, aby vyřešil vraždy, které se až zarážejícím způsobem podobají zločinům sériového vraha, jenž má být propuštěn z vězení. Pro detektiva je to obrovská výzva, protože mu vrah anonymně napsal a chce ho zmást, aby mohl splnit svůj šílený plán.

PSALI JSME: TOP 7 mrazivých dokumentů podle skutečných událostí: Nechybí únosy, vraždy ani zvrácená sekta

Les lásky

Film inspirovaný skutečnými vraždami, kterých se na japonském ostrově Kjúšú dopouštěl odsouzený sériový vrah Futoši Matsunaga, pojednává o malé skupince studentských filmařů a plaché dívce s přísnými rodiči. Mladí lidé jsou pod velením staršího muže, který jimi manipuluje a zneužívá je. Poslouchají jeho příkazy, a to i když jde o vraždu.

Paměti vraha: Případ Nilsen

V dokumentárním filmu, který se odehrává na pozadí Británie 80. let, kdy masová nezaměstnanost přitahovala mladé muže do Londýna, vypráví známý sériový vrah Dennis Nilsen pomocí audionahrávek o svém životě a zločinech. Režisérovi se povedlo získat přístup k více než 250 hodinám audionahrávek, které skotský sériový vrah nahrál ve vězení.

V měsíčním světle

Policista toužící se stát detektivem zoufale pátrá po sériovém vrahovi, který o sobě dává vědět každých devět let. Protože se vrahovy zločiny vymykají jakémukoli vědeckému vysvětlení, hrozí, že policistova posedlost hledáním pravdy zničí jeho kariéru, rodinu a možná ho i připraví o duševní zdraví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Noční můra ve stylu Kafky: Příběhy žen, které nahlásily znásilnění, ale nakonec byly samy obviněny ze zločinu

Bledé modré oko

Snímek, který není natočen podle skutečné události, je adaptací stejnojmenného románu Louise Bayarda, jenž se ve svém díle inspiroval životem světoznámého spisovatele Edgara Allana Poe.

Na akademii West Point je v roce 1830 nalezeno tělo mladého kadeta, které se houpe na laně kousek od přehlídkového areálu. Zdánlivá sebevražda není vzhledem k přísnému režimu panujícímu na akademii ničím překvapivým. Nicméně následujícího rána vyjde najevo větší hrůza. Někdo se vloupal do místnosti, kde bylo tělo uloženo, a vyjmul srdce.

Dobrá sestra

Film byl natočen na základě skutečného příběhu amerického sériového vraha Charlese Cullena, který během své šestnáctileté kariéry zdravotního bratra pracoval v mnoha zdravotnických zařízeních.

Amy, soucitná zdravotní sestra a svobodná matka, která se potýká s život ohrožující srdeční chorobou, je po těžkých nočních směnách na jednotce intenzivní péče naprosto vyčerpaná. Poté, co však na oddělení nastupuje pozorný a empatický zdravotní bratr Charlie, se Amy začíná blýskat na lepší časy. Během společných dlouhých nocí v nemocnici mezi oběma vzniká pevné pouto a oddané přátelství. Nicméně po sérii záhadných úmrtí pacientů je odstartováno vyšetřování, které staví Charlieho do pozice hlavního podezřelého.

Případ Wanninkhof–Carabantes

Dokumentární film pojednává o vraždě a právních postupech v nechvalně známém procesu. V roce 1999 bylo nalezeno znetvořené tělo devatenáctileté dívky Rocío Wanninkhof. Z její brutální vraždy byla obviněna Dolores Vázque, která měla v minulosti vztah s Rociionou matkou. Přestože tvořily milující pár, Dolores byla v médiích vykreslena jako pomstychtivá milenka a okamžitě se stala známou jako dominantní lesbička. Vlivem homofobních postojů, kterými žil tisk, byla neprávem za vraždu odsouzena. Po sedmnácti měsících strávených za mřížemi byla zproštěna viny, protože byl nalezen pravý vrah.

PSALI JSME: Lidé prodávají roky svého života, aby vydělali peníze. Nový zvrácený sci-fi thriller už brzy dobude Netflix

Americká vražda: Rodina od vedle

Kriminální dokumentární film je založený na skutečném příběhu vražd Shan’ann Watts a jejích dvou dcer. Prostřednictvím autentických záběrů a podrobného postupu policie je v dokumentu pomalu odkryta šokující pravda. Poté, co 34letá žena v 15 týdnu těhotenství zmeškala návštěvu u gynekologa a nedostavila se do práce, její kamarádka se ji vydala hledat. Protože ji ani její děti nedokázala najít, nahlásila jejich zmizení místní policii. Ačkoli Shan’annin manžel tehdy tvrdil, že je nevinný a spolupracoval při vyšetřování, snažil se po sobě pouze zahladit stopy.


Zdroje: ČSFD, IMDb, LIFESTYLE ASIA, marie claire

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.