Filmoví kritici z něj byli u vytržení a nadělili mu 100% hodnocení. Teď příběh tří nejslavnějších vikingů míří do finále

Michaela Pašková
Foto: Bernard Walsh/Netflix

Všechny epické ságy musí jednou skončit, protože bez pořádného závěru by to nebylo to pravé ořechové. I přes nelibost diváků a kritiků, kteří si spin-off Vikingové: Valhalla (Vikings: Valhalla) oblíbili, vyplouvají naši hrdinové vstříc poslednímu dobrodružství.

Sto let po událostech původního seriálu Vikingové se odehrává spin-off Vikingové: Valhalla, který se převážně zaměřuje na dobrodružství tři proslulých Vikingů – Freydís, Leifa a Haralda. Přestože se kritici tohoto spin-offu nedokáží nabažit a horlivě mu na Rotten Tomatoes udělují vysoká hodnocení, Netflix se rozhodl příběh tří Vikingů uzavřít. Když však přihlédneme k historii streamovacího gigantu, který s velkou oblibou ruší své populární projekty, můžeme být rádi za to, že u druhé řady přihlédl k hodnocení kritiků 100 % a dopřeje nám důstojné rozloučení.

Nicméně spolutvůrce a výkonný producent Jeb Stuart je se třemi řadami naprosto spokojen. „U skutečných postav je samozřejmě vždy možné prozkoumat více aspektů jejich života, ale z hlediska příběhu dávalo smysl, aby výpravy Leifa, Freydís a Haralda skončily třetí řadou,“ řekl pro Tudum a dodal, že poslední loď rozhodně neodpluje do západu slunce v tichosti.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: KRITICI SI Z VIKINGŮ SEDLI NA ZADEK, ALE NETFLIX SE TEĎ OBLÍBENÝ SERIÁL ROZHODL ZRUŠIT. FANOUŠKY LÁKÁ NA POSLEDNÍ ŘADU

Sam Corlett jako Leif v seriálu Vikingové: Valhalla.
Foto: Bernard Walsh/Netflix

„Jsem velmi vděčný, že jsem mohl tři řady vyprávět jejich příběh. Od začátku jsem věděl, že chci ukázat vývoj toho, jak se ze tří nejslavnějších Vikingů staly ikony, jež známe dnes.“ Zároveň dodal, že se nemůže dočkat až fanoušci závěr této kapitoly historie uvidí. Doufá, že se jim bude líbit a budou nadšení z toho, kam dokázal on a jeho tým hrdiny posunout.

Když jsme se s našimi proslulými Vikingy střetli naposledy, teklo z nich mnohem více krve, než kdykoli předtím. Vzhledem k tomu, že je nadcházející řada tou poslední, mohli bychom se snad konečně dočkat jejich opětovného shledání. Ačkoli éra příběhu inspirovaném severskou mytologií končí, čeká nás kromě jiného střetnutí se dvěma novými postavami. Jsou jimi neohrožený byzantský generál George Maniakes (Florian Munteanu) a Erik Rudý (Goran Višnjić), což je otec Leifa a Freydís.

Jelikož okolo spin-offu Vikingové: Valhalla začíná být opět rušno, najdou se stále tací, kteří i po mnoha měsících nemohou zkousnout fakt, že Kattegatu vládla Jarl Haakon v podání herečky Caroline Henderson. Nejde tak o to, že se jedná o ženu, ačkoli neexistuje žádný dochovaný záznam, který by potvrzoval, že v čele Vikingů stála válečnice, jako spíš o barvu její pleti.

PSALI JSME TAKÉ: 7 NOVINEK, KTERÉ V ÚNORU DORAZÍ NA NETFLIX: VELKOLEPÉ FANTASY, KTERÉ SE MŮŽE STÁT OBROVSKÝM HITEM, NEBO SCI-FI NÁŘEZ S ROBOTY

Caroline Henderson jako Jarl Haakon v seriálu Vikingové: Valhalla.
Foto: Patrick Redmond/Netflix ©

Původní seriál a následný spin-off sice nebyl nikdy historicky úplně přesný, ale v jednom se tvůrci nemýlili. Vikingové byli v podstatě světoběžníci a na barvu pleti nehleděli. Cestovali po celém světě, včetně severní Afriky, a přiváželi s sebou otrokyně, z nichž mnohé rodily děti smíšeného původu, které byly považovány za Vikingy.

To, že všichni Vikingové byli pouze běloši je běžný omyl, který vznikl, když díla jako například skladba Jízda valkýr z opery Valkýra Richarda Wagnera přepsala velkou část germánských dějin tak, aby odpovídala vznikajícím protonacistickým náladám, jež inspirovaly Adolfa Hitlera. Odpověď na otázku, zda existovali Vikingové tmavší pleti jako Jarl Haakon, zní ano.

Ačkoli se stále neví, kdy se přesně dočkáme poslední řady spin-offu Vikingové: Valhalla, jedno je jisté, bude to ještě letos.


Zdroje: Tudum, ScreenRant, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Martin Peichl

    Zase ty bláboly o tom jak jde o barvu pleti... NEJDE. Jarl Haakon byl skutečný, žijící vůdce vikingů. A byl to bílej chlap. Proč by ho tedy měla hrát černá ženská? Neexistuje jediný racionální důvod proč by měla. Jde o to pokrytectví. Bělocha si klidně černá ženská hrát může a je to opěvované, ale nedej bože že si divadelní herec namaluje obličej na černo protože hraje černou postavu - to je strašně rasistické! Pokrytectví největšího kalibru...