Tvůrce hrané verze Avatara byl z projektu vystrašený a nenáviděnou filmovou verzi, která se řadí mezi nejhorší filmy všech dob, neviděl

Michaela Pašková
Foto: Robert Falconer/Netflix © 2023

První část velkolepé podívané Avatar: Legenda o Aangovi (Avatar: The Last Airbender) se nezadržitelně blíží. Tvůrce hrané seriálové adaptace mimo jiné prozradil, že s tvůrci animáku probíral i maličkosti a filmovou verzi nikdy neviděl.

Albert Kim, tvůrce hrané adaptace Avatar: Legenda o Aangovi vycházející z oblíbeného animovaného seriálu od tvůrců Bryana Konietzka a Michaela Dante DiMartina, pro Entertainment Weekly uvedl, že byl z projektu vystrašený. Důvodem byl odchod Konietzka a DiMartina, kteří projekt po dvou letech vývoje v roce 2020 opustili.

„Musel bys být idiot, aby tě to trochu nevyděsilo,“ řekl, přičemž dodal, že se ptal sám sebe, jestli do má jít a zda je vůbec možné nějak vylepšit originál. „Kdykoli se pustíte do něčeho, co už milují miliony fanoušků, musíte si tyto otázky položit.“

Dále prozradil, že s Konietzkem a DiMartinem před jejich odchodem hranou adaptaci probral. „Šlo o celou škálu opravdu nerdovských maličkostí, které nikoho kromě zarytých fanoušků nezajímají.“ Přesto odchod původních tvůrců z projektu není dobrým znamením. Na druhou stranu tvůrcova je úcta k předloze zjevná a skutečnost, že byl v kontaktu s Konietzkem i DiMartinem v různých fázích procesu, znamená, že jejich vliv by mohl být v hrané adaptaci patrný.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: NETFLIX LÁKÁ NA NEUVĚŘITELNĚ PROPRACOVANÝ FANTASY SVĚT, ALE CHCE SE ODKLONIT OD PŘEDLOHY. NÁROD OHNĚ POŘÁDNĚ POTRÁPÍ AVATARA

Gordon Cormier jako Aang v seriálu Avatar: Legenda o Aangovi.
Foto: Robert Falconer/Netflix © 2023

Hraná adaptace se nyní nachází v zajímavé roli. Animák byl diváky milován, ale následující film z roku 2010 nenáviděn. Režisér M. Night Shyamalan umožnil vzniknout snímku Poslední vládce větru, který například na Kinoboxu dosahuje nízkého hodnocení 45 % a v nejrůznějších žebříčcích je označován za jeden z nejhorších filmů všech dob. Převážné ignorování předlohy zapříčinilo špatné provedení Aangova příběhu a jeho přátel.

Jedním z nejkritizovanějších aspektů filmu Poslední vládce větru bylo jeho obsazení. Postavy v animovaném seriálu jsou převážně asijského původu a přebírají tradice z mnoha východoasijských kultur. Shyamalanův snímek měl však převážně bělošské obsazení, což vedlo ke kritice, že jsou postavy z původního příběhu vybělené.

PSALI JSME TAKÉ: 20 NEJSLEDOVANĚJŠÍCH FILMŮ A SERIÁLŮ NETFLIXU ZA ROK 2023: JE MEZI NIMI AKČNÍ HIT, KTERÝ SI DIVÁCI OKAMŽITĚ ZAMILOVALI, I DRSŇÁK HEMSWORTH

Tvůrce hrané adaptace od Netflixu se naštěstí takové chyby nedopustil a obsadil převážně asijské a asijsko-americké herce, mezi nimiž jsou Tamlyn Tomita, Elizabeth Yu, Daniel Dae Kim, Paul Sun-Hyung Lee, Gordon Cormier, Ken Leung a Dallas Liu.

Albert Kim přiznal, že nenáviděnou filmovou verzi nikdy neviděl a nehodlá na tom nic měnit. „Bylo období, kdy jsem si říkal, že bych se na to měl podívat, ale pak jsem si řekl, že opravdu nechci mít v hlavě takové představy, když začínám pracovat na naší verzi tohoto projektu. Takže jsem se tomu filmu záměrně vyhnul.“ Ví ovšem o kritice, která se na Posledního vládce větru snesla a je si vědom toho, co se fanouškům obecně nelíbilo.

ČTĚTE TAKÉ: DETEKTIV DUCHOVNÍHO SVĚTA NA NETFLIXU BODUJE VE SLEDOVANOSTI. DIVÁKY BITVA S DÉMONY MILE PŘEKVAPILA

Protože se premiéra první části seriálu Avatar: Legenda o Aangovi blíží, Netflix zveřejnil další fotografie. Kromě známých tváří, včetně Aanga a Suki, vidíme i nové. Patří mezi ně June (Arden Cho), Gran Gran (Casey Camp-Horinket), Mechanist (Danny Pudi), Jeta (Sebastian Amoruso) a Yukari (Tamlyn Tomita).

June je nebezpečnou lovkyní odměn, která jezdí na shirshu, tvorovi s dokonale vyvinutým čichem. Gran Gran je babičkou Sokka a Katary, jež je přiměje k tomu, aby se k Aangovi na jeho cestě připojili, a Mechanist je vynálezcem. Jet je vůdcem bojovníků za svobodu, což jsou uprchlé děti z Království Země, a poslední Yukari je Sukiinou matkou.

První část seriálu Avatar: Legenda o Aangovi vstoupí na Netflix 22. února.

Zdroje: Entertainment Weekly, Screen Rant, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 45 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.