Detektiv duchovního světa na Netflixu boduje ve sledovanosti. Diváky bitva s démony mile překvapila

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Na Netflixu se minulý týden objevila hraná adaptace jedné z nejprodávanějších mang v historii a netrvalo dlouho, aby umístila se ve sledovanosti v TOP 10. Jú jú hakušo (Yu Yu Hakusho) neboli epická bitva s démony diváky uchvátila. Vypadá to, že Luffy jako budoucí Král pirátů bude muset na nějakou dobu uvolnit místo na piedestalu detektivovi duchovního světa.

Hraná adaptace Jú Jú hakušo vychází z manga série, kterou Jošihiro Togaši vydával v letech 1990 až 1994. Příběh zasazený v hororovém a mysteriózním žánru pojednává o čtrnáctiletém Yusuke Urameshim, který je drzým grázlíkem, jenž nepohrdne rvačkou a ve škole nepatří mezi oblíbené žáky. Proto nikdo nečeká, že jednoho dne vystrčí chlapce z cesty protijedoucího auta, čímž ho zachrání a umře namísto něj. Svět duchů je jeho činem překvapen a jelikož byla jeho smrt předčasná, nemají pro něj v nebi ani pekle místo.

Ve světě duchů se Yusuke střetává s Koenmou, jenž mu učiní nabídku. Stane se mazoku, napůl člověkem a napůl démonem, a ve světě lidí bude jako detektiv duchovního světa vyšetřovat zločiny démonů. Dobrodružství mladíka, jenž je v jádru čestný, může začít.

Na Rotten Tomatoes udělili diváci hrané adaptaci, která se v TOP 10 nejsledovanějších seriálů na Netflixu v Česku aktuálně nachází na 3. místě, neuvěřitelných 87 %. Češi a Slováci nebyli při hodnocení pětidílného seriálu tak přívětiví, ale i tak je 66 % udělených na ČSFD na japonskou produkci slušný výkon.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Svět živlů přichází. Velkolepá upoutávka láká na propracovaný fantasy svět posledního Avatara od Netflixu

„Samozřejmě (i s ohledem na počet dílů) je to vůči předloze výrazně ‚osekané‘, některé věci jsou odlišné, ale hrané verzi se podařilo zachytit onu skvělou přepálenost a určitou bizarnost předlohy. Akce je skvělá, triky občas nejsou ideální, ale obecně fungují a obsazení také fajn. Navíc to má spád a s ničím se to nezdržuje, takže jsem spokojen,“ píše jeden z hodnotících.

Další je podobného názoru a dokonce uvádí, že dle něj je Jú jú hakušo lepší než One Piece. „I když zjevně nejsem cílová skupina a původní seriál neznám, docela se mi to líbilo. Jistě zápletka banální, jak hláška od Krainové, dialogy by taky soutěž v inteligenci nejspíše nevyhrály, efekty mnohdy tak digi až z toho bolely oči, ale zase na stranu druhou, docela sympatičtí herci, fajn souboje, hodící se muzika a mělo to šťávu,“ doplňuje.

PSALI JSME TAKÉ: Od The Last of Us po Stranger Things: 13 oblíbených fantasy a sci-fi seriálů, jejíchž pokračování se příští rok nejspíš nedočkáme

Joshua Kristian McCoy z Game Rant uvádí, že „neexistuje žádná realita, v níž by Jú jú hakušo od Netflixu někdy překonalo původní mangu nebo anime, ale výsledek je na míle vzdálený katastrofě, jak si mnozí představovali. Pro dlouholeté fanoušky stojí seriál za zhlédnutí a nováčky navede na anime, které si pozornost zaslouží.“

Erick Massoto z Collider udělil hrané adaptaci 7 bodů z 10, přičemž píše, že seriál sice obsahuje vynikající souboje a postavy, ale když se divák neorientuje v celkovém příběhu, má problém se do všeho plně vžít. Podle něj má mít seriál co dělat, aby se dočkal obnovení pro další řadu.

Zdroje: Rotten Tomatoes, ČSFD, Game Rant, Collider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.