Záměrně přepálená, utahující si ze stereotypů a klišé. Nová komedie vévodí sledovanosti na Netflixu a vzdává hold hitům z 90. let

Foto: Ursula Coyote/Netflix © 2023

Poslední listopadový den na Netflix dorazil komediální akční seriál Na Maděru (Obliterated) a rychle se vyšplhal mezi aktuálně nejsledovanější tituly na Netflixu. Mnoho diváků je ze seriálu nadšených. A mnoho zase přesně naopak.

Seriál Na maděru od Netflixu sleduje elitní jednotku speciálních sil, která zmaří smrtelnou hrozbu v Las Vegas a svůj úspěch následně oslaví alkoholem, drogami a sexem. Jakmile ovšem zjistí, že bomba, kterou zneškodnili, byla falešná, bujaré veselí okamžitě skončí.

Záchrana světa zní pro běžného smrtelníka už tak dost těžce. Dokážete si však představit, jak náročné by to bylo po šílené noci v Las Vegas? Vzrušující a nadmíru akční komediální seriál Na maděru se tak rýsuje jako spojení filmových sérií Mission: Impossible a Pařba ve Vegas.

Více o seriálu jsme už psali zde.

Seriál Na maděru dorazil na Netflix 30. listopadu a v Česku se vyšplhal přes víkend na 2. příčku nejsledovanějších seriálů. Před dním je jen reality show Hra na oliheň: Výzva. Ve 35 zemích se však tento komediální počin dostal dokonce na vrchol žebříčku.

Co se týče hodnocení, názory diváků jsou však rozporuplné. Najdou se tací, kteří považují seriál za skvělý a jeho humor za geniální. Někteří pro něj však naopak nemají pochopení. Na ČSFD má Na maděru 49% hodnocení, kde najdeme hromadu čtyř i pěti hvězdičkových hodnocení naproti jedné hvězdičce nebo dokonce hodnocení „odpad!“.

„Tohle je onen typ seriálu, který je záměrně přepálený, utahuje si ze stereotypů a stane se cílem pseudointelektuálů a odpůrců diverzity, protože nepochopí to, že tvůrci si sami utahují z různých klišé a nabízejí sérii, která se nebere vážně a nemá být brána vážně. Je to oslava osmdesátkových a devadesátkových akčních spektáklů zkombinovaná se stereotypy aktuálních projektů a pokud člověk přistoupí na hru tvůrců, bude se skvěle bavit,“ vysvětluje jeden z recenzentů na platformě a dává čtyři hvězdičky.

Na maděru. Akční komediální seriál.
Foto: Netflix

„Přesně něco takového jsem hledal, abych se dobře pobavil. Hodně nekonvenční seriál, který si dělá srandu sám se sebe a nebojí se ukázat všemožný absurdity,“ uvádí další a jiný dodává: „Tvůrci zde natočili poctu béčkovým seriálům z 80. a 90. let. Seriál se nebere vážně a vznikl od toho, aby člověk během sledování vypl mozek a bavil se.“

Na mezinárodní hodnotící platformě Rotten Tomatoes nadšení diváci naopak zatím převládají. Zde má Na maděru 80 %. „Tento seriál je naprosto skvělý ve všech směrech, které potřebujeme v dnešním odpadkovém televizním prostředí,“ uvádí jeden z uživatelů. „Jeden z těch seriálů, který budou kritici nenávidět a diváci milovat. Prostopášné vtipy, akce, sex, krveprolití, fekální humor… Působí to jako vzpomínka na akční komedie z 90. let. Pokud se vám tato doba líbila, bude se vám líbit i tenhle seriál,“ uvádí další.

A do které skupinky diváků patříte vy? Už jste seriál Na maděru viděli?

Zdroje: Netflix, FLixPatrol, ČSFD, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.