Drama z období 2. světové války s důležitým poselstvím okouzlilo české diváky a strhlo sledovanost na Netflixu po celém světě

Foto: Katalin Vermes/Netflix

Na Netflix konečně dorazila velmi očekávaná mini série Jsou světla, která nevidíme (All the Light We Cannot See) natočená podle Pulitzerovou cenou ověnčeného románu Anthonyho Doerra z roku 2014. Okamžitě se dostala do čela nejsledovanějších titulů a oslnila české diváky.

Na Netflix ve čtvrtek 2. listopadu dorazilo očekávané drama z období 2. světové války Jsou světla, která nevidíme, kde si hlavní role zahráli Louis Hofmann známý z oblíbené série Netflixu Dark, Mark Ruffalo, Hugh Laurie, kterého zná většina diváků především z role Doktora House, ale také zde debutovala nevidomá herečka Aria Mia Loberti, pro kterou šlo o doslova první roli v jejím životě.

Mini série, která je adaptací stejnojmenného románu Anthonyho Doerra z roku 2014, který za něj dostal Pulitzerovu cenu, vypráví o dívce jménem Marie-Laure (Aria Mia Loberti, která žije se svým otcem (Mark Ruffalo) v Paříži. Otec pro ni vytvoří model města, aby se naučila lépe orientovat v ulicích.

V roce 1940 však do jejich života vstoupí válka a tak prchají z města i se vzácným diamantem, který se její otec snaží zachránit z muzea, kde pracuje. Kámen doprovází pověra o tom, že svému majiteli propůjčit nesmrtelnost za cenu nekonečného neštěstí pro někoho z jeho blízkých. Po legendárním kameni touží i krutý gestapák, před kterým se ukryjí v Saint-Malo u strýce Etienna (Hugh Laurie).

Mezitím je mladý německý sirotek Werner (Louis Hofmann) s výjimečnými schopnostmi a láskou k rádiím, odveden do internátní škole vyučující nacistické hodnoty. Tam poznává jen obrovskou krutost, ale nenechá se zlomit a je nejlepším z ročníku. Nakonec skončí na frontě, kde má za úkol sledovat nepřátelské signály. Posléze se se svou jednotkou objeví v Saint-Malo a na frekvenci, kterou od malička tajně poslouchá, zaslechne Mariin hlas.

TAKÉ JSME PSALI: DRAMA PODLE SKUTEČNOSTI, VE KTERÉM EXCELUJE STRHANÁ A BEZZUBÁ MILA KUNIS, POŘÁDNĚ ZAHÝBALO SLEDOVANOSTÍ NA NETFLIXU

Mini série Světla, která nehasnou, se okamžitě den po vydání probojovala na první místo TOP 10 nejsledovanějších seriálů u nás i ve světě. Zatímco mu zahraniční diváci na Rotten Tomatoes dávají hodnocení pouhých 51 % a filmový kritici na této platformě dokonce jen 23 %, Češi a Slováci na ČSFD ho hodnotí pěknými 78 %.

„Steven Knight si pohlídal všechny aspekty, které tuto výbornou knihu pomáhají přenést na obrazovku tak, aby se jednalo stále o skvělý zážitek. Počínaje skvělou hudbou Jamese Newtona Howarda, přes režiséra Shawna Leviho, až k hereckému obsazení, jemuž nekompromisně vévodí Mark Ruffalo,“ píše jeden z recenzentů na česko-slovenské hodnoticí platformě.

„Velice mě potěšil výběr dvou hlavních postav nevidomých dívek. Opravdu zvolili nevidomé dívky, což celému zážitků přidává na věrohodnosti a nemusejí se autoři spoléhat pouze na um dané herečky. Celý děj je sice pomalejší ale o to více dává možnost divákům vžít se do situace,“ uvádí další.

ČTĚTE TAKÉ: NEJVĚTŠÍ LISTOPADOVÉ HITY, KTERÉ DORAZÍ NA NETFLIX: OČEKÁVANÉ VÁLEČNÉ DRAMA NEBO SHOW, ZE KTERÉ SOUTĚŽÍCÍ ODNÁŠELI NA NOSÍTKÁCH

Foto: Timea Saghy/Netflix

I mnohé zahraniční recenze jsou však pozitivní. Jedna divačka například uvádí: „Nechápu ty hrozné recenze. Já a můj manžel jsme si tuhle sérii zamilovali! Knihu jsem četla asi před 8 lety a tempo knihy bylo také trochu pomalejší, aniž by to bylo nezajímavé, takže mi negativní recenze, které říkají, že je série pomalejší, nedávají smysl. Je to perfektní! Herecké výkony byly úžasné, postavy skutečné, dynamika poutala pozornost. Velmi mě potěšilo, že byla kniha dobře zastoupena!”

„Milovali jsme tohle představení. Mladá herečka je geniální, celý casting je báječný. Knihu jsem četla, byla nádherná. Její význam je důležitý – zvláště nyní, když čelíme dalším válkám. Musíme mít naději. Nemůžu uvěřit těm ubohým recenzím. Ale když vezmete v úvahu některé to svinstvo, které se lidem líbí (reality show, Fox news atd.), tak se není čemu divit,” opřela se do negativních recenzí další divačka a další si myslí: „Neuvěřitelná série i kniha. Je zvláštní, že recenze na Rotten Tomatoes jsou tak nízké u tak silného příběhu a připomínají, že nenávist nemá na světě místo.”

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 8 NEJLEPŠÍCH FILMŮ A SERIÁLŮ, KTERÉ V ŘÍJNU VYŠLY NA NETFLIXU: ZÁHADNÉ CESTOVÁNÍ ČASEM, OD KTERÉHO SE JEN TĚŽKO ODPOUTÁTE, NEBO HOROROVÁ LAHŮDKA

Hugh Laurie a Aria Mia Loberti v mini sérii Jsou světla, která nevidíme.
Foto: Netflix

Některým divákům, kteří se na seriál dívají v originálním znění, trochu vadí, že všechny postavy mluví stejným jazykem. Nutno však vysvětlit, že je seriál jako jeden z mála přizpůsoben i nevidomému publiku, které nemůže číst titulky, které by byly nutné, kdyby postavy mluvily několika jazyky. Na Netflixu lze dokonce přepnout na zvukový popis děje, kde je nevidomým popisováno, co se přesně na obraze děje, češtiny.

Ačkoliv filmoví kritici mini sérii více haní, než chválí, vyzdvihují herecké výkony celého hlavního obsazení včetně nevidomé Arii Mia Loberti, pro kterou šlo o úplně první roli v jejím životě a dokázala se s ní skvěle popasovat i přes to, že vedle sebe měla taková herecká esa jako jsou Hugh Laurie či Mark Ruffalo.

Louis Hofmann v minisérii Jsou světla, která nevidíme.
Foto: Katalin Vermes/Netflix © 2023

Zdroje: Netflix, ČSFD, Rotten Tomatoes, FlixPatrol

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.