Seriál Všechno hned je novým hitem Netflixu. Diváci chválí, jak přistupuje k duševnímu zdraví a fyzickým problémům dospívajících

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Minulý týden vstoupil na Netflix další z mnoha seriálů o mladých, ale nejen pro mladé. Komediální drama Všechno hned (Everything Now) působí zcela reálně. O jeho scénář postarala teprve 22letá Ripley Parker, která čerpala z vlastních zkušeností. Seriál, jenž se dotýká mnoha citlivých témat jako je anorexie a nechtěné těhotenství, si pomalu ale jistě získává srdce diváků.

Osmidílné komediální drama Všechno hned se točí okolo šestnáctileté Mii (Sophie Wilde), která se z psychiatrické léčebny vrátila domů a do školy. Za sedm měsíců, co bojovala s anorexií mimo domov, se stihli její přátelé neskutečně posunout dál a ona má pocit, že jí zkrátka ujel vlak. Protože by ráda vše dohnala, sepíše seznam věcí, které by každá dospívající holka měla prožít. Společně se svými nejlepšími přáteli a novou láskou se vydává vstříc dobrodružstvím.

Mia je zajímavou postavou. Je potrhlá, tvrdohlavá, drzá, ale i naivní, chytrá a velmi jí záleží na přátelích. Ze všeho nejvíce žije ve své hlavě. Jelikož nepůsobí jako nereálná princezna z pohádky, ale jako běžná dospívající holka, kterých jsou na světě miliony, v průběhu seriálu se stává, že se diváci dokáží ztotožnit s jejími myšlenkami. Scénáristka Ripley Parker a herečka Sophie Wilde dokázaly této postavě vdechnout život, díky čemuž chce Mia téměř na každém kroku zahrabat hlavu do písku. To je spojeno také s jejím duševním zdravím.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Představiteli Erica změnil seriál Sexuální výchova život. Před premiérou 4. řady promluvil o svých kostlivcích ve skříni

Mia ze seriálu Všechno hned
Foto: Netflix / Left Bank

Zobrazení poruch příjmu potravy je na filmovém plátně málokdy hodno potlesku, o čemž svědčí například snímek To the Bone od Netflixu, který se ztvárněním anorexie naprosto minul účinkem. Nicméně seriál Všechno hned přistupuje k anorexii hlavní hrdinky s respektem, eticky. Zejména je to patrné z jejích vnitřních monologů, ve kterých hovoří o sociální úzkosti a dysmorfofobii.

Jak uvádí web Šance dětem, jedná se o duševní poruchu, která obvykle vypukne v období dospívání. Teenageři během ní trpí přesvědčením, že jejich tělo hyzdí nějaká vada, která přitahuje pozornost okolí. Neustále se obávají toho, jak bude okolí reagovat na jejich vzhled. Bojí se, že se jim lidé vysmějí, a proto se snaží svou vadu zakrýt nebo odstranit.

„Lidé si myslí, že anorexie je o chtění být krásná, chtění být štíhlá. Věří, že je to totéž. Když se ale pořád cítím takhle špatně, nezáleželo by na tom, jak moc bych zhubla,“ říká v seriálu Mia.

Jednotlivé epizody seriálu obsahují na začátku varování před poruchami příjmu potravy a na konci diváky bojujícími mimo jiné se sebevražednými myšlenkami, sebepoškozováním a sexuálním násilím nabádají k tomu, aby vyhledali pomoc na webové stránce wannatalkaboutit.com. Tuto stránku spravuje Netflix, který tak svým uživatelům dává najevo, že pokud s něčím bojují, nejsou v tom sami.

PSALI JSME TAKÉ: Nový young adult film s nebinární osobou v hlavní roli je na Netflixu. Zaměřuje se na objevování pravé identity

Divoká párty v seriálu Všechno hned
Foto: Netflix / Left Bank

Vzhledem k tomu, že zpracování citlivých témat je v seriálu provedeno na vysoké úrovni, svět se nyní ptá, kdo je scenáristka Ridley Parker a zda Všechno hned vychází z jejích vlastních zkušeností. Odpovědí je ano i ne. V rozhovoru pro Tudum potvrdila, že seriál z jejích zkušeností a pocitů, které ji provázely v dospívání, skutečně vychází.

Jelikož Parker musela při tvorbě seriálu spolupracovat s jinými scenáristy, producenty a konzultanty, počáteční příběh se změnil. „Rozšířilo se to mnohem víc, než jsem si kdy dokázala představit. Příběh byl pak mnohem bohatší. Ze seriálu se stal opravdu úžasný celek mnoha různých příběhů a zkušeností. Nikdy ale neprozradím, čí příběh je čí,“ řekla.

Dále zmínila, že při vytváření postavy Mii pro ni bylo důležité, aby do dívky nevnesla jakoukoli svou vlastní zátěž. „Bylo pro mě důležité, abych měla zdravý pohled na všechno, co jsem psala,“ uvedla. „Takže jsem se snažila udržet zdravý odstup mezi mnou, mým životem a Miou a jejími přáteli.“

ČTĚTE TAKÉ: 20 nejdražších seriálů Netflixu: Samé oblíbené hity, kde se investice opravdu vyplatila. U 6. ale můžeme polemizovat

A kým je tato mladá dáma, která se narodila teprve v roce 2000? Dcerou herečky Thandiwe Newton a spisovatele Ol Parkera. Její sestra Nico je herečkou, kterou můžete znát jako Sarah Miller z HBO hitu The Last Of Us. Opravdu hvězdná rodina!

V současné době se Všechno hned na Rotten Tomatoes těší vysokému hodnocení ze strany diváků. Seriálu udělili krásných 91 %, přičemž kritici se drželi se svými 67 % spíše při zemi. Na ČSFD si seriál také nevede špatně. Aktuálně zde dosahuje taktéž 67 %.

„Konečně. Od Generation jednoznačně nejlepší teen queer seriál. Má to hloubku, diverzita je tu řešená na jedničku a zaslouží si to úspěch. Doufám, že se dočkáme druhé série,“ píše jeden z hodnotících a další uvádí: „Má to feeling Euforie od HBO.“

Seriál se drží v TOP 10 ve sledovanosti na českém Netflixu na 8. místě, celosvětově však obsadil 5. příčku. Pokud se mu i nadále povede dobře, možná dá Netflix žádané druhé řadě nakonec zelenou.


Zdroje: Tudum, ČSFD, Rotten Tomatoes, Šance dětem, FlixPatrol, Mashable, Cosmopolitan

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.