Nový young adult film s nebinární osobou v hlavní roli je na Netflixu. Zaměřuje se na objevování pravé identity

Eva Lenská
Foto: Przemek Pączkowski/Netflix

Na Netflixu nově najdete polský young adult film Fanfic (Fanfik), který pojednává o tom, jaké to je, když se mladý člověk necítí dobře ve svém vlastním těle a nesouhlasí s tím, aby byl škatulkován do určité kategorie pohlaví. Je natočen podle knihy polské spisovatelky Natalie Osińske, která se zaměřuje především na LGBTQ literaturu pro mládež.

Hlavní hrdinkou filmu Fanfic je Tosia (Alin Szewczyk), kterou její vrstevníci vnímají jako outsidera. Jejím způsobem úniku ze světa, v němž se cítí ztracená, je psaní internetových příběhů, fanfikcí. Když do školy přijde nový student Leon (Jan Cięciara), začnou se v Tosce probouzet neznámé pocity. Jak objevuje sama sebe a svou pravou identitu, začíná chápat, že je vlastně chlapec, Tośka.

ČTĚTE TAKÉ: Mladý dánský rybář má hlas od Boha. Jeho cestu ke slávě můžete sledovat už brzy na Netflixu

„V příběhu je hodně naděje a něhy, protože jsme chtěli vytvořit svět, ve kterém se lidé mohou cítit dobře a bezpečně. Trochu v protikladu k tomu, s čím se můžeme setkat ve skutečnosti. S Tosiou se setkáváme v období, kdy si není vědoma své identity, a tak prožívá neustálé pocity zmatku. Když se konečně odváží otevřít lidem kolem sebe, dostává se jí podpory a pochopení. Není to příběh o utrpení. Je to příběh o světě, ve kterém bychom chtěli žít,“ uvedla režisérka Marta Karwowska, která se podílela i na scénáři.

Zajímavé je, že producenti hledali do hlavní role mladou nebinární osobu označenou při narození jako žena nebo osobu, která je na počátku přeměny z ženy na muže. Nakonec našli Alin Szewczyk, osobu věnující se modelingu, která si zahrála ve filmu Tenkrát v listopadu.

Snímek dlouhý 94 minut je na Netflixu dostupný od 17. května.

Zdroj: Netflix, Ign, natemat

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.