Seriál Tělo v ohni popisuje skutečný příběh známé španělské vražedkyně. Netflix o ní následně vydal i dokument

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Uběhlo pár dní od doby, kdy na Netflix přistálo španělské kriminální drama Tělo v ohni (Burning Body / El cuerpo en llamas), ve kterém září hvězdy ze slavného Papírového domu. Přestože se tvůrci při natáčení inspirovali skutečným zločinem, jenž otřásl Španělskem, z dramatických důvodů provedli řadu změn.

Kriminální drama Tělo v ohni vychází ze skutečného zločinu, který se odehrál v roce 2017. Poblíž nádrže Foix, která byla postavena nedaleko Barcelony, bylo nalezeno ohořelé auto, v jehož kufru policisté objevili tělo. Patřilo muži jménem Pedro Rodriguez, což byl policista patřící ke Guàrdia Urbana neboli městské policii v Barceloně.

Na stejném místě pracovala Pedrova přítelkyně Rosa Peral i její milenec Albert López. Propletené vztahy této trojice byly zahaleny řadou tajemství a toxických situací, které nakonec vyústily v Pedrovo brutální zavraždění. Kromě toho, že den po jeho zmizení zašli Rosa a Albert s kolegy na oběd, projížděli se v autě oběti a samozřejmě s sebou měli jeho telefon. Před zapálením vozu se zastavili u domu, kde žil Rosiin bývalý přítel. Svým kamarádům řekli, že se Pedro s tímto mužem pohádal.

V chaotickém soudním procesu Rosa a Albert házeli vinu jeden na druhého, čímž komplikovali vyšetřování. Nakonec se ukázalo, že na zabití Pedra spolupracovali. Rosa od soudu odcházela s trestem 25 let vězení a Albert si za spoluúčast na vraždě vysloužil 20 let. Zajímavé je, že kromě záznamů telefonních hovorů neměli vyšetřovatelé proti Rose jediný usvědčující důkaz.

Současně s kriminálním dramatem Tělo v ohni vydal Netflix dokument Nahrávky Rosy Peral (Rosa Peral’s Tapes), jenž jsou vysvětluje mnohé nesrovnalosti zjištěné v průběhu vyšetřování a odhaluje další informace o skutečném zločinu. Tvůrci se snažili dodržet opravdový sled událostí, pro větší napětí ale také provedli řadu změn. Jednotlivé epizody začínají prohlášením, že pro dramatické účely byly provedeny změny.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Stephen King po zhlédnutí minisérie Netflixu promluvil o užívání OxyContynu. Jeho děsivé vedlejší účinky stály život statisíce lidí

Dokument odhaluje, že Rosa měla ve skutečnosti se svým bývalým přítelem Rubénem, který v kriminálním drama vystupuje jako Javi, dvě dcery. Změna dává v seriálu docela smysl, protože by existence dvou různých postav mohla potencionálně odvádět pozornost diváků od příběhu vraždy. Rosa se po celou dobu snažila chránit své dcery, což bylo později obsaženo i v její obhajobě. Tvrdila, že Albert vyhrožoval zabitím dcer. „Pokud mi nepomůžeš, přiměju tvé dcery, aby se udusily vlastními zvratky,“ údajně prohlásil.

Ačkoliv se o tom Rosa v nahrávkách zmiňuje jen okrajově, z dokumentu vyplývá, že se ve vězení pokusila najmout vraha, jenž by zabil Rubena/Javiho. Tato část v seriálu obsažena není, ale z několika scén je patrné, že vztah Javiho a Rosy byl velmi napjatý, protože oba neustále bojovali o Sofiinu péči. Rosa vůči němu měla násilné sklony, po jedné ostré hádce mu například vlepila facku.

Rosiino zatčení je v pořadu velmi dramatické, zejména proto, že k němu došlo před zraky její dcery Sofie. V dokumentu Rosa prozrazuje, že ji policie chtěla zatknout už dvanáct dní po Pedrově vraždě. Během schůzky, kterou považovala za dobrovolnou, jí policie oznámila, že ji hodlá zatknout.

PSALI JSME TAKÉ: Thriller Milé dítě vás dostane do míst, kde opravdu nechcete být. Diváky nejvíc zajímá, zda je založen na skutečné události

Úrsula Corberó jako Rosa Peral v kriminálním drama Tělo v ohni.
Foto: Netflix

Nahrávky v dokumentu odhalují podstatný moment, který tvůrci Tělo v ohni úplně vypustili. Rosa uvedla, že si nemohla vzpomenout, co se stalo mezi jejím zatčením a okamžikem, kdy ji přivezli do vězení. Během těchto čtyř dní, které probíhaly bez jakékoli komunikaci s někým zvenčí, trčela v suterénní místnosti, jež nebyla běžnou zadržovací celou a sloužila k trestání žen.

Jak Tělo v ohni, tak Nahrávky Rosy Peral ospravedlňují Pedrovu prudkou reakci na motorkáře, který se na jeho pokyn nezastavil. V seriálu Pedro řidiče napadl takovou silou, že ho jeho přítel a kolega musel zastavit. Ve skutečnosti do jezdce strčil a chtěl ho udeřit, ale neudělal to.

Důležitým argumentem novinářů a právníka v dokumentu bylo, že rozsudek by pravděpodobně dopadl jinak, kdyby se o jejím soukromém životě nepsalo v médiích. V seriálu není zmíněno, že by Rosa měla nahrávku, na níž se její nadřízený Manu, přiznal k odeslání sexuálně explicitních fotek z jejího e-mailu. Místo toho v pořadu šéf popírá svou účast. V dokumentu byla tato usvědčující nahrávka přehrána. Bohužel nebyla připuštěna jako důkaz, kvůli čemuž Manu nebyl odsouzen.

ČTĚTE TAKÉ: Šokující dokument ukazuje dětskou organizaci jako ráj pedofilů. Při natáčení bylo zdokumentováno 82 209 případů zneužívání

Čeští a slovenští diváci na ČSFD hodnotí kriminální drama s 59 procenty jako průměrný seriál. „Herecky a scénáristicky to není tak špatné, ale vzhledem k tomu, že se jedná o reálný příběh, mi to v porovnání s dokumentem nepřišlo nezaujaté. Mnohem kvalitnější zpracování předvedl právě dokument Rosa Peral´s Tape. Seriál se přiklonil k třetí hypotéze, kdo je vrah, kterou nakonec určil i soud. Vynechal ale některé informace, které jsou v kratším a údernějším dokumentu, jenž ukazuje Rosinu verzi,“ uvedla jedna z hodnotících.

Nicméně na světovém Rotten Tomatoes dopadlo kriminální drama Tělo v ohni podstatně lépe. Od kritiků si vysloužilo slušných 71 procent a diváků hodně dobrých 82 procent.


Zdroje: Netflixer, kriminální drama Tělo v ohni, dokument Nahrávky Rosy Peral, Screen Rant, ČSFD, Rotten Tomatoes, Film Fugitives

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.