Šokující dokument ukazuje dětskou organizaci jako ráj pedofilů. Při natáčení bylo zdokumentováno 82 209 případů zneužívání

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Netflix se nebojí velmi kontroverzních témat, čehož je nejnovější dokument Čestné skautské: Tajné složky amerických skautů (Scouts Honor: The Secret Files of the Boy Scouts of America) naprostým důkazem. V dokumentárním snímku popisujícím snad nejstrašnější sexuální zneužívání chlapců dokonce zazní, že pedofilní vedoucí amerických skautů byli akčnější, než představitelé Katolické církve.

Američtí skauti (Boy Scouts of America, BSA) si už krátce po svém založení v roce 1908 uvědomili, že mají problém, jelikož museli vyhodit doktora ze svého úplně prvního tábora. Založili proto tzv. Černou listinu, které se rovněž říkalo Seznam nezpůsobilých dobrovolníků, Tajné dokumenty nebo Dokumenty o perverznosti. Činy jednotlivých vedoucích, kteří vykazovali pedofilní sklony, byly v těchto dokumentech velmi podrobně zpracovány.

Dokument Čestné skautské: Tajné složky amerických skautů nejenom popisuje hrůznou minulost organizace, která měla chránit děti, ale rovněž obsahuje děsivé výpovědi obětí, novináře, jenž se snažil vše odhalit, bývalého ředitele ochrany mládeže a bývalého právního zástupce amerických skautů.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Miláček národa přes 50 let znásilňoval děti i dospělé. Kryla ho policie i advokát královny

Jakmile si podivného chování organizace všiml zkušený novinář Patrick Boyle, začal konat. Do rukou se mu dostaly kopie 213 složek tajných dokumentů, které později posloužily právním zástupcům obětí. Když na toto téma vydal svůj první článek, ve kterém uvedl, že bylo nejméně 400 obětí, lidé mu říkali, že dělá z komára velblouda, protože tolik případů být rozhodně nemohlo. Průběžně dostával dopisy, ve kterých mu lidé nadávali za špinění dobrého jména amerických skautů kvůli tak drobnému problému.

Foto: Netflix

Novinář ve své výpovědi v dokumentu Čestné skautské uvedl jako příklad případ z roku 1986, kdy Thomas Hackes řádil v Illinois. Jeden z chlapců, které Hackes zneužil, dnes už samozřejmě dospělý muž, prohlásil, že si až ve svých 40 letech uvědomil, že byl obětí. Hackes se na něm prvního sexuálního napadení dopustil v době, kdy mu bylo pouhých deset let. Během každého stanování shromáždil na jedno místo šest až osm chlapců, kteří museli být bez kalhot a on je postupně osahával.

Následovala výpověď dalšího muže, jehož zneužil jiný vedoucí. „Uprostřed noci jsem se vzbudil a vedoucí tábora mi stáhl spacák a stáhl mi kraťasy. A hlavu měl v mém klíně a nohy měl omotané okolo mojí hlavy a tím myslím, že byl nahý. Měl nohy omotané okolo mojí hlavy a já se nemohl hýbat. Byl větší než já, měl svaly a byl silný. Vzpomínám si, že jsem nechápal co se děje. Myslel jsem, že je to nějaký vtip. Potom mi došlo, že mě má v puse.“

PSALI JSME TAKÉ: Dva kněží zneužili přes 100 dívek, ale nikdy nebyli potrestáni, protože je kryla církev i policie. Oběti promluvily v dokumentu Netflixu

Jeden z vedoucích svým obětem při napadení opakoval, že jsou nicky a nikdy z nich nic nebude. „K mému zneužití došlo asi 180 metrů od mých rodičů a přibližně tisíci rodičů skautů, takhle blízko,” uvedl Tom Krumins ve své výpovědi.

Jeden z nejhorších oddílů organice nesl číslo 137. Založili ho čtyři muži, kteří s americkými skauty neměli nic společného a jen se za oddíl organizace vydávali. Tito pánové postupně na plné obrátky rozjeli sexuální obchodování. Jejich modus operandi byl snadný. Vyhlédli si svobodného rodiče, samozřejmě chudého, kterému řekli, že jsou novým oddílem v sousedství a za jejich syna zaplatí všechny poplatky.

Následně pořádali sexuální večírky, během kterých chlapce znásilňovali, vše si fotili a natáčeli. Zašli tak daleko, že si svůj nasbíraný materiál vyměňovali s ostatními pedofily a zvali je na dostaveníčka. Tyto večírky neprobíhaly jen u nich doma, ale i v hotelech, kam dokonce děti přiváželi samotní rodiče. Ti si dle výpovědi jedné z obětí mysleli, že jdou děti navštívit vedoucího ze vzdáleného oddílu.

Činnost oddílu 137 skončila poté, co jeden z chlapců řekl vše doktorovi. Doktor nelenil a udělal správnou věc. Zarážející je, že přestože oddíl nebyl oficiální, američtí skauti věděli o jeho činnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Noční můra ve stylu Kafky: Příběhy žen, které nahlásily znásilnění, ale nakonec byly samy obviněny ze zločinu

Přestože organizace tvrdila, že jednotliví dobrovolníci procházejí potřebnou prověrkou, nebylo tomu tak. Po svém jmenování do funkce ředitele ochrany mládeže Michael Johnson, který měl za sebou letité zkušenosti u policie v oblasti sexuálního zneužívání dětí, zjistil děsivou pravdu. Američtí skauti nevyžadovali od svých dobrovolníků ani občanky a když už někoho vyhodili, stačilo, aby se přesunul do jiného města a byl znovu přijat. Organizace, která se chvástala bezpečným prostředím pro děti, vytvořila hojnou půjdu pro pedofily z celého světa.

Foto: Netflix

Johnson chtěl vytvořit nejrůznější příručky pro vedoucí a zavést pravidelné školení. Když už toto téma jednomu z nejvyšších představitelů organizace nadnesl, bylo mu řečeno, že žádná příručka není potřeba. Od jiného zaměstnance nicméně zjistil, že určitá příručka existuje a jedním z jejích autorů je dokonce onen představil. Po konfrontaci se dozvěděl, že je sice pod ní podepsán, ale ani ji nečetl a ve skutečnosti ji napsal Douglas Smith.

Příručku, která pojednávala o zabránění sexuálního obtěžování, sepsal muž, který byl později zatčen a odsouzen za dětskou pornografii. Z amerických skautů odešel ve vší počestnosti do důchodu, protože jej doma navštívila policie.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: V 16 letech zabíjela v sebeobraně, přesto dostala doživotí. Dokument Netflixu ukazuje případ dívky, za kterou lobovala i Rihanna

Pár slov k celému skandálu řekl rovněž Steven Mcgowan, bývalý právní zástupce organizace. V minulosti byl sám ve skautech a dosáhl nejvyšší hodnosti. Poté, co byl dokument Čestné skautské uveden, si zřejmě bude muset najmout ochranku, protože po celou dobu mlžil a neustále opakoval, že skauti jsou a budou bezpečným prostředím pro děti. V jeden moment s úsměvem na tváři prohlásil: „Zkrátka jsme chybovali. Selhali jsme. Věci se mají tak, že lidé občas chybují.“

Foto: Netflix

V dokumentu se dozvídáme, že poté, co jeden z chlapců spáchal sebevraždu, jeho rodiče se rozhodli vše řešit soudní cestou. Pachatelem byl bratr Edmund z místní katolické školy, který byl zároveň vedoucím a měl sadomasochistické sklony. Namísto toho, aby se rodiče zesnulého chlapce dočkali soucitu, lidé ve městě a místní kněz se je snažili vyhnat za očernění bratra Edmunda a amerických skautů.

Mezi tehdejší velké investory organizace patřila katolická a mormonská církev. Protože případ zesnulého chlapce upoutal pozornost veřejnosti, začali američtí skauti prohlašovat, že pedofilové pocházejí z řad homosexuálů. Právní zástupci organizace se při rostoucích soudních procesech neštítili ničeho. Chlapců se ptali, jestli se jim sex s dospělým líbil a hojně prohlašovali, že děti byly poškozeným zbožím s emocionálními problémy.

ČTETE TAKÉ: Dětská manželství nebo znásilnění v polygamistickém kultu: Nový dokument ukazuje strašidelnou realitu za cestou ke spáse

V době natáčení dokumentu bylo zdokumentováno 82 209 případů sexuálního zneužívání. Jelikož se organizace bála narůstajících soudních procesů, vyhlásila na sebe v roce 2020 bankrot. Dosud neproběhlo žádné celostátní vyšetřování, protože ne všechny státy v Americe zrušily promlčecí lhůtu u sexuálního zneužívání dětí.


Zdroj: Informace z dokumentu Čestně skautské: Tajné složky amerických skautů

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.