Překvapivě dobrá česká detektivka i mrazivý severský thriller aneb 5 skvělých krimi seriálů, které najdete na Netflixu

Eva Lenská
Foto: Netflix

Máte rádi napětí, záhadné případy vražd a nebezpečí? V reálném životě nejspíš ne, ale na obrazovce vám brutální a zapeklité zločiny nevadí. V bezpečí domova se člověk občas bojí rád, a tak tu pro vás tentokrát máme 5 tipů na ty nejlepší krimi seriály na Netflixu. Pokud jim dáte šanci, poleze vám mráz po zádech a rozhodně nebudete zklamaní.

Kaštánek (The Chestnut Man)

Na dětském hřišti je objeveno tělo mladé ženy. Očividně byla brutálně zavražděna a chybí jí jedna ruka. Vedle mrtvoly leží malá figurka vyrobená z kaštanů a větviček. Případu se ujmou vyšetřovatelka Naia Thulinová a její nový parťák Mark Hess, kteří se snaží najít stopu k odhalení vraha. Brzy narazí na důkaz, který souvisí s případem zmizelé dcery političky Rosy Hartungové. Na kaštanovém panáčkovi se totiž nalezne otisk jejího prstu. Jenže dívka je již rok nezvěstná a všichni ji považují za mrtvou. Krátce na to ale dojde k další vraždě a oba detektivové mají co dělat, aby nelítostného sériového vraha zastavili.

Hodnocení na ČSFD: 80 %

ČTĚTE TAKÉ: Lucie zemřela brutální smrtí. Její vrah nejspíše znásilnil až 900 žen. Netflix odkryje zákulisí případu, který šokoval celý svět

Svět pod hlavou

Je rok 2016. Když se policista Filip Marvan po autonehodě probudí, zjistí, že se vrátil do roku 1982. Stane se součástí týmu okresní kriminálky. Přesto nechápe, jaký je jeho úkol a co si má myslet o světě, kde je příslušník Sboru národní bezpečnosti autoritou, které se nikdy neodporuje, tuneláři patří ke zlaté mládeži a džíny jsou modlou mladých? Jak se dostane zpátky? Zjistí, proč ho srazilo auto a dozví se, proč zemřel jeho otec? A co má poradit své dvacetileté matce, která právě zjistila, že je těhotná, a jen on ví, že se jí narodí chlapec jménem Filip? Otázek má více než dost a na pozadí toho všeho, je nucen vyšetřovat sérii detektivních případů v jednom městě na severu Čech.

Hodnocení na ČSFD: 80 %

Café Minamdang

Nam Han Jun kdysi býval šikovným kriminálním profilovačem. Jenže pak se v jeho životě vše obrátilo vzhůru nohama. Proto si založí malou věštírnu Minamdang a začne se vydávat za šamana. Ale ne tak obyčejného. Jelikož vyniká charismatickým vzhledem, mocnou aurou a darem řeči, o zákazníky, které vlastně okrádá o peníze, nemá nouzi. Čas od času jim dokonce pomůže vyřešit i nějaký ten problém. V tom mu pomáhají soukromý detektiv Su Cheol a jeho mladší sestra Hye Jun, která je skvělou hackerkou. Jednoho dne však narazí na vyšetřovatelku Han Jae Hui, která na rozdíl od něj usiluje o spravedlnost a odmítá jít cestou podvodu. Společně pak budou řešit jeden zapeklitý případ z minulosti.

Hodnocení na ČSFD: 76 %

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Naprostá bomba ve svém žánru, hodnotí diváci brutální seriál o dezertérech, který se na Netflix vrací s 2. řadou

Ztracena v bílém šumu (The Snow Girl)

Během slavnostního průvodu ve španělské Malaze v roce 2010 se rodičům v davu ztratí malá Amaya. Nejkrásnější období v roce se tak pro ně změní v nekonečnou noční můru. Mladá odhodlaná novinářka Miren se rozhodne, že za každou cenu pomůže zoufalým rodičům v pátrání. Začíná vyšetřování, které probíhá paralelně s vyšetřováním inspektora Millána. Miren se mezitím vrací vzpomínky z minulosti, na které by nejraději zapomněla. Přesto se s pomocí svého kolegy Eduarda nezastaví, dokud ztracenou dívku nenajde.

Hodnocení na ČSFD: 70 %

Tekutý písek (Quicksand)

Na střední škole v Djursholmu, která se nachází na předměstí Stockholmu, dojde ke střelbě a zdánlivě vyrovnaná středoškolačka Maja Norberg je najednou obviněna z vraždy. U soudu vyjdou najevo děsivé události onoho dne a odhalí se i soukromé detaily jejího vztahu se Sebastianem Fagermanem a jeho dysfunkční rodinou. Dívka, která se stává středem pozornosti médií, se snaží dokázat, že se jen bránila, ale nikdo jí nevěří. Postupem času vychází najevo, že na první pohled bezproblémový život bohaté mládeže tají rasovou i sociální šikanu, zneužívání drog, lhostejnost a bezcitnost.

Hodnocení na ČSFD: 78 %

NAPSALI JSME TAKÉ: Horší než Dahmer: Netflix děsí dokumentem o vrahovi, který rozčtvrcené oběti házel do kanálu. Svůj příběh v něm vypráví on sám

Zdroj: Netflix, ČSFD, Svět pod hlavou, autorka článku

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.