Lucie zemřela brutální smrtí. Její vrah nejspíše znásilnil až 900 žen. Netflix odkryje zákulisí případu, který šokoval celý svět

Foto: Netflix

Netflix přichází s dalším investigativním dokumentem, který se zabývá případem zmizení. Pohřešovaná: Případ Lucie Blackman (Missing: The Lucie Blackman Sace) vypráví o jednadvacetileté ženě z Velké Británie, která 1. července 2000 zmizela v Tokiu.

Lucie Jane Blackman se narodila 1. září 1978 rodičům Timovi a Jane. Vyrůstala se svou rodinou v Sevenoaks v Kentu v Anglii a je nejstarší ze tří dětí. Pracovala jako letuška u British Airways. Se svou kamarádkou z dětství Louise Phillips se ale v roce 2000 rozhodla přestěhovat do Japonska., kde obě získaly 90denní turistické vízum.

Ačkoli podmínky víz výslovně zakazovaly pracovat, 21letá Lucie měla dluhy, které chtěla začít splácet, a tak začala pracovat jako hosteska v klubu Casablanca v tokijské čtvrti Roppongi. Tato práce zahrnovala i občasné schůzky s klienty. Jednoho dne, kdy tuto práci dělala asi měsíc, si s jedním vyrazila na odpolední projížďku k moři a řekla své spolubydlící, že se vrátí včas na večeři. Jenomže to se nestalo.

Když její zmizení trvalo více jak 24 hodin, Louise šla na policejní stanici v Azabu. Tamní důstojníci jí sdělili, že nemůže být zahájeno vyšetřování, pokud se neobjeví nějaké důkazy o tom, že by byla unesena nebo se jí něco stalo. Poté se Louise vydala na britskou ambasádu, ale ani tam diplomaté moc nepomohli.

Jednoho dne Louise zazvonil telefon. Japonec mluvící lámanou angličtinou, který si říkal Akira Takagi, jí sdělil, že se Lucie připojila k náboženskému kultu a prochází „školením“. Také dodal, že Louise svou kamarádku nějakou dobu neuvidí. Louise okamžitě zavolala do Anglie otci Lucie, který okamžitě nastoupil do dalšího letadla do Tokia.

Tim Blackman strávil několik dní s policí, která mu příliš nepomohla a tak se obrátil na média. Uspořádal vysoce profilovanou tiskovou konferenci na britské ambasádě a zároveň se mu podařilo promluvit s britským premiérem Tony Blairem, který byl v Japonsku na summitu G-8. Blair se obrátil na tehdejšího japonského premiéra Yoshiru Moriho, který zase dokázal zažehnout nového ducha spolupráce v MPD.

Blackman mimo to zahájil vlastní vyšetřování, aby svou dceru našel. S pomocí své nejstarší dcery Sophie rozdal 30 000 letáků o pohřešované. Pronajal si kancelář, zřídil horkou linku a dokonce kontaktoval postavy Jakuzy v naději, že by někdo spojený s podsvětím mohl mít tušení o jeho dceři.

Luciin otec se stal široce uznávaným po celé zemi poté, co uspořádal osm samostatných tiskových konferencí. Ale ne všichni v Japonsku měli pochopení pro Blackmanovu situaci. Jedna čtenářka napsala dopis do novin, že Lucie za práci na místě, jako je Casablanca, dostala, co měla.

Foto: Netflix

V listopadu se v souvislosti s případem objevilo jméno Joji Obara. Šlo o bohatého 48letého prezidenta realitní investiční společnosti, který byl ten měsíc zatčen kvůli podezření z obtěžování kanadské barové hostesky při incidentu, který se odehrál před čtyřmi lety. Dotyčná tehdy případ neohlásila, neboť se bála, že s ní policie nebude spolupracovat s ohledem na druh práce, kterou vykonávala, a také proto, že měla nelegální vízum. Pak se ale doslechla o zmizení Lucie Blackman a rozhodla se své zážitky sdělit jejímu otci prostřednictvím speciální horké linky.

Blackman předal informace policii, která na Obaru vydala zatykač a prohledala jeho dům v Tokiu. Zabavila náklaďák důkazu, mezi kterými byly desítky amatérských videí obžalovaného při nejrůznějších chlípných aktech s různými běloškami, z nichž většina byla, jak bylo později potvrzeno, zdrogována. Následně se začaly objevovat další důkazy i svědectví.

Policie Obaru obvinila z pěti znásilnění cizinek – mezi nimi byly Kanaďanky, Britky a Australanky – a také z vraždy Australanky jménem Carlita Ridgeway. Podle policie ji Obara vzal domů, a naléval ji alkoholem, dokud neztratila vědomí, pak ji znásilnil. Když se mu ji nepodařilo vzbudit, odložil ji v nejbližší nemocnici, kde žena o několik dní později zemřela. Příčinou smrti bylo předávkování drogami, což vedlo k obvinění z vraždy.

Krátce na to úřady našly rozřezané tělo blonďaté bělošky pohřbené v jeskyni poblíž sídla Obary Zushiho. Tělo bylo rozřezáno na osm kusů a hlava byla oholena a uložena do cementu. Testy DNA odhalily, že jde o Lucii Blackman. Policie se domnívala, že zemřela na předávkování v Obarově bytě.

Developer Obara jde následně před soud v Tokiu a je obviněn z únosu Lucie Blackman, znásilnění s následkem smrti a likvidace jejího těla. Dále ze zabití Australanky Carity Ridgway a ze znásilnění osmi dalších žen. Byl odsouzen na doživotí.

Podle Daily Mailu se Japonská policie domnívá, že by Obara mohl být zodpovědný za až 900 znásilnění. „Kdyby nebylo Lucie, muž, který měl 900 videí, jak znásilňuje ženy a zabil australskou dívku, by stále mohl být na svobodě. Smrt Lucie přivedla tyto případy na veřejnost a tohoto sériového násilníka uvrhla do vězení na zbytek jeho života,“ říká po letech její mladší sestra.

Dokument Pohřešovaná: Případ Lucie Blackman dorazí na Netflix 26. července.

Zdroje: DailyMail, Netflix, Wikipedia/Joji Obara, The Guardian, Standard

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.