5 nejlepších epizod ze všech řad sci-fi seriálu Black Mirror. Nechybí pořádné děsy ani scény, ze kterých se vám bude zvedat žaludek

Eva Lenská
Foto: Netflix

Netflix momentálně válcuje 6. řada oblíbeného hororového sci-fi thrilleru Black Mirror. Čeští fanoušci sice kapánek reptají, že nové epizody přinesly kromě překvapení a děsů i zklamání, přesto však aktuální řadu na ČSFD ohodnotili 73 %. My se ale nyní vrátíme do minulosti a připomeneme si 5 nejlepších epizod celé série. Předem varujeme před spoilery!

Zkušební verze (Playtest)

Druhá epizoda 3. řady je přímo lahodně zvrácená. Wyatt Russell hraje Coopera, který přijme nabídku vyzkoušet pokročilou hororovou videohru ve virtuální realitě, ale dostane mnohem větší trauma, než na jaké se upsal. Hra se dotýká jeho nejtemnějších obav, jako je možné zdědění diagnózy Alzheimerovy choroby po zesnulém otci, a přináší dostatek děsivých lekaček, abyste si až do posledních vteřin nebyli jisti, co se vlastně děje. Na ČSFD epizoda sklidila 82 % a jeden z recenzentů ji označil za intenzivní hororovo-mysteriózní jednohubku.

ČTĚTE TAKÉ: Scénář plný šokujících momentů: Mohla jsem dělat ty nejnechutnější a nejgrotesknější věci, říká Salma Hayek o své roli v Black Mirror

Foto: Laurie Sparham/Netflix

Bílý medvěd (White Bear)

Druhá epizoda 2. řady je mistrovským dílem plným napětí, které diváka vtáhne do skutečné noční můry. Victoria se probudí, aniž by věděla, jak se jmenuje a kde se nachází. Věci se rychle zvrtnou, protože ji pronásleduje maskovaný kat, který po ní střílí, zatímco ji sledují davy lidí s mobilními telefony, kteří si hrůznou scénu natáčí. Tato pěkně natočená epizoda začíná strašidelně, jako zombie film, a pak se vystupňuje do naprostého chaosu a cestou trousí stopy vedoucí k pravé identitě hlavní hrdinky. Klíčový zvrat odhaluje jeden z nejnihilističtějších pohledů na svět v seriálu, ponurou meditaci o zločinu a trestu, která nahlíží na lidskost v té nejhorší podobě. Závěrečná scéna je děsivou připomínkou toho, že Black Mirror může snadno přerůst v nefalšovaný horor. Tato epizoda se též dočkala hodnocení 82 % a jeden z diváků prohlásil, že jde o díl s nejpřekvapivější pointou.

Foto: Zeppotron/Channel 4/Netflix

Bílé Vánoce (White Christmas)

Speciál nebo pro někoho čtvrtá epizoda 2. řady je také vydařená. Má skličující atmosféru a několik vzájemně propojených příběhů. Kromě toho má i hvězdného Jona Hamma, jenž se do role slizouna Matta, který se stal vězněm a společenským vyvrhelem, skvěle hodil. Diváka může ohromit spousta dechberoucích zvratů, například pravý důvod, proč Mattův chráněnec z pickupu uvízl o Vánocích na chatě, a rychlost, jakou tam může ubíhat čas. Pokud chcete zažít opravdu emocionálně zničující vánoční atmosféru, tak si speciál, jenž dostal na ČSFD hodnocení 92 %, nenechte ujít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 5 skvělých seriálů na Netflixu pro milovníky politiky, tajných agentů a akčních scén

Foto: Zeppotron/Channel 4/Netflix

Národní hymna (The National Anthem)

Říká se, že začátky jsou těžké, ale pro Black Mirror to neplatí. První epizoda 1. řady je totiž naprosto dokonalá. Nicméně má dostatečně odpudivou zápletku na to, aby divák, který si seriál pustí jen tak naslepo, začal pochybovat o svém rozhodnutí. Namísto toho, aby se soustředil na nějakou futuristickou technologii, která se zvrtla, je myšlenka Národní hymny jednoduchá: Co kdyby byl premiér Michael Callow donucen mít v televizi sex s prasetem? Unesli totiž princeznu a tohle je jediná možnost, jak ji zachránit. Pokud jste Národní hymnu neviděli, možná se vám z ní bude zvedat žaludek, ale určitě vám navždy utkví v paměti. Uživatelé ČSFD jí dali krásných 80 %.

Foto: Zeppotron/Channel 4/Netflix

San Junipero

Čtvrtá epizoda 3. řady je vážně bomabstická a naprosto neotřelá, ač méně temná. Řeší i eutanázii, takže budete určitě potřebovat celou krabici kapesníčků. V roce 1987 se spolu seznámí plachá Yorkie a zábavná Kelly. Okamžitě mezi nimi vznikne silná chemie. Poté, co si padnou do oka, však vyjde najevo, že se nacházejí uvnitř simulované reality pro starší a zemřelé lidi, a ony jsou ve skutečnosti starší ženy, které žijí své sny o mládí a šanci být samy sebou. Vyvstává však otázka: Zemřou přirozenou smrtí, nebo budou navždy žít spolu v San Juniperu? V této emotivní a mistrovské epizodě se Black Mirror zabývá smrtí, posmrtným životem a láskou tak, jak se to dosud nepodařilo žádnému jinému seriálu na světě. Díl okouzlil i české diváky. Na ČSFD dostal hodnocení 83 % a jedna recenzentka uvedla, že tahle lesbická romance fungovala lépe než většina tradičních heterosexuálních romancí. Už proto se na ni nezapomeňte mrknout.

NAPSALI JSME: Nejlepší survival reality show Netflixu bude mít 2. řadu. Diváci říkají, že je jako Hra na oliheň v reálu

Foto: David Dettmann/Netflix

Zdroj: Black Mirror, ČSFD, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.