Obří ovace sklízí nová akční pecka Netflixu natáčená v Česku. Strhující tempo, nářez a pocta akčnímu řemeslu, hodnotí diváci

Foto: Jasin Boland/Netflix

Na Netflix v pátek 16. června, týden od pražské premiéry v kině Lucnerna, konečně dorazilo pokračování akční pecky Vyproštění (Extraction) s Chrisem Hemsworthem v hlavní roli. Epická akční pecka je plná drsných scén, které potěší každého fanouška tohoto žánru filmů. Není tedy divu, že aktuálně vévodí sledovanosti na Netlfixu po celém světě včetně Česka.

Po české premiéře filmu Vyproštění 2, které se 10. června konalo v Kině Lucerna, dorazil akční snímek s Chrisem Hemsworthem v hlavní roli konečně na Netflix. Částečně se v době covidu natáčelo také v Česku, a hned první velká akční scéna pochází z mladoboleslavské věznice a je naprosto epická.

„Myslím si, že tato scéna je jedním z největších úspěchů filmu,“ řekl režisér Sam Hargrave po promítání filmu v Praze s tím, že trvá neskutečných 21 minut a 7 vteřin. „Myslím si, že je ta věznice opravdu perfektní a skvěle se tam dělají akční scény,“ dodal.

Od prvního dílu Vyproštění uběhly tři roky a už tehdy sklidil velmi dobrá hodnocení. Na ČSFD má Vyproštění z roku 2020 69 %. Na Rotten Tomatoes mu publikum udělilo dokonce 70 %, kritici 67 %. Šlo o nejsledovanější filmovou premiéru v historii Netflixu, která během prvních čtyř týdnů zasáhla 99 milionů domácností. Vyproštění nakonec skončilo na pěkném čtvrtém místě mezi nejsledovanějšími streamovanýmy filmy roku 2020.

TAKÉ ČTĚTE: Myslel jsem, že vím, jak vypadá velkofilm, než jsem viděl tohle, říká Ed Skrein. Nejočekávanější film Netflixu pro rok 2023 vznikal desetiletí

Od dvojky se tedy očekávalo hodně a splnila očekávaní na jedničku. V hodnocení vlastně předčila první díl. Zejména akční choreografie a kamera během akčních sekvencí jsou hodnoceny velice kladně. Chris Hemsworth je navíc ve vrcholné formě a herecky naprosto perfektní.

Na ČSFD má Vyproštění 2 hodnocení 77 %. Zatím tedy nad prvním dílem vede s výrazným náskokem 8 %. Na Rotten Tomatoes mu kritici udělili 75 % a publikum luxusní devadesátku. I zde si tedy vede o poznání lépe než jednička.

„Vyproštění 2 je čistokrevná akční zábava. Film ví, čím chce být a tím taky do puntíku je, akce, akce a zase akce nápaditá, dynamická, na všechny způsoby,“ píše jeden z recenzentů na ČSFD a další souhlasí: „Vrcholná je hned první akce z vězení natočená na jeden záběr, která má nejen hutnou atmosféru, šílený napětí, ale taky skvělou choreografii.“ Mladoboleslavskou scénu vyzdvihuje i další recenze: „Dvacetiminutová utíkačka z vězení na jeden záběr jde ještě o chlup dál než minulý průjezd Dhakou.“

TAKÉ JSME PSALI: Nový thriller o klonování lidí má našlápnuto na nejlepší komedii letošního léta. Jamie Foxx film stihl natočit ještě před mrtvicí

Foto: Jasin Boland/Netflix

„Akční nářez, kde se každou další scénou předvádějí nějakou tou vychytávkou, hlavně efektivní, dynamickou, kde praskají kosti. Místy dlouhá nonstop akce, převážně na jeden záběr bere dech. Souboj na Vídeňském mrakodrapu, kde se pod hrdiny prolamují střešní skla a začnou padat do prázdna, řádně zamává s hlavou, to bylo nervy drásající,“ zaznívá v jiném hodnocení.

Jednozáběrové sekvence vyzdvihuje mnoho recenzí a není divu, protože jsou opravdu perfektní. „Hemsworth si špiní ruce, krvácí, hoří, sestřeluje vrtulníky, zabíjí šroubovákem a minimálně polovina z toho je na jeden záběr bez střihů. Ukázková pocta akčnímu řemeslu, mistrovská práce kameramana, střihače a bojového choreografa,“ zaznívá také v jedné. „Skvostná jakože jednozáběrová poctivá kaskadérská choreografie, žádné serepetičky či dialogové výlevy a hlášky během akce, prostě se to valí ve strhujícím tempu,“ shoduje se i další.

Jestli jste Vyproštění 2 tedy ještě zatím neviděli, rozhodně si ho pusťte. Pokud patříte mezi milovníky akce, rozhodně nebudete zklamaní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 5 skvělých akčních filmů, které si hned teď můžete pustit na Netflixu

Zdroje: ČSFD, Rotten Tomatoes, Netlfix, Sam Hargrave  v Praze, FlixPatrol

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Kim Urban

    Asi bud zlej. Akční nářez to je ,ale ty triky výbuchu a hoření to je tak laciný až to mlátí do očí.