Válečný film, který se natáčel v Česku zbodoval na Netflixu. Podle diváků se tvůrci inspirovali Tarantinem

Eva Lenská
Foto: Netflix

Válečné filmy jsou u diváků oblíbené a nejinak to je i s německým snímkem Krev a zlato (Blood & Gold), který vstoupil na Netflix 26. května. Kromě tarantinovských vibrací láká také tím, že se natáčel v Česku. Diváci jistě poznali mnoho známých míst. Vždyť třeba ve Výsluní filmaři zabrali půl města. Kdo film ještě neviděl, určitě by mu měl dát šanci.

Když se film objevil na Netflixu, nezdálo se, že by diváky ohromil, do TOP 10 nejsledovanějších snímků se dostal až za dva dny po premiéře, nicméně uživatelé ČSFD mu nakonec dali hodnocení 67 % a mnozí tvrdí, že by si zasloužil mnohem víc procent. Rovnou pět recenzentů uvádí, že se tvůrci nejspíš inspirovali Tarantinem a jeden dokonce říká, že je lepší než jeho poslední filmy. Na Rotten Tomatoes se film dočkal hodnocení kritiků 67 % a hodnocení publika 84 %, což není špatné.

ČTĚTE TAKÉ: Tváří v tvář stříleli muže, ženy i děti. Sami byli přitom obyčejnými lidmi. Netflix uvede dokument o procesu pracovní skupiny v Norimberku

Foto: Netflix

Jeden z recenzentů na ČSFD o filmu napsal: „Konečně něco opravdu povedeného.“ A další doplnil: „Po delší době a po x-hodinách pročuměných na Netflixu konečně něco, co mě, sakra, dobře zabavilo. Drsné vtipné, a napínavé.“ Další diváci chválí zejména westernový podkres, nepřehnané akční scény a podobnost s filmem Sisu. Spolupráce s Čechy snímku také jen prospěla. Pro fanoušky Tarantina je zhlédnutí povinností.

O čem je film Krev a zlato

Německý dezertér Heinrich hledá svou dceru, když v tom ho překvapí záškodnická jednotka SS. Její krutý velitel von Starnfeld ho chce pověsit na strom, ale v poslední chvíli jej zachrání statečná mladá farmářka Elsa.

Oba si uvědomí, že je spojuje víc než společný nepřítel: bojují za spravedlnost i za své rodiny. V nedaleké vsi je však ukryt zlatý židovský poklad, kterého se chtějí nacisté zmocnit. Začíná napínavé pátrání po pokladu a je jasné, že vesničané jej nechtějí přenechat esesákům. Chamtivost po zlatě vynese na světlo velké tajemství a skončí krvavým střetem v kostele.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poláci zkopírovali akčňák s Jennifer Lopez a divákům se líbí víc než originál. Je to trochu John Wick v sukni

Natáčelo se také v Česku

Němci film natáčeli dokonce na mnoha českých lokacích. Například v Točníku na Berounsku, v Údolí ticha, v Nižboru, Lišné, na Křivoklátě, v Karlově dvoře či ve Výsluní. Tam filmaři zabrali kostel a půlku města. Místí dostali dokonce harmonogram natáčení, aby se cestou domů nebo do práce nedostávali do záběrů.

Snímek Krev a Zlato trvá 100 minut a na Netflixu je dostupný i s českým dabingem.

Zdroj: ČSFD, Rotten Tomatoes, autorka článku, Netflixwoche

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.