Tváří v tvář stříleli muže, ženy i děti. Sami byli přitom obyčejnými lidmi. Netflix uvede dokument o procesu pracovní skupiny v Norimberku

Foto: Broadview TV, ZDF

Dokument z roku 2022 Obyčejní chlapi (Ordinary Men: The “Forgotten Holocaust”), který bude od 6. června dostupný na Netflixu, zkoumá otázku, jak se průměrní lidé stali pachateli a integrovali se do nacistické mašinérie smrti. Poznatky jsou aktuální i dnes.

Ti, kteří osobně prováděli systematické vraždění Židů, byli původně úplně obyčejní lidé. Dokument Obyčejní chlapi, který brzy dorazí na Netflix, je věnován Norimberskému procesu proti členům čtyř komand smrti z bezpečnostní policie a SD, bezpečnostní služby SS.

Během druhé světové války bylo zavražděno šest milionů židů. Tři miliony zemřely v táborech smrti, ale dva miliony lidí byly zabity při systematických masových střelbách. To je skutečnost, o které se dnes už moc nemluví. Pachatelé se setkali se svými oběťmi tváří v tvář. Stříleli do mužů, žen, dětí – den za dnem, poslušně a pilně, jako by to byla normální práce. Desetitisíce Němců patřily k mobilním komandům tzv. Einsatzgruppen a policejním praporům. Kdo byli tito muži a jak mohli spáchat takové zločiny? Co dnes říkají přeživší? Jak mohli uniknout masové vraždě?

TAKÉ JSME PSALI: Když se nejlepší kamarádky potkají v koncentráku: Příběh Anny Frankové očima dosud žijící Hanneli Goslarové

Foto: Broadview TV, ZDF

Autor Manfred Oldenburg sleduje cestu jednoho z vražedných praporů na základě písemných záznamů, originálních dokumentů, filmových záznamů a fotografií i scénických rekonstrukcí. V dokumentu se také vyjadřují historici a sociální psychologové.

Hlavní roli v temném snímku však sehrál dnes již zesnulý Benjamin Ferencz. Špičkový americký právník psal světové dějiny a byl hlavním žalobcem proti předním členům Einsatzgruppen v Norimberku. Průvodcem filmu je podrobný rozhovor s Ferenczem, kterému v době natáčení bylo 101 let. Zemřel 7. dubna letošního roku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na západní frontě klid: Německá verze klasického románu z první světové války dokazuje, že válka je skutečně peklo

Foto: Broadview TV, ZDF

Zdroje: IMDB, ZDF, Broadview TV

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.