Nový krimi dokumentu Netflixu řeší skutečné případy pohřešovaných osob a sleduje policisty při psychicky náročné práci

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

Denně v USA zmizí až 1500 osob. Pojďme se podívat, jak probíhá pátrání reálných policistů po obětech únosu či jiného zločinu. Jestli máte rádi kriminálky podle skutečných událostí, tak tato „true crime” show je přímo pro vás.

Nezvěstní: Závod s časem (Missing: Dead or Alive) je nový investigativní dokumentární seriál Netflixu, který sleduje policisty z Richland County, kteří pátrají po zmizelých osobách. Seriál se odehrává v Columbii v Jižní Karolíně, konkrétně v oddělení pohřešovaných osob lokálního okrsku. V každé epizodě vyšetřovatelé zkoumají různé případy pohřešovaných osob a urputně pátrají po lidech, kteří zmizeli za znepokojivých okolností.

Podle Národního systému pohřešovaných a neidentifikovaných osob ministerstva spravedlnosti se v Americe každý den pohřešuje více než 1500 lidí. V případech únosů vyšetřovatelé vědí, že prvních 24 až 48 hodin je pro nalezení osoby rozhodujících. Čím déle je osoba pohřešována, tím menší je pravděpodobnost, že bude nalezena… a že bude nalezena živá!

Jedním z případů, který se objevil v traileru, byl případ Amirah Watson z roku 2020, dívky, která byla pohřešována více než šest týdnů. Amirah byla naposledy viděna se svou matkou Tyneshou Brooks 31. ledna a když se 2. února nevrátila domů, byla nahlášena jako pohřešovaná. Amirah byla naštěstí bez jakéhokoliv zranění nalezena v Atlantě v Georgii v domě příbuzných. Tynesha byla zatčena a od té doby nejsou o dceři žádné další informace veřejně dostupné. Možná se ale více dozvíme právě díky tomuto dokumentu.

Dalšími pohřešovanými v Nezvěstní: Závod s časem jsou David Taylor a Sierra Stevens, kteří se ztratili v roce 2021. Jak jejich případy dopadly se dozvíte v seriálu.

ČTĚTE TAKÉ: 9 filmů a seriálů, které můžete od května sledovat na Netflixu. Dorazí očekávané postapokalyptické sci-fi i drsná Jennifer Lopez

Ke kterým policistům se tedy během vyšetřování přidáme? K Vicky Rains, která je policistkou 22 let a byla po práci v oddělení závažných zločinů převelena do oddělení pohřešovaných osob. Dále k J.P. Smithovi, vyšetřovateli, který pracuje ve vymáhání práva 40 let a zaměřuje se na případy mladistvých. A dále ke kapitánce Heidi Jackson, která dohlíží na oddělení pohřešovaných osob a dalších pět oddělení místního šerifa.

Policisté popisují svůj každodenní život a diskutují o tom, jak práce na případech pohřešovaných a únosů ovlivnila jejich životy. „Proto nemůžu v noci spát – kvůli potřebě najít člověka. Nikdy bychom neměli ztrácet naději.“

V dokumentárním seriálu jsou celkem čtyři epizody. První epizoda seriálu je o pohřešované ženě, o které se vyšetřovatelé domnívají, že by mohla být v nebezpečí a podrobnosti je přimějí k výslechu jejího syna. Další epizody zahrnují pátrání po muži, jehož náklaďák byl nalezen opuštěný u silnice, či epizodu, kde se vyšetřovatelé začnou obávat, že se teenager mohl stát obětí prostituce.

Nezvěstní: Závod s časem je na Netflixu od 10. května.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Seriál natočený podle skutečnosti se stal přes víkend hitem českého Netflixu. Vypráví o obrovském skandálu v historii Dánska

Zdroj: Netflix, Tudum

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.