Proč jsi taková? Moderní sitkom pro generaci Z řeší homofobii, rasismus či nebezpečí na sociálních sítích

Lucie Zajdáková
Foto: Screenrant

Tato minisérie o šesti dílech je trpký satirický sitkom o životě dvacátníků. Parta tří nejlepších přátel společně proplouvá životem za doprovodu velkých večírků, randění a zábavného rozptýlení. Mia, Penny a Austin žijící v australském Melbourne se snaží najít sami sebe, naučit se samostatnosti a přežít neustálý boj s nedostatkem peněz.

Kamarádi si vytvořili vlastní morální kodex, v moderním pojetí, dle kterého se snaží řídit. Zároveň společně usilují o zdolávání snů, které se v určitých chvílích zdají nedosažitelné. Pojďme si jednotlivé postavy seriálu Proč jsi taková? (Why Are You Like This?) malinko představit. 

Foto: Screenrant

Pozor, článek obsahuje spoilery!

Mia (Olivia Junkeer) je muslimka, co si kvůli své nespolehlivosti nedokáže udržet práci. Má problém se včasným příchodem do práce, či plněním důležitých povinností. Nestydí se, že je bisexuálka, ba naopak se touto orientací chlubí. Během šesti dílů vymýšlí, jak nejrychleji a téměř bezpracně získat co nejvyšší obnos peněz. Hned v prvním díle využívá sexuálního fetiše označovaného findom (finanční dominance). Podle Austina: „Zazobance rajcuje, když z nich taháš prachy!“

Drobná a kurážná Penny (Naomi Higgins) zpočátku pracuje v IT firmě mezi samými muži a neustále prosazuje firemní aktivity na podporu mentálního zdraví. Vymýšlí pro své kolegy aktivity jako Den v pohodě nebo Den na podporu queer komunity, ale bohužel se jí nedostává přílišného uznání. Chce být dokonalým přítelem a spojencem pro všechny kolem sebe, i přestože s ní ostatní nesympatizují. Trápí ji úzkosti a se vším se svěřuje svým kamarádům. Složité problémy řeší rozporuplněji než Mia, čímž občas vznikají komické situace.

Foto: Screenrant

Posledním členem party je Austin (Wil King), Pennin spolubydlící. Austin je gay vystupující v travesti show. Je na něj vyvíjen velký tlak ze sociálních sítí, a tak se snaží své upadající duševní zdraví skrývat za blýskavé diamanty od firmy Swarovski. V seriálu bohužel nedostává tolik prostoru jako jeho dvě kamarádky.

Hlavní postavy a jejich blízké okolí řeší témata jako homofobie, rasismus či nebezpečí na sociálních sítích. Tvůrci také odkazují na náměty spojené s menstruací, ve snaze o humorné pojetí.  

Seriál byl natočený už v roce 2018, ale na Netflix se dostal až 16. dubna letošního roku. Dle sociálních sítí jsou herci přátelé i v osobním životě a už nyní se těšíme, co nám tahle trojka ještě předvede v očekávané druhé sérii! 

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.