10 zajímavostí o seriálu Narcos: Celovečerní film, identické místo smrti nebo skutečné postavy v seriálových rolích

Foto: Daniel Daza/Netflix

Seriál Narcos vyprávějící příběh drogového barona Pabla Escobara je stále jedním z nejlepších kousků Netflixu. Na ČSFD má dokonce hodnocení 94 %, a řadí se tak na třetí místo mezi nejlepšími seriály všech dob. Pojďme nahlédnout do zákulisí tohoto životopisného krimi dramatu.

K dnešnímu dni zůstává Narcos stále jedním z nejlepších pořadů, které kdy Netflix natočil. Série, jež se točila kolem kolumbijského obchodu s drogami a soustředila se na notoricky známého drogového krále Pabla Escobara a kartel Cali, byla obrovským hitem. Následně vznikl spinoff Narcos: Mexico zaměřující se na mexické drogové bosse, který taktéž získal spoustu skvělých recenzí.

Díky Escobarově „popularitě“ však bude původní pořad vždycky tím oblíbenějším. Kromě strhujícího děje původní série existuje řada tajemství ze zákulisí, která znají jen ti největší fanoušci. Tady jsou některá z nich.

TAKÉ JSME PSALI: Netflix chystá pokračování Narcos o nejmocnějším drogovém bossovi a nejhledanějším uprchlíkovi po bin Ládinovi

Foto: Juan Pablo Gutierrez/Netflix

Falešné břicho

Nejen, že brazilský herec Wagner Moura přibral 18 kilogramů, aby mohl hrát kolumbijského narkobarona Pabla Escobara, ale navíc musel nosit falešný pupek. Escobar byl zjevně velký jedlík, jenž měl celkem výrazné břicho. Přesto, že Moura kvůli roli neskutečně přibral, pořád se mu nedařilo dosáhnout kýžené podoby. Zajímavé je, že když se herec krátce objevil ve spinoff sérii Narcos: Mexico, měl zpět své štíhlé tělo. Dokázal tedy zase rychle zhubnout.

Plynně španělsky za půl roku

Roli Pabla Escobara ztělesnil Wagner Moura, který pochází z Brazílie. Tam se, jak všichni víme, mluví portugalsky. Přes to, že tyto jazyky zní podobně, stejné rozhodně nejsou. A nejsou podobné ani tak, jako třeba čeština a slovenština. Moura se tedy musel kvůli roli Kolumbijce Escobara naučit plynně španělsky. Ačkoliv to nebyla jednoduchá práce, tento talentovaný umělec to zvládl za krátký půlrok.

Foto: Juan Pablo Gutierrez/Netflix

Identické místo smrti

Dne 2. prosince 1993 byl Pablo Escobar zabit během přestřelky s kolumbijskou policií a agenty DEA ve středostavovské čtvrti Los Olivos v Medellinu. Drogový král byl zastřelen, když se pokoušel se svým bodyguardem Álvarem de Jesúsem Agudelem alias El Limonem uniknout z budovy přes střechu.

Při natáčení Narcos měli producenti to štěstí, protože přesně ta střecha, kde byl Escobar zastřelen, stále existovala. Jeho seriálovou smrt tedy natočili přesně na tom stejném místě, kde naposledy vydechl i ve skutečnosti. Nicméně Escobarovi bratři trvali na tom, že se Pablo zastřelil sám, protože jim vždycky říkal, že by to udělal, kdyby byl zahnán do kouta.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Narcos po korejsku: Seriál inspirovaný skutečnými událostmi slibuje napínavý děj

Foto: Juan Pablo Gutierrez/Netflix

Matčina píseň

Jen málo televizních pořadů se může pochlubit ústřední melodií tak sladkou, jako je píseň z Narcos. Jmenuje se Tuyo (Tvoje) a složil ji brazilský zpěvák Rodrigo Amante, známý především jako bývalý zpěvák skupiny Los Hermanos z Rio De Janeira.

Text je také zajímavý. Zní totiž jako milostná píseň. Obsahuje verše jako „Ty jsi vzduch, který dýchám.“ Jak to souvisí s obchodem s drogami? Amante si prý sám sebe představoval jako Escobarovu matku. Píseň je tedy Escobarova matka, jež říká, jak moc ho miluje.

ČTĚTE TAKÉ: Z diktátora Pinocheta udělá Netflix v černé komedii přestárlého upíra a vypraví se do dějin Jižní Ameriky

Foto: Daniel Daza/Netflix

Inspirace Escobarovými videokazetami

Seriál Narcos byl často chválen za svou autenticitu. K tomu hodně pomohly Escobarovy videokazety. Když byl ještě nedotknutelný, drogový král rád dokumentoval svůj vlastní život. Kdyby žil dnes, byl by pravděpodobně velkou instagramovou hvězdou. Escobar například natáčel, jak se baví na svém ranči. Pro producenty díky tomu bylo snadné se dozvědět, co například lidé nosili a přesně vyobrazit různé scény. Pro velké události, včetně bombardování osobního letadla, byly jako zdrojový materiál použity zpravodajské klipy.

Peníze na zátop

Když je v seriálu Pablu Escobarovi zima, rozhodne si zatopit v krbu bankovkami. V té době opravdu neměl o peníze nouzi. Ačkoliv by se tato scéna mohla zdát přehnaná, skutečně se stala. Pro magazín Don Juan to potvrdil Escobarův syn Juan Pablo. Escobar prý tímto způsobem spálil kolem dvou milionů dolarů.

Foto: Juan Pablo Gutierrez/Netflix

Skuteční agenti Murphy a Peña

Ve finále druhé série jsou vidět dva staříci, jak si cinkají skleničkami poté, co zhlédli zprávy o Escobarově smrti. Tito muži jsou ve skutečnosti opravdu agenti DEA, kteří se zasloužili o odstranění Escobara. Agenta Javiera Peñu v Narcos ztvárnil herec Pedro Pascal a Steva Murphyho zase Boyd Holbrook. Spoustě lidem to nikdy nedošlo, protože nevěděli, jak opravdoví agenti vypadají, natož, že jsou ještě naživu. Klobouk dolů, že přežili tak brutální éru.

Když se setká Peña s Peñou

Skutečný Javier Peña vzal svého chilského herce Pedra Pascala, jenž ho ve všech třech sériích Narcos bravurně ztvárnil, do DEA akademie, aby mu ukázal, jak probíhá trénink budoucích agentů. Pro Pedra šlo určitě o velice důležitý moment, který mu pomohl o něco lépe pochopit svou roli. Někteří z důstojníků v akademii byli fanoušky Hry o trůny, kde Pedro ztvárnil roli Oberyna Martella. Když ho viděli, nadšeně si s ním dělali selfie. „Bylo to poprvé, co jsem měl příležitost hrát někoho, kdo skutečně existuje,“ byl ze své role nadšený.

Celovečerní film

Podle producenta Erica Newmana měl být seriál Narcos velkorozpočtovým celovečerním snímkem. Tým scénáristů však vyšťoural tak moc informací o postavách, že by se všechno do filmu nevešlo. Přišla tedy velká výzva a vrhli se na seriál. To se nakonec ukázalo jako správná volba. Kdyby se rozhodli natočit film, musela by být vystřižena hromada ikonických scén.

Američtí prezidenti

V úvodní znělce se zhruba v polovině objevují američtí prezidenti podle doby, ve které se daný díl odehrává. Můžeme vidět například Ronalda Reagana, který byl 40. prezidentem USA a jeho funkční období trvalo od roku 1981 do roku 1989. Prezidenti se mění s posouvající se časovou osou, takže ve druhé sérii dále můžeme vidět George W. Bushe a Billa Clintona. Jde o jediný záběr, jenž se průběžně mění.

Zdroje: Screenrant, Collider, Rotten Tomatoes, Chron, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.