Tvůrci Zaklínače musí trpět neutichající bolestí hlavy. Třetí řada je propadákem i ve sledovanosti

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Tvůrcům fantasy hitu Zaklínač momentálně vrásky na čele nezpůsobuje připravovaná čtvrtá řada a následné pokračovaní, které už dostalo od Netflixu zelenou, ale příšerná sledovanost, a ještě horší recenze první části trojky. Naštěstí Geralt z Rivie snad už světlejší vlasy mít nemůže, a i kdyby tento lovec příšer o výsledcích katastrofální trojky věděl, zřejmě by ani nemrkl.

První část třetí řady seriálu Zaklínač vstoupila na Netflix 29. června a krátce na to se dokázala probojovat na přední místa ve sledovanosti hned v několika zemích. Zveřejněná data na FlixPatrol ukazují, že si první část nejlépe vedla o víkendu 1. a 2. července, kdy kralovala žebříčku sledovanosti hned v 81 zemích. Nicméně 6. července to bylo už pouze v 68 zemích, a to je pro tak nákladný seriál pořádný sešup dolů. Jen pro zajímavost, první dvě řady Zaklínače a následná prequelová minisérie Pokrevní pouto stály zhruba 318,7 milionů dolarů.

Z údajů zveřejněných Netflixem vyplívá, že první část třetí řady Zaklínače dohromady uživatelé sledovali 73 milionů hodin a nad jednotlivými díly strávili 15,2 milionů hodin. Pokud nebudeme brát v potaz první a druhou řadu Zaklínače, zveřejněné údaje nejsou tak hrozné. Jen pro představu šestou řadu Black Mirror, která je momentálně ve sledovanosti za Zaklínačem, uživatelé dohromady sledovali 28 milionů hodin, což na jednotlivé díly vychází zhruba 5,4 milionů hodin. Jelikož je ovšem Zaklínač nehorázně nákladný seriál, jehož epizoda v průměru stojí 10 milionů dolarů, nelze ignorovat výsledky prvních dvou řad.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Zesnulé herecké hvězdy oživené pomocí počítačové animace: Tvůrci Flashe dost přestřelili a sklízejí kritiku

Alespoň dvě minuty sledovalo první řadu fantasy seriálu 76 milionů domácností, díky čemuž Zaklínač překonal mocného Mandaloriana s Pedrem Pascalem v hlavní roli od Disney+. Až do premiéry Bridgertonových a Hry na oliheň byla první řada Zaklínače nejsledovanějším seriálem Netflixu. Během prvních 28 dnů od uvedení u ní lidé strávili 541 milionů hodin. Doposud se jednička řadí na deváté místo nejoblíbenějších anglicky mluvených seriálů na Netflixu a pokud vezmeme v potaz i ty neanglické, tak na třinácté. Druhá řada sice nebyla tak populární, protože ji mnoho fanoušků světa Zaklínače dobrovolně ignorovalo, ale i tak během prvních čtyř týdnů byla sledovaná dohromady 484 milionů hodin.

Pro shrnutí, dvojku během prvního týdne lidé dohromady sledovali 142,4 milionů hodin a první část trojky pouhých 73. I když bylo zatím zveřejněno pouze pět dílů, a tři nás ještě koncem měsíce čekají, už teď je zřejmé, že trojka nedokáže dohnat úspěch ani ignorované dvojky. Je otázkou, co by se muselo stát, aby se diváci ke sledovaní Zaklínače vrátili.

PSALI JSME TAKÉ: Od Star Wars po Pottera: 10 filmových sérií, které stále vydělávají miliony a konec jejich úspěchu je v nedohlednu

Nicméně za sestupnou tendenci si mohou tvůrci sami, protože se vědomě odklánějí od knižní série polského spisovatele Andrzeje Sapkowského a první videohry z roku 2007. Například třetího pokračování hry z roku 2015, které nese název Zaklínač 3: Divoký hon, se dodnes prodalo přes 50 milionů kopií. Jedná se tak o jednu z nejoblíbenějších her všech dob. Klesající sledovanost ovšem není tím jediným, co by mělo tvůrce trápit. Hodnocení jednotlivých řad se rovněž snižuje a recenze diváků zní stále naštvaněji. Například u první části trojky zaznělo, že by měl polský autor knih tvůrce seriálu žalovat.

Foto: Susie Allnutt/Netflix

Během Taipei International Book Exhibition 2023, na které byl autor přítomen, byl dotázán, co si o seriálu myslí. Nicméně vzhledem k tomu, že má s Netflixem podepsanou smlouvu, byla jeho odpověď velmi neutrální. Dá se z ní ovšem vyvodit, že není zrovna nadšený z toho, co z jeho díla v seriálu dělají.

Druhá část třetí řady vstoupí na Netflix už 27. července. V dohledné době to ovšem nebude jediná novinka spojená se Zaklínačem. Spin-off Potkani o zlodějském gangu je již natočen.


Zdroje: Netflix, Netflixer, FlixPatrol, Forbes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.