Zesnulé herecké hvězdy oživené pomocí počítačové animace: Tvůrci Flashe dost přestřelili a sklízejí kritiku

Michaela Pašková
Foto: Warner Bros.

V posledních letech došel Hollywood v CGI neboli počítačové animaci opravdu daleko. Je již natolik výkonná, že dokáže na plátno vrátit zesnulé herecké hvězdy, jejichž postavy se dočkávají zaslouženého konce. Jedná se o neuvěřitelný způsob, jak uctít a ukončit hereckou kariéru. Ne vždy to ovšem vyjde.

Paul Walker – Rychle a zběsile 7

Koncem listopadu 2013 tehdy čtyřicetiletý herec Paul Walker společně se svým kamarádem směřoval na charitativní akci organizace, která sbírala finanční prostředky na pomoc Filipínám zasaženým tajfunem. Vlivem vysoké rychlosti mělo auto, v němž se pasažéři nacházeli, nehodu, kterou nikdo nepřežil.

Tato smutná událost se odehrála v době natáčení sedmého dílu Rychle a zběsile. Místo toho, aby se režiséři Walkerovy postavy zbavili, poslali ji do zaslouženého důchodu. Pro dokončení natáčení byli využiti dubléři, kterými byli Paulovi bratři Cody a Caleb. Jejich tváře byly v záběrech pomocí počítačové animace překryté Paulovou. Snímek byl do kin uveden se zpožděním, ale fanoušci byli nadšení z toho, že se Paulova postava dočkala dobrého konce.

Carrie Fisher – Star Wars: Vzestup Skywalkera

Americká herečka Carrie Fisher, která byla ve světě známá jako princezna Leia, dvojče Luke Skywalkera, propagovala koncem roku 2016 svou novou knihu. Během letu z Londýna do Los Angeles upadla do bezvědomí, ze kterého se už neprobrala. Následují den zemřela na infarkt její matka, herečka Debbie Reynolds.

Carrie Fisher se společně s Markem Hamillem a Harrisonem Fordem upsala účinkování v trilogii Star Wars, a zahrála si tak ve snímcích Síla se probouzí, Rogue One a Poslední z Jediů. Herečka zemřela předtím, než se v roce 2016 začal natáčet Vzestup Skywalkera. Tvůrci ve snímku její postavu přivedli k životu prostřednictvím nezveřejněných záběrů ze Síla se probouzí. Pomocí CGI se herečka v tomto filmu objevila nejen tak, jak vypadala přes svou smrtí, ale také jako její mladší já.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herci, kteří se kvůli roli museli naučit novým dovednostem: Robert Downey Jr. kvůli hře na housle přepsal celý scénář

Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures

Christopher Reeve – Flash

Při jezdecké soutěži ve Virginii v květnu 1995 se hercův hnědák náhle zastavil před jednou z překážek. Herec vylétl ze sedla, vzduchem přelétl metr vysokou překážku, za kterou dopadl přímo na hlavu. Jen díky včasné lékařské pomoci herec nehodu přežil, ale zůstal ochrnutý. Po devíti letech od nehody Christopher Reeve vlivem mnoha zdravotních potíží souvisejících s ochrnutím dostal infarkt a zemřel.

Pokud jste se v posledních dnech vyhnuli internetu, zřejmě ještě nevíte, že se herec pomocí archivních záběrů a CGI jako Superman objevil v nejnovějším DC snímku Flash. Ačkoli někteří diváci poctu slavnému herci ocenili, sociální sítě se spíše zaplavují negativními reakcemi. Na Twitteru už uživatelé začali sdílet záběry ze starého rozhovoru s hercem, v němž se vyjadřuje proti mnoha praktikám, které filmy jako Flash používají.

Ve videu herec říká: „Hollywood trpí velmi ošklivou nemocí zvanou sequelitida. Producenti se chopí toho, co loni vydělalo na domácím trhu 100 milionů dolarů, vezmou z toho klíčové části a pokusí se je ještě několikrát využít. Samozřejmě, že kvalita na škále klesá dolů. Málokdy se stane, že by pokračování bylo lepší než přechozí snímek.“

Tvůrci Flashe udělali tedy přesně to, co herec v minulosti odsuzoval. Ze svého účinkování v novém filmu by zřejmě moc nadšený nebyl.

Roy Scheider – Iron Cross / Beautiful Blue Eyes

Ve věku 75 let v únoru 2008 zemřel herec Roy Scheider, který se do podvědomí fanoušků zapsal rolemi ve filmech Francouzská spojka a Čelisti. Herec bojoval s mnohačetným myelomem, což je druh rakoviny krve postihující kostní dřeň.

Herec zemřel před dokončením natáčení svého posledního snímku Iron Cross. Ve filmu se Scheider ujal ztvárnění policejního důstojníka v důchodu, který přežil holocaust. Dokončení jeho záběrů si vzal na starost náhradník, který měl na sobě latexovou masku založenou na hercových rysech. Počítačová technologie se následně postarala o zbytek.

PSALI JSME: Herci, kteří nesnáší své filmy: Channing Tatum dokonce chtěl, aby jeho postava ve filmu co nejdřív zemřela

Oliver Reed – Gladiátor

Oliver Reed byl charismatickým svalnatcem, který se ve filmech většinou objevoval jako záporák. Naposledy jsme ho v lepším světle mohli vidět ve snímku Gladiátor, který byl později věnován jeho památce. Během natáčení právě tohoto snímku herec ve věku 61 let zemřel na selhání srdce.

Protože většinu svých záběrů herec měl už natočenou, bylo pro jeho dvě závěrečné scény využito CGI. Scéna, kdy jeho postava ve vězení hovoří s Maximem, byla vytvořena pomocí stínů, vězeňských mříží a náhradního herce, jehož obličej byl v postprodukci díky počítačové animaci změněn na Reedův. V závěrečné scéně Reedova postava umírá, což v původním scénáři ani nebylo.

Foto: DreamWorks & Universal Pictures


Zdroje: SCREEN RANT, deník.cz, Novinky.cz, Esquire, iDNES.cz, KINOTIP2.cz

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.