Od Star Wars po Pottera: 10 filmových sérií, které stále vydělávají miliony a konec jejich úspěchu je v nedohlednu

Michaela Pašková
Foto: 2002 Warner Bros

Filmařům se v posledních desetiletích podařilo stvořit skutečné legendy. A natáčení některých z nich zřejmě nikdy neskončí, protože stále vydělávají miliony dolarů. Staly se součástí moderní zábavní kultury a obchody jsou trvale zaplacené zábavnými předměty s jejich tematikou. Vybrali jsme pro vás 10 největších filmových franšíz, které pravděpodobně přežijí další desítky let.

Piráti z Karibiku

Série Piráti z Karibiku prozatím čítá pět filmů, které po celém světě vydělaly více než 4,5 miliardy dolarů. Letos v květnu to bylo přesně šest let, co do kin vstoupil poslední pátý díl, Salazarova pomsta. Po premiéře Prokletí Černé perly v roce 2003 muselo být tvůrcům okamžitě jasné, že jim do klína spadl nový zlatý důl. Obrovským tahounem celé série je rozhodně Johnny Depp neboli Kapitán Jack Sparrow, jehož podmanivá osobnost a osobitý humor jsou skutečně unikátní.

Zajímavé je, že předtím, než se z Pirátů z Karibiku stala franšíza, to původně byla atrakce v kalifornském Disneylandu. Na jejím návrhu se podílel sám Walt Disney, což naznačuje, že tato série má hlubokou sentimentální hodnotu.

Rychle a zběsile

Po celém světě vydělala série Rychle a zběsile na pokladnách kin více než 7,2 miliardy dolarů. Na adrenalinové filmy plné luxusních aut jednoduše diváci slyší a Vin Diesel jako Dominic Toretto se svou partičkou přátel díky tomu brázdí ulice už od roku 2001. Ačkoli se poslední desátý díl potýká s poněkud nižšími tržbami, než se předpokládalo, jedenáctka je na cestě. Je otázkou, zda do ní Studio Universal bude ochotno investovat dalších astronomických 340 milionů dolarů, protože jestli desítka nevydělá alespoň miliardu dolarů, bude propadákem.

Od dvanáct let starého pátého dílu má desítka zatím nejnižší tržby. Vin Diesel se snaží probudit zájem o novinku tím, že už začal zmiňovat jedenáctku, která by měla být v kinech v dubnu 2025. Nezbývá nám než mu držet palce, protože to vypadá, že herec, který režisérům velmi rád kecá do scénáře a neustále chce něco měnit, bude na desítku hořkosladce vzpomínat.

Na Netflixu je přístupný ke zhlédnutí devátý díl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 13 zajímavostí o Rychle a zběsile: V jedničce zdemolovali 78 aut. Režisér Justin Lin kvůli Vinu Dieselovi od filmu odstoupil

Transformers

Za osm filmů vydělala série Transformers více než 5 miliard dolarů. Vše odstartoval v roce 2007 úspěch prvního filmu, který herce Shia LaBeoufa a tehdejší modelku Megan Fox vystřelil do výšin. Roboti, kteří se dokážou přetransformovat v libovolný dopravní prostředek, se líbí nejenom dětem, ale i dospělým. I dnes bychom v mnoha domácnostech nalezli hračku Bumblebeeho nebo Optima Prima. Ještě předtím, než byl vůbec natočen první díl, společnost Hasbro vyvinula populární řadu hraček, po které následoval animovaný seriál. Populární filmy režiséra Michaela Baye se stále těší masové oblibě, a to i přesto, že poslední díly kritika doslova cupuje na kousky.

Jurský park

Věděli jste, že od premiéry první dílu Jurského parku letos uplynulo už třicet let? Původní snímek, který režíroval Steven Spielberg, se stal kulturním fenoménem, který má zvláštní atrakce i v zábavním parku Universal Islands of Adventure na Floridě. Netřeba dodávat, že od té doby vznikl zájem o hračky nejrůznějších dinosaurů. Nicméně Tyrannosaurus rex oproti ostatním dinosaurům v popularitě stále vede. Série Jurský park, včetně rebootované trilogie Jurský svět, vydělala na pokladnách kin přes 6 miliard dolarů. Snímek Jurský svět z roku 2015 je dodnes osmým nejvýdělečnějším filmem všech dob.

Na Netflixu je přístupný ke zhlédnutí Jurský Park, Ztracený svět: Jurský Park, Jurský Park III a Jurský svět.

PSALI JSME: Filmový Jurský park není v reálném světě tak nemožný, jak se může zdát

DC

Vesmír superhrdinských filmů založených na postavách z komiksů nakladatelství DC Comics se označuje DCU nebo také DCEU. Jedná se v podstatě o totéž, nicméně termín DCU označuje filmy z 10. let 21. století (2010-2019) a DCEU snímky a seriály, které potom následovaly. Zajímavostí je, že DCEU není oficiálním termínem. Vymyslel jej novinář Keith Staskiewicz a hlavouni z Warner Bros. Pictures ho nikdy neschválili. Filmový vesmír DC začal v roce 2013 filmem Muž z oceli a vydělal celosvětově skrze 12 filmů přes 6 miliard dolarů. Ačkoli tato komiksy inspirovaná franšíza zažila v posledních desetiletích své vzestupy i pády, stále táhne. Do světa DC spadají superhrdinové jako jsou Batman, Superman, Wonder Woman, Aquaman a Flash.

PSALI JSME: 6 nových adaptací DC komiksů, které můžete sledovat na Netflixu

Marvel

Filmový vesmír Marvelu začal v roce 2008 snímkem Iron Man a celosvětově za 32 filmů vydělal na pokladnách kin přes 29,5 miliardy dolarů. Úspěch filmů o superhrdinech z Marvelu definoval celou éru filmové historie, která nevykazuje žádné známky únavy. Přestože jsou si tvůrci vědomi toho, že v určité době budou diváci přehlceni filmy o superhrdinech, ikonické postavy Marvelu snad nikdy nevyjdou z módy. Předpokládá se, že do konce roku 2026 vstoupí do kin dalších jedenáct marvelovských filmů. Kromě Iron Mana mezi superhrdiny Marvelu patří například Kapitán Amerika, Hulk, Doktor Strange, Thor, Loki, Spider-Man, Ant-Man, Black Panther, Black Widow, Falcon a Hawkeye.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kapitánem Amerikou díky Iron Manovi a rozvod na oko se Sandrou Bullock: Dnes slaví narozeniny první Avenger Chris Evans

James Bond

V roce 1962 vstoupil do kin snímek Dr.No, ve kterém agenta 007 ztvárnil Sir Sean Connery. Díky výkonu skotského herce vznikla jedna z největších filmových franšíz a móda drinku Vesper Martini. Slavná hláška ,Protřepat, nemíchat’ je natolik spojená právě s tímto drinkem, že ji mnohdy stačí v baru pouze vyslovit a barmanům je ihned jasné, co vám mají namíchat. Jedná se o koktejl z ginu, vodky, vermutu, který je ozdoben citronovou kůrou.

Špionážní akční série svými 27 filmy vydělala celosvětově přes 8 miliard dolarů. Bondovská éra Daniela Craiga sice skončila v roce 2021 filmem Není čas zemřít, nicméně se rozhodně nejednalo o poslední film agenta 007. Pokud se tvůrcům podaří obsadit dalšího skvělého herce do série, jejichž popularita od Casino Royale stoupá, má franšíza skvělé předpoklady k tomu, aby oslavila další generace.

PSALI JSME: Pierce Brosnan, jak jste ho ještě neviděli: Na Netflix se řítí akční verze hitu Fotr je lotr s velice zábavným trailerem

Avatar

Díky pouhým dvěma filmům dokázal Avatar na pokladnách kin vydělat 5,2 miliardy dolarů. Snímky jsou prvním a třetím nejvýdělečnějším filmem všech dob. Není tedy překvapující, že úspěch filmů se projeví v celé budoucnosti filmového průmyslu. Režisér James Cameron hodlá uvést do kin do konce roku 2028 další tři filmy. Jelikož je potenciál Avatara v podstatě neomezený, je otázkou, kdo po režisérovi, který v srpnu oslavu 69. narozeniny, převezme žezlo a bude určovat směr celé série.

Hvězdné války (Star Wars)

George Lucas, americký filmový režisér, dal v roce 1977 prostřednictvím filmu Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje vzniknout sérii, která je, a ještě dlouho bude titánem na poli zábavy. Za 12 filmů série celosvětově vydělala více než 10,3 miliardy dolarů. Kdyby se do toho počítaly zisky ze seriálů a výdělky z různých propagačních předmětů, byla částka by mnohokrát vyšší. Přestože má poslední trilogie spíše smíšené recenze, Hvězdné války stále přitahují velké množství diváků. George Lucas a armáda výkonných producentů má obrovské množství materiálu, se kterým může ještě řadu let pracovat.

Harry Potter

V roce 1997 byla vydána první kniha o brýlatém kouzelníkovi, která odstartovala nejenom natočení několika filmů, ale hlavně přiměla mnohé opět číst. Jedenáct filmů o Harrym Potterovi, včetně trilogie Fantastická zvířata, vydělalo celosvětově více než 9,5 miliardy dolarů. Kromě knih a filmů se kouzelnický svět rozšířil do videoher, zábavních parků a brzy rovněž i seriálu. Tento svět stojí na hoře nevyužitého materiálu, která pouze čeká na to, až se jí někdo konečně chopí. Harry Potter a prokleté dítě, pokračování oblíbené série J. K. Rowlingové, se stále nedočkalo filmového zpracování.


Zdroje: SCREEN RANT, ČSFD, COMIC BASICS

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.