10 celebrit, které letos zemřely: Hvězdy z Harryho Pottera, Přátel, Kroku za krokem i Námořní vyšetřovací služby

Michaela Pašková
Foto: Warner Bros. Pictures

Svět zábavy se letos rozloučil s mnoha hudebními, hereckými a televizními osobnostmi. Přestože by jim jejich věrní fanoušci přáli nesmrtelnost, hvězdy jsou stejně jako my jen obyčejnými smrtelníky.

Julian Sands (4. 1. 1958 – leden 2023)

Americký herec, který se proslavil svými hereckými rolemi ve filmech Vražedná pole, Warlock, Dannyho parťáci 3 a ztvárněním postavy Vladimira Bierka v televizním seriálu 24 hodin, byl začátkem letošního roku nahlášen jako pohřešovaný poté, co se vydal na túru. Dne 24. června turisté nalezli na svahu hory lidské pozůstatky, které byly později identifikovány jako pohřešovaný herec. Příčina úmrtí byla stanovena jako neznámá.

Lisa Marie Presley (1. 2. 1968 – 12. 1. 2023)

Zpěvačka a skladatelka, jediné dítě rock’n’rollové legendy Elvise, zemřela ve věku 54 let na zástavu srdce, kterou způsobila obstrukce tenkého střeva. K neprůchodnosti došlo v důsledku srůstů způsobených operací na snížení hmotnosti, kterou v minulosti podstoupila. Lisa Marie šla ve stopách svého otce a jako hudebnice vydala tři alba. Byla čtyřikrát vdaná, a to za Dannyho Keougha, Michaela Jacksona, Nicolase Cage a Michaela Lockwooda.

Tina Turner (26. 11. 1939 – 24. 5. 2023)

Po dlouhé nemoci zemřela ve věku 83 let průkopnice rock’n’rollu, která se v 80. letech stala popovou hvězdou. Královna hudby v posledních letech trpěla špatným zdravotním staven způsobeným rakovinou střev. Před rozhodnutím podstoupit asistovanou sebevraždu ji zachránil manžel, který jí daroval ledvinu. Tina Turner definovala hudební éru rock’n’rollu do takové míry, že se jejími vystoupeními nechal inspirovat Mick Jagger. Její život byl zachycen ve třech memoárech, životopisném filmu, jukeboxovém muzikálu a uznávaném dokumentárním snímku Tina.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: ZESNULÉ HERECKÉ HVĚZDY OŽIVENÉ POMOCÍ POČÍTAČOVÉ ANIMACE: TVŮRCI FLASHE DOST PŘESTŘELILI A SKLÍZEJÍ KRITIKU

Angus Cloud (10. 7. 1998 – 31. 7. 2023)

Angus Cloud, hvězda seriálu Euforie z produkce HBO, kde ztvárňoval postavu Fenza, zemřel ve věku 25 let. Jeho rodina v prohlášení uvedla, že Cloud intenzivně bojoval s nedávnou ztrátou svého otce, přičemž dodala: „Angus otevřeně hovořil o svém boji s duševním zdravím. Doufáme, že jeho odchod může být pro ostatní připomínkou, že v tom nejsou sami a neměli by s tím bojovat v tichosti.“

Angus Cloud v druhé řadě seriálu Euforie.
Foto: Home Box Office

David McCallum (19. 9. 1933 – 25. 9. 2023)

Obklopen rodinou zemřel přirozenou smrtí ve věku 90 let skotský herec, který se proslavil především rolí excentrického patologa Duckyho v legendárním kriminálním seriálu Námořní vyšetřovací služba. Na tuto roli se připravoval u skutečného patologa, přičemž jeho syn o něm v minulosti prohlásil, že by s přehledem dokázal sám provést pitvu. Menší role si zahrál také v seriálech Zákon a pořádek a Sex ve městě.

Michael Gambon (19. 10. 1940 – 28. 9. 2023)

Ve věku 82 let zemřel po prodělaném zápalu plic oceňovaný britsko-irský divadelní a filmový herec, kterého zesnulá britská královna Alžběta II. pasovala na rytíře. Předtím, než po Richardu Harrisovi převzal roli ředitele Bradavic Albuse Brumbála ve filmové fantasy sérii o Harry Potterovi, získal renomé jako shakespearovský herec.

Burt Young (30. 4. 1940 – 8. 10. 2023)

Sylvester Stallone, který před pár dny na Netflixu uvedl svůj dokument SLY, přišel minulý měsíc o svého dlouholetého přítele. Úmrtí bývalého boxera, jenž se především proslavil rolí Paulieho ve filmu Rocky z roku 1976, za kterou si vysloužil nominaci Oscara, oznámila jeho dcera s tím, že příčina je neznámá. Během svého života Burt Young natočil přes 160 filmových a televizních titulů, prostřednictvím kterých ztvárnil mnoho nezapomenutelných rolí. Young si roli Paulieho zopakoval i v pokračováních Rockyho a byl tak jedním ze čtyř herců, kteří se objevili v původních šesti filmech.

PSALI JSME TAKÉ: HERCI, KTEŘÍ SE KVŮLI ROLI MUSELI NAUČIT NOVÝM DOVEDNOSTEM: ROBERT DOWNEY JR. KVŮLI HŘE NA HOUSLE PŘEPSAL CELÝ SCÉNÁŘ

Sylvester Stallone a Burt Young ve snímku Rocky.
Foto: 1976 MGM

Suzanne Somers (16. 10. 1946 – 15. 10. 2023)

Den před 77. narozeninami obklopená svými milovanými odešla na věčnost seriálová hvězda, spisovatelka a zpěvačka, která se proslavila rolí Carol v sitcomu Krok za krokem. V průběhu let vydala řadu knih, přičemž rovněž sepsala své zkušenosti s rakovinou prsu poté, co jí byla tato nemoc diagnostikována v roce 2000. Se svým manželem Alanem Hamalem tvořila jeden z nejstabilnějších párů Hollywoodu. Byli spolu dlouhých 55 let a z toho 46 jako manželé. Jejich receptem na lásku bylo, že za celou dobu vztahu bez sebe nestrávili více jak jeden den a nikdy netrávili noc každý jinde.

Matthew Perry (19. 8. 1969 – 28. 10. 2023)

Svět před pár dny zasáhla zpráva o úmrtí představitele Chandlera Binga z oblíbeného sitcomu Přátelé. Perry byl nalezen mrtev ve vířivce ve svém domě. Oficiální příčina jeho úmrtí se stále prošetřuje. V listopadu 2022 se herec ve svých pamětech otevřeně rozpovídal o své závislosti na alkoholu. V podcastu Q With Tom Power o své knize tehdy prohlásil: „Nejlepší věc na mně, bezkonkurenčně nejlepší, je, že když za mnou někdo přijde a řekne, že nemůže přestat pít a požádá mě o pomoc, mohu mu říct ano.“

Evan Ellingson (1. 7. 1988 – 5. 11. 2023)

Bývalý herec, který byl považován za dětskou hvězdu, si zahrál v seriálech 24 hodin, Kriminálka Miami a po boku Cameron Diaz zářil ve snímku Je to i můj život. V neděli 5. listopadu byl kolem půl dvanácté dopoledne Ellingson nalezen mrtev ve své ložnici. Podle posledních zpráv je jeho úmrtí vyšetřováno jako možné předávkování. Na obrazovce se neobjevil deset let. V roce 2021 vyhledal léčbu poté, co se v pouhých 19 letech dostal k těžkým drogám. V minulosti přiznal, že smrt bratra, který zemřel na předávkování heroinem, ho poslala přes okraj.

Evan Ellingson v seriálu Kriminálka Miami.
Foto: Monty Brinton


Zdroje: iDNES.cz, Novinky.cz, CNN, Q With Tom Power, BBC, Guardian, BLESK.CZ, People, The Hollywood Reporter, The New York Times, Variety

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.