Viktor Dvořák: Při ztvárnění Havla jsem se nechal vést především vnitřním pocitem

Eva Lenská
Foto: Česká televize / Miroslav Kučera

Není to dlouho, co se na Netflixu objevil životopisný snímek Havel, ve kterém zazářil talentovaný herec a držitel Ceny Thálie, Viktor Dvořák. Přinášíme vám rozhovor s umělcem, jenž kvůli roli prvního českého prezidenta navštívil věznici, vykouřil tunu beznikotinových cigaret a naučil se ráčkovat.

Co vám běželo hlavou, když jste si uvědomil, že budete hrát Václava Havla?

Silné záchvěvy. Jenže ne hlavou, ale solar plexem a podbřiškem. Říkal jsem si dlouho, že to nebudu hlásat do světa, protože by se příznaky mohly ještě zhoršit.

Jak dlouho vám trvalo, než jste se naučil mimiku, gesta a způsob mluvy pana Havla? Co z toho bylo nejtěžší?

Nejtěžší bylo najít a určit míru, jakou všechny ty prostředky používat. Nejvíc mi pomohly filmové dokumenty o Václavu Havlovi a autentické dobové záběry. A pak jsem se nechal vést především vnitřním pocitem. Měl jsem na to několik měsíců, než začalo natáčení.

Foto: Bontonfilm

Je pravda, že jste kvůli filmu navštívil věznici? Jaký jste z toho měl pocit?

Ano, bylo to pochopitelně jedno z nejzajímavějších míst, které jsem na natáčení mohl poznat. Snažit se popsat to pár slovy by bylo povrchní. Když jsem se tam byl podívat poprvé, byl jsem jak houba, chtěl jsem z té atmosféry nasát co nejvíc. Takže pocitů bylo hodně. Bylo vzrušující, že mám tu možnost do toho světa jako návštěvník na chvíli nahlédnout.

Jak se vám spolupracovalo s herečkami Aňou Geislerovou a Barborou Seidlovou?

Jak se může spolupracovat se zkušenými profesionálkami, které jsou skvělé herecké partnerky a navíc se k vám chovají vstřícně a s podporou… Báječně!

Setkal jste se s Dagmar Havlovou? Jak na film a váš herecký výkon reagovala?

S paní Havlovou jsme se setkali večer po premiéře filmu. Moc jsme to nerozebírali, nebyl na to prostor. Ale působila potěšeně a myslím, že i trochu dojatě. Bylo to hezké setkání.

Foto: Bontonfilm

Dal vám Slávek Horák prostor vyjádřit se ke scénáři a ztvárnění postavy? Nenutil vás do něčeho, co by vám bylo proti srsti?

Slávek je demokrat. Měl samozřejmě svojí představu, ale dával nám zároveň prostor a čas najít nejlepší možný výsledek. Na celý příběh jsem se díval očima své postavy. A když mi z jejího pohledu bylo něco proti srsti, diskutovali jsme o tom. Měl jsem čas přijít na to, v čem je zakopaný pes a jak tu scénu zahrát, aby to fungovalo. Ono to ani jinak nejde – něco čemu nevěříte nebo nerozumíte, se hraje blbě.

Proč byste uživatelům Netflixu film Havel doporučil?

Lidé mi říkají, že film Havel jim našeho bývalého prezidenta ukázal z pohledu, který neznali. A mně to zapadá do našeho přání podívat se na Václava Havla ne jako na člověka-prezidenta, ale prostě na člověka.

Zdroj: Autorský rozhovor s Viktorem Dvořákem

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.