Prohrál sázku s DiCapriem a z kuchyňské nehody při krájení má dodnes následky. Drsňák Tom Hardy slaví narozeniny

Michaela Pašková
Foto: Lionsgate

Za britským hercem Tomem Hardym, který je známý z hitů Bratrstvo neohrožených a Gangy z Birminghamu, se toho skrývá mnohem víc, než se na první pohled zdá. Navzdory své pověsti rváče, bojům se závislostmi, šíleným pokusům o přízvuk a bizarní zálibě v mumlání se Tom Hardy v posledních letech stal jednou z nejzajímavějších postav současného Hollywoodu.


Tom Hardy se narodil 15. září 1977 v Hammersmithu v Londýně do umělecké rodiny. Jeho otec býval spisovatelem a matka umělkyní. Než započal svou hereckou kariéru, byl v mládí docela drzým výrostkem. Chodíval za školu, aby mohl kouřit cigarety a nebyly mu cizí ani menší krádeže. Při řízení kradeného mercedesu ho například zastavila policie. Tehdy ještě nic nenasvědčovalo tomu, že se Tom Hardy jednou stane předním britským hercem.

Malá nehoda

Pokud pozorně sledujete Hardyho filmy, mohli jste si všimnout něčeho zvláštního na malíčku jeho pravé ruky. Nejvýraznější je to převážně v rozhovorech, kdy má ve zvyku gestikulovat. Malíček se mu věčně stáčí dovnitř, protože ho herec nedokáže narovnat. Může za to malá nehoda, během které herec omylem zabodl při krájení nůž do prkénka a trefil šlachu v tomto prstu. Díky třem operacím sice dokáže sevřít pěst se všemi prsty, ale malíček už zřejmě nikdy nenarovná.

Vazby na královskou rodinu

Král Karel III. udělil v minulosti Hardymu za jeho přínos dramatickému umění titul Komandér Řádu britského impéria (CBE). Herec má dobré vztahy i s princem Harrym, jehož svatby se dokonce zúčastnil. Navíc se v roce 2010 stal ambasadorem charitativní organizace The Prince’s Trust zaměřující se na ohroženou mládež.

ČTĚTE TAKÉ: 5 dokumentů o královské rodině na Netflixu: Příběhy princů, poslední dohodnutý sňatek i kontroverzní ubrečená podívaná

Venom

Tom Hardy je známý tím, že rád hraje drsné postavy toužící po rvačkách a násilí. Role ve filmech Bronson, Legendy zločinu, Válečník a Země bez zákona upevnily jeho post herce, který se nebojí provádět kaskadérské kousky a ušpinit se. Hodilo se mu to zejména při natáčení snímku Venom, ale ne zrovna tak, jak byste si možná mysleli. Scéna, ve které se Eddie ponoří do nádrže s živými humry a začne je jíst, nebyla v plánu. Původně měl herec jen vrhnout do restaurace a způsobit rozruch, ale jakmile uviděl nádrž s humry, oblíbená scéna byla na světě.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Příbuzenství s nájemným vrahem nebo Glum z Pána prstenů aneb 7 zajímavostí o filmu Venom 2, který konečně dorazil na Netflix

Prohraná sázka

Herec se nechává tetovat už od svých 15 let, kdy si na oslavu svého irského původu nechal vytetovat bojového skřítka. Tetování jsou často i jeho památkou na filmové role. Při natáčení filmu REVENANT Zmrtvýchvstání s Leonardem DiCapriem prohrál sázku o to, jestli za tuto roli získá nominaci na Oscara. Protože DiCaprio je DiCaprio, Hardy si musel za trest nechat vytetovat Leo Knows All neboli Leo ví všechno.

Shia LaBeouf málem od Hardyho schytal pár facek

V průběhu let Hardy během natáčení svých snímků získal pověst horké hlavy. Ať už je to kvůli náročným hereckým standardům, jeho osobnosti nebo hereckým kolegům, je o něm známo, že se někdy chová způsobem, který Hollywood moc neschvaluje. Jedna z jeho z nejznámějších eskapád se odehrála v době natáčení snímku Země bez zákona, v němž hrál po boku Shii LaBeoufa.

V jednu chvíli se herci dostali do tak ostré hádky, že málem došlo na pár facek. Hercům se přesto podařilo vyčistit vzduch a pokračovat v natáčení, ale incident se bohužel zapsal do Hardyho seznamu špatného chování. Je potřeba zmínit, že Shia LaBeouf je velmi labilním hercem, který prošel léčebnou, byl zatčen za výtržnictví a celkově je o něm známo, že se neumí chovat.

Foto: The Weinstein Company

Ve skutečném životě hrdinou

Z role padoucha ve filmu Temný rytíř povstal přeskočil na hrdinu ve snímcích o Venomovi. Mimo kamery ukázal dobrý charakter, když se v dubnu 2017 procházel po jihozápadním Londýně přesně v době, kdy se zloděj mopedů snažil utéct. Hardy ho pronásledoval a zadržel, dokud na místo nedorazila policie.

PSALI JSME TAKÉ: Po Zaklínačovi Henry Cavill přijal roli v ještě temnějším fantasy. Jako skotský horal bude příslušníkem rasy Nesmrtelných

Vyléčený alkoholik a narkoman

Stejně jako další významný hollywoodský herec Ben Affleck se i Hardy musel hodně snažit, aby se distancoval od své pověsti alkoholika a narkomana. Po špatném manželství se Sarah Ward a následném rozvodu se mu vše vymklo z rukou. O svých závislostech se nebojí mluvit, protože doufá, že jeho upřímnost by mohla být užitečná pro ostatní. Je to také jeden z důvodů, proč je ambasadorem charitativní organizace Prince’s Trust. Hardy zkrátka nechce, aby se mládež dopouštěla jeho chyb.

Další fakta o oslavenci:

  • Leonardo DiCaprio ho přesvědčil, aby přečetl scénář ke snímku REVENANT Zmrtvýchvstání a přijal roli Johna Fitzgeralda. Seznámili se v roce 2010 při natáčení sci-fi thrilleru Počátek.
  • Hugh Jackman si přeje, aby po něm Hardy převzal roli Wolverina.
  • Během natáčení třech snímků pracoval Jacob Tomuri jako Hardyho kaskadérský dvojník. V průběhu propagačních aktivit filmu Šílený Max: Zběsilá cesta přivedl Hardy kaskadéra na tiskovou konferenci, aby mohl novinářům říci pár slov a zaujmout další produkce.
  • Zúčastnil se konkurzu na roli pana Darcyho v adaptaci filmu Pýcha a předsudek. Dokud se na scéně neobjevil Matthew Macfadyen, měl skoro vyhráno.
  • Poprvé se objevil v televizi v roce 1998. Tehdy se zúčastnil modelingové soutěže v britské ranní show The Big Breakfast a ano, vyhrál.
  • Se svým kamarádem Edwardem Tracym nahrál mixtape Falling on Your Arse In 1999. Později se mixtapeu téměř zřekl, díky čemuž nebyla nikdy oficiálně vydána.
  • Když navštěvoval Drama Centre London, vzhlížel ke svému o dva roky staršímu spolužákovi. Herec Michael Fassbender si stejně jako Hardy zahrál v Bratrstvu neohrožených.
  • Je blázen do psů a se svým dnes již zemřelým psem hrál v reklamní kampani pro organizaci PETA, která podporuje adopce.

Na Netflixu se s ním můžete podívat na tyto pořady:

  • Venom
  • Venom 2: Carnage přichází
  • Gangy z Birminghamu
  • Zlodějská partie
  • Po krk v extázi
  • REVENANT Zmrtvýchvstání
  • Svět predátorů
  • Legendy zločinu
  • Počátek


Zdroje: Screen Rant, ČSFD, Mental Floss, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.