5 dokumentů o královské rodině na Netflixu: Příběhy princů, poslední dohodnutý sňatek i kontroverzní ubrečená podívaná

Michaela Pašková
Foto: Oficiální plakát dokumentu Život a doba královny Alžběty II. / Česká televize

Královský majestát je kombinací mýtu a reality. Lidé jsou ke členům královské rodiny od nepaměti silně přitahováni. Přestože tituly královské rodiny působí pohádkově, nacházejí se za nimi obyčejní lidé, kteří touží po kapce normálnosti. I obyčejná jízda metrem může být něčím, po čem touží. Takže si jízdu užívejte s myšlenkou, že jste si právě splnili královský sen. Na Netflixu můžete sledovat řadu dokumentů, které vám mohou přiblížit členy britské královské rodiny. Tady jsou:

Život a doba královny Alžběty II.

Zdálo se až nemožné, že by tvůrci dokumentu dokázali o Alžbětě II. najít něco, co ještě veřejnost nevěděla nebo neviděla. A přesto v roce 2013 spatřil světlo světa dokument plný zapomenutých amatérských záběrů, zvukových záznamů a fotografií. Tento snímek poskytl veřejnosti jiný úhel pohledu, než na který byla zvyklá. Nikoho zřejmě nepřekvapí, že informace v dokumentu poskytují známé tváře z nejrůznějších snímků o královské rodině.

Život královny Alžběty II. byl jako pohádka o princezně, která byla spojena s živými dějinami. Sen, který byl přesto pravdou. V dětství byla malou princezničkou, která nečekala, že se stane královnou. Narodila se vévodovi z Yorku a vévodkyni z Yorku, tehdy ještě nižším členům královské rodiny. Otec jim říkával ‘My čtyři’. Chápala význam koruny, ale postrádala ješitnost a namyšlenost, která je mnohdy s vyššími postaveními spojena. Byla skromná a díky tomu ji lidé milovali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 12 hereček, které se proměnily v Královnu Alžbětu. Některé, jako by jí z oka vypadly

Přestože prožila opravdu přepychové dětství, bylo ve srovnání s dnešní dobou v podstatě normální. Členové královské rodiny nevykonávali tolik povinností a nebyli pod drobnohledem kamer, takže si klidně mohli zmizet na pár měsíců na dovolenou a nikdo o tom nevěděl. I tak ale například toužila vědět, jaké to je projet se metrem anebo se stát členkou skautského oddílu.

Vzhledem k názvu dokumentu je zřejmé, že kromě dětství mapuje rovněž její manželství a nástup na trůn. S Philipem byli naprosto rozdílní, a přesto jim to fungovalo. Před královou smrtí žili blaženě jako obyčejný manželský pár na Maltě, kde tehdy vévoda z Edinburghu působil jako důstojník. Pak se ale všechno velmi rychle změnilo.

Britští princové

Skoro hodinu a půl trvající dokument z roku 2016 mapuje život princů rodu Windsorů, kteří v sobě mají krev, jež koluje v královských žilách nejméně od roku 1066. Pořad se zabývá nyní již zesnulým princem Philipem, současným králem Karlem III., následovníkem britského trůnu princem Williamem, princem Harrym a tehdy nově narozeným princem Georgem. Královští životopisci, spisovatelé a moderátoři v rozhovorech poskytují exkluzivní pohled zevnitř na to, jak královští princové utvářeli britskou monarchii.

Mimo jiné se dozvídáme, že život prince Philipa byl jako pohádka, která sice začala poněkud smutně, ale poté se vše v dobré obrátilo. Manžel zesnulé královny Alžběty II. se jako princ Řecka a zároveň Dánska narodil na kuchyňském stole na ostrově Korfu a ze země ho v oranžové bedně odvezl britský torpédoborec. V dětství žil v exilu s rodiči v Paříži. Nicméně jeho rodiče se rozešli, což matka nesla velmi špatně. Skončila kvůli tomu v ústavu ve Švýcarsku. Otec po rozchodu odplul do jižní Francie, kde žil na lodi s přítelkyní. Philip se poté zaměřil na svou kariéru u námořnictva. Je známým faktem, že svou nastávající potkal na svatbě svého bratrance. Bylo mu tehdy 13 let a Alžbětě pouhých 8.

Princezna Diana: Oslava života

K příležitosti patnáctého výročí smrti Diany, princezny z Walesu, vznikl dokument oslavující její život. Od zasnoubení ještě tehdy s princem Charlesem v roce 1981 až do předčasného úmrtí v roce 1997 byla Diana pravděpodobně nejslavnější ženou světa. Byla módní ikonou, obrazem ženské krás, významnou bojovnicí proti AIDS a angažovanou odpůrkyní nášlapných min. V rámci charitativních činností si nebála ušpinit ruce a přiblížit se obyčejným lidem. Za svého života rozhodně byla nejfotografovanější osobou na světě.

Ačkoliv se věnovala charitativní činnosti, veškeré její snahy byly zastíněny bouřlivým manželstvím s Charlesem. Její smrt rozhodně patří mezi nejvíce šokující události 20. století. I dnes, po tolika letech, se najdou lidé, kteří ji touží prohlásit za svatou. Jiní berou její život jako varovný signál toho, jak přílišný zájem médií a lidí dokáže někomu zničit život.

Diana: The Woman Inside

O Dianě bylo natočeno mnoho dokumentů a zřejmě ještě bude. Kromě toho, že se na Netflixu nachází výše zmíněný dokument, je tam i snímek zveřejněný dvacet let po jejím úmrtí. Princezna z Walesu v něm tentokrát není vykreslena jako smutná žena válčící s královskou rodinou, ale spíše jako výjimečná osobnost a hrdá matka.

V pouhých 18 letech Diana zdědila peníze, za které si koupila byt v Londýně. Mnohé možná překvapí zjištění, že po jistou dobu pracovala tři dny v týdnu jako učitelka ve školce a po zbylou dobu hlídala amerického chlapečka. Dá se říci, že Charlese potkala právě díky své sestře. Ten pár dní kvůli focení pobýval u kamarádky Dianiny sestry. Poprvé se setkali na rozoraném poli, kde si Charles o Dianě pomyslel, že je to veselá, zábavná a přitažlivá 16letá dívka. O vznik podivného manželství se však postarala Ruth Fermoy, Dianina babička, která tehdy pracovala pro královnu matku. Obě využily svého vlivu, díky čemuž byl uzavřen zřejmě poslední dohodnutý královský sňatek.

PSALI JSME: Charlesova reinkarnace do tampónu: seriál Koruna ukázal nejtrapnější okamžik v životě Krále Británie, který se skutečně stal

Harry a Meghan

V šestidílné sérii se vévoda a vévodkyně ze Sussexu postarali o pořádný rozruch. Je obecně známým faktem, že Meghan Markle není ve Velké Británii zrovna oblíbenou osobností. Po tomto dokumentu možná počet jejích obdivovatelů v této zemi ještě klesl. Celá dokumentární série, jež měla být nesmírně šokující, působí spíše jako pohádka o manželském páru, který média neustále vykořisťují.

V prvním díle Harry sděluje, že je březen 2020 a právě absolvovali poslední dva týdny, během kterých vykonávali královské povinnosti. V lednu téhož roku Buckinghamský palác oznámil, že se manželský pár rozhodl dále nevykonávat své královské povinnosti a z tohoto důvodu nebudou od 31. března používat oslovení Její a Jeho královská Výsost. Nicméně Harry jako britský princ nebyl oslovení a titulu nikdy zbaven. Přesto je ve spojitosti s ním nyní používán titul vévoda ze Sussexu.

Harry v sérii působí jako muž, který se chce postarat o svou rodinu, ale jeho postavení a vše, co s ním souvisí, mu v tom brání. „K tomu přičtěte nenávist, která byla v posledních třech letech rozdmýchána vůči mé ženě a taky synovi. Mám upřímnou obavu o bezpečí své rodiny,“ říká a vzápětí dodává: „Tohle není jen náš příběh. Už dávno nám to přerostlo přes hlavu. Nikdo nezná celou pravdu, ale my ji známe. Rodina ji zná a média ji znají, protože se na ní podíleli. Myslím, že každý v mojí situaci by se zachoval úplně stejně.“

Za to Meghan hraje rozhodně na city. V podstatě v prvním záběru ji můžeme spatřit jako obyčejnou ženu, která si právě umyla vlasy a dala si je do turbanu. Se slzami na krajíčku prohlašuje, že neví, co má říci, protože média nezastávají žádné stanovisko, jenom je ničí. Postupně se dozvídáme, že je Meghan silnou ženou, která podporuje podnikatelky a rovnost pohlaví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Potrat, sebevzražda nebo ječící William: 6 největších odhalení z 2. poloviny dokumentu Harry a Meghan

Celá série se věnuje počátku jejich vztahu, ukončení královských povinností a tomu, co následovalo potom. Harry byl značně znepokojen s tím, že jim byla odebrána ochranka. V Británii jim lidé říkali „královští lotři“ a jejich odchodu od královské rodiny dali pojmenování Megxit. „Viděl jsem karikatury, kde jsem na všech čtyřech. Meghan drží vodítko a já mám kolem krku psí obojek. Dalo se očekávat, že z rozhodnutí našeho páru bude obviněna právě ona. Ale bylo to moje rozhodnutí. Ona se o nic neprosila. To já jsem byl ten, kdo to musel vyslovit,“ prohlašuje v dokumentu Harry.


Zdroje: Netflix, ČSFD, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.