Skončil v blázinci s kanibalem a kvůli vlajce ho vyháněli z Brna. Valašský král Bolek Polívka slaví narozeniny

Eva Lenská
Foto: Punk Film

Známý herec, klaun i valašský král Bolek Polívka, kterému už nikdo neodpáře roli náhle zbohatlého Bohuše z komedie Dědictví aneb Kurvahošigutntág, dnes slaví 74. narozeniny. Na Netflixu ho můžete vidět v celé řadě filmů a my vám k tomu jako bonus přidáme i pár zajímavostí z jeho života.

Boleslav Polívka se narodil 31. července 1949 ve Vizovicích. Vystudoval brněnskou JAMU a dodnes je spojován s divadlem Husa na provázku. Od roku 1993 provozuje v Brně Divadlo Bolka Polívky. Fanoušci ho ale znají i z televize, například z Manéže Bolka Polívky a Bolkovin. Natočil nespočet filmů a vlastní dva České lvy za snímky Musíme si pomáhat a Zapomenuté světlo.

Ani o přízeň žen neměl nikdy nouzi. První manželka Stanislava mu porodila dceru Kamilu. S Evelynou Steimarovou má dceru Annu, jež je také slavná česká herečka. Syn Vladimír se rovněž potatil. Toho má s francouzskou herečkou Chantal Poullain. Potřetí se oženil s Marcelou Černou, která mu dala dceru Marianu a syny Jana a Františka Antonína.

ČTĚTE TAKÉ: Přeživší letecké katastrofy se uchýlili ke kanibalismu. Případ šokoval celý svět, teď skutečný příběh zfilmoval Netflix

Foto: Bioscop

Nevěra není hřích

Bolek nepatří k mužům, kteří by nevěru zatracovali. Ženy mu padaly k nohám, a tak prožil několik vážných i lehkovážných vztahů. Na toto téma hrozně rád vtipkuje. Prohlásil například, že manželská nevěra je jen parasexuální průzkum. Netradiční je i jeho rada „Rozejdi se, dokud máš s kým.“ O tom, jak by měl vypadat ideální manžel, si také myslí své. „Nejlepší je, když má 90 let, 60 milionů korun na kontě a 40 stupňů horečky.“

Vojna, blázinec a kanibal

Aby nemusel na vojnu, předstíral, že má psychické problémy a těžkou depresi. Doufal, že mu dají modrou knížku, nicméně nejprve musel do blázince. Pobyt tam byl vskutku zajímavý, neboť byl na pokoji s opravdovým kanibalem. Psychiatři ho naštěstí podrželi a nakonec vytouženou modrou knížku dostal.

Chvála všem klaunům a šaškům

Klaunskou červenou bambulku na nose už moc nenosí, ale šašky obdivuje. „Šašek, klaun je důležitý. Už ve středověku byl. U dvorů měli šašky jako domácí zvířata. Oblékali si je, starali se o ně. Byli mezi nimi skvělí muzikanti. A moudří šašci u panovnických dvorů, to byli vlastně první lobbisti. Šlechtici po nich podsouvali vzkazy panovníkovi,“ řekl a dodal, že takový klaun má právo utahovat si ze všeho. Bez omezení. Politická korektnost mu leze akorát na nervy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Královna Šarlota mění historii Netflixu. Seriál se vyšplhal mezi nejsledovanější tituly a sesadil hororový thriller podle skutečné události

Foto: Česká televize

Líbačka s Liškou

Když v roce 2010 moderoval Českého lva, pořádně se rozparádil. Doslova se zbláznil do svého kolegy Pavla Lišky. Po skončení akce se na něj vrhl i před svou milovanou Marcelou a začal ho divoce líbat. Vykřikoval, že je jeho adoptivním synem. Novinářům tvrdil, že není opilý, ale pak si spletl ruku své partnerku s rukou Jitky Čvančarové, a hned bylo o čem psát.

Třetí svatba a hospodyně

Do třetí svatby se mu vůbec nechtělo, i když jeho partnerka Marcela o ní moc stála. Přiznal, že jí nazýval hospodyní, která mu vaří a uklízí. Nakonec partnerce slíbil, že se s ní ožení, až jí bude padesát let. Načekala se dost. Když prohlásila, že i Karel Gott se oženil, Polívka se jen smál a veselku dál oddaloval. Nakonec slib splnil. Ke svatbě došlo 22. února 2020 v Brně.

Foto: Bontonfilm

Ukrajinská vlajka

Divadlo Bolka Polívky podporuje uprchlíky z Ukrajiny, dokonce uvedlo pohádku pro děti válečných uprchlíků i s překladem do jejich rodného jazyka. Českým občanům to nevadilo, ale když se na Instagramu objevila fotka divadla spolu s vyvěšenou ukrajinskou vlajkou, začal hon na čarodějnice. Herec si musel vyslechnout spoustu nenávistných urážek a mnozí odpůrci ho vyháněli z Brna na Ukrajinu.

Kocoviny po sedmdesátce

S alkoholem byl vždycky kamarád, ale po sedmdesátce už to není stejné jako za mlada. Kocovina je potvora a prohýřené noci pak střídají krutá rána. „Já osobně to dokážu táhnout jako za starých časů, ale to přistání je možná trošku delší. Hýbat se můžu, ale na procházce se psem funím víc než on a jsem unavenější než kůň sám,“ okomentoval toto téma na oslavě narozenin Pavla Zedníčka.

NAPSALI JSME TAKÉ: TOP 5 westernů na Netflixu: Od oscarových kousků až po legendárního psance Jesseho Jamese

Foto: Bioscop

Na Netflixu najdete Bolka Polívku v těchto filmech:

  • Revival
  • Pelíšky
  • Hezké chvilky bez záruky
  • Cesta z města
  • Cesta do lesa
  • U mě dobrý
  • Tichý společník
  • Princ mamánek
  • Pupendo
  • Gump: pes, který naučil lidi žít
  • Pánský klub
  • Andělé všedního dne
  • Ženská na vrcholu
  • Řachanda
  • Dědictví aneb Kurvahošigutntág
  • Roming
  • Musíme si pomáhat
  • Štěstí

Zdroje: Extra, Aha!, Týden, Blesk, Aha!, Praha in, Expres

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Ivan Krahula

    Nekorunovaný král opilců ze štatlu.