TOP 5 westernů na Netflixu: Od oscarových kousků až po legendárního psance Jesseho Jamese

Eva Lenská
Foto: Morgan Creek Productions

Patříte k fanouškům westernů a vyhledáváte je především v létě, kdy pěkné počasí láká k dobrodružství? Westernová městečka jsou nyní v plném provozu, a tak je třeba se inspirovat mnohými filmy. Právě proto jsme pro vás vybrali pět zajímavých westernů, které najdete na Netflixu.

Síla psa (The Power of the Dog)

V roce 1925 se v Montaně setkávají bohatí bratři Phil a George Burbankovi, majitelé ranče, s vdovou z města Rose Gordon. Dobrosrdečný George se do ní okamžitě zamiluje, ale hrubý a prchlivý Phil ji nemá rád a domnívá se, že chce jen bratrovy peníze. Phil navíc ponižuje jejího dospívajícího syna Petera, kterého považuje za slabého a zženštilého. Když si George Rose vezme a odstěhuje si ji na ranč, svou roli začne hrát v příběhu nejen minulost, ale i otázka, kdo je skutečně tím zlým? Westernové rodinné psychologické drama natočila režisérka Jane Campion podle knihy Thomase Savage. A dostala za něj Oscara.

Hodnocení na ČSFD: 61 %

ČTĚTE TAKÉ: Překvapivě dobrá česká detektivka i mrazivý severský thriller aneb 5 skvělých krimi seriálů, které najdete na Netflixu

Foto: Kirsty Griffin / Netflix

Legenda o vášni (Legends of the Fall)

Na ranči v Montaně žije plukovník Ludlow s třemi syny. Alfred je klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého vychoval plukovníkův indiánský přítel, má nezkrotnou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah, kterou přiveze na na otcův ranč, neboť si ji chce vzít. V Evropě však zuří válka a on přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že musí narukovat. Když padne, plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred jí brzy přizná, že už ji dlouho miluje, ale ona chce Tristana, kterému podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Nespokojenému Tristanovi láska nestačí. Odjede do světa, kde se z něj stane dobrodruh. Když se vrátí, ranč upadá a Susannah patří jinému. Má ještě šanci? Film byl natočen podle knihy Jima Harrisona a dostal Oscara za výbornou kameru.

Hodnocení na ČSFD: 79 %

Foto: Columbia TriStar

Zprávy ze světa (News of the World)

Bývalý kapitán Jefferson Kyle Kidd cestuje z města do města a čte lidem za pár drobných noviny se zprávami ze světa. Na pláních Texasu se později setká s desetiletou Johannou, kterou před šesti lety unesli Kajovové a vychovali ji jako vlastní dítě. Kidd dostává za úkol navrátit ji její původní rodině. Johanna, nepřátelská ke světu, který nikdy nepoznala, s ním pak cestuje stovky kilometrů přes nemilosrdnou divočinu, kde oba čelí všemožnému nebezpečí a obrovským výzvám. Snímek byl natočen podle knihy Paulette Jiles.

Hodnocení na ČSFD: 66 %

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opioidová krize ovládne Netflix: Seriál inspirovaný skutečností vypráví o droze, kterou lidé oslavovali, než je začala zabíjet

Foto: Universal Pictures

Dálniční hlídka (The Highwaymen)

Nyní přichází na řadu něco z jiného soudku, takový krimi western podle skutečných událostí. Dva ostří bývalí poldové z Texasu dostali za úkol vypátrat a zabít nechvalně proslulé zločince Bonnie a Clydea. Nejznámější gangsterská dvojka v Americe, a pravděpodobně i na celém světě, totiž terorizuje americký středozápad, zabíjí policajty a uniká spravedlnosti. Frank Hamer je ve výslužbě, ale zvěsti o dvou protřelých zločincích mu nedají spát. Vyhledá tedy svého starého kolegu Maney Gaulta, se kterým hodlá tuto zdánlivě nepolapitelnou dvojici grázlů dopadnout.

Hodnocení na ČSFD: 72 %

Foto: Netflix

Psanci Ameriky (American Outlaws)

Příběh proslulého lupiče Jesseho Jamese zná snad každý milovník westernů, leč tato verze je kapánek jiná, modernější. Drsní bratři Jamesovi a Youngerovi se po skončení americké občanské války vrací zpátky na svoje ranče v Missouri. V rodném městečku se však setkávají s nelítostným a prachatým majitelem železnic, jenž s pomocí bandy pistolníků vyhrožuje místním obyvatelům a za směšné částky skupuje jejich půdu kvůli stavbě železnice. Rozhořčení farmáři se ale nemíní vzdát svých pozemků za žádnou cenu a odhodlaně brání, co jim právem patří. A tak začíná jedna z největších štvanic v historii Divokého Západu.

Hodnocení na ČSFD: 65 %

NAPSALI JSME TAKÉ: Reality show, jakou svět ještě neviděl, ovládnou zombie: Přeživší budou muset plnit náročné úkoly a uniknout zlověstné apokalypse

Foto: Morgan Creek Productions

Zdroj: ČSFD, TV Nova, Netflix, Česká televize

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.