Přeživší letecké katastrofy se uchýlili ke kanibalismu. Případ šokoval celý svět, teď skutečný příběh zfilmoval Netflix

Foto: Quim Vives/Netflix

Na ostrově Lido v italských Benátkách od 30. srpna do 9. září proběhne 80. ročník filmového festivalu. Své kousky na něj vyšle i Netflix. Jedním z nich je také španělský thriller Sněžné bratrstvo (Society of the Snow), který vypráví o skutečné katastrofické události z roku 1972.

Netflix v Benátkách nabídne hned několik filmů. Mezi ně patří například mysteriózní thriller Zabiják (The Killer), životopisný snímek Origin nebo černá komedie El Conde od chilského režiséra Pabla Larraína, která se zaměří na postavu chilského diktátora Augusta Pinocheta přeměněného na 250 let starého upíra.

Festival pak uzavře originál Netflixu Sněžné bratrstvo od režiséra J.A. Bayona. Film je rekonstrukcí letecké havárie, která se stala v Andách v roce 1972 a donutila přeživší přijmout extrémní opatření, včetně kanibalismu. Právě díky tomu si tato událost získala mezinárodní pozornost.

Hluboce pohlcující sága, ve které si zahráli nadějní uruguayští a argentinští herci Enzo Vogrincic, Matías Recalt, Agustín Pardella a Felipe González, byla natočena v andaluském Sierra Nevada, nejvyšším pohoří pevninského Španělska, s 300členným štábem. Celosvětová premiéra filmu na Lido připadá na 9. září, poslední den benátského festivalu, který začne 30. srpna.

Foto: Quim Vives/Netflix

Co se přesně stalo?

V roce 1972 let 571 uruguayského letectva, který byl najat, aby dopravil tým Montevidea Old Christians Rugby Club do Chile, havaroval ve výšce 11 712 stop (3 500 metrů) v Andách. Z jeho 45 pasažérů, kteří se skládali převážně z ragbyového týmu, jejich přátel a rodiny, přežilo pouze 33. Skupina přeživších čelila sněhu a mrazu. Zatímco trup letadla byl z velké části neporušený, poskytoval omezenou ochranu před drsnými živly. Navíc skromné ​​zásoby jídla – hlavně tyčinky a víno – byly pryč asi za týden.

Po dlouhé diskusi se vyhladovělí přeživší, kteří patřili k uruguayské elitě, uchýlili k pojídání mrtvol, aby přežili. Během několika příštích týdnů zemřelo šest dalších lidí. Dne 29. října pak lavina zasypala trup letadla a naplnila jeho část sněhem, což způsobilo osm dalších úmrtí. Nakonec 22. prosince, 72 dní po havárii, kdy bylo naživu už jen 16 lidí, dorazily k troskám dva vrtulníky. Šest přeživších bylo letecky převezeno do bezpečí, ale špatné počasí zdrželo záchranu osmi dalších až do dalšího dne.

Zdroje: Britannica, Variety, Netflix Junkie, Netflix, Best of Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.