Stylový a zábavný akční kousek, na který musíte do kina: Kaskadér diváky zaujal hereckými výkony, romancí i humorem

Tereza Pulgretová
Foto: CinemArt

V kinech se nyní „perou“ o pozornost dva velké filmy s hvězdným obsazením, na něž se diváci už dlouho těšili. Jen pár dní po sportovním dramatu Rivalové přišel do kin akční kousek Kaskadér, ve kterém září Ryan Gosling po boku Emily Blunt. Právě oni dva jsou v opěvované novince nacpané napětím, humorem a láskou těmi nejlepšími speciálními efekty.

Na vlně úspěchu se vezou tvůrci nové akční komedie s názvem Kaskadér. Po festivalu SXSW v texaském Austinu na konci března, kde novinku odtajnili, se film před pár dny dostal i do kin. Slova chvály na očekávaný kousek s Ryanem Goslingem a Emily Blunt v hlavních rolích padají dál a kritici ani diváci jimi rozhodně nešetří. Kaskadéra hodnotící označují různými výrazy, mezi kterými dominují především dva, a to „blbina“ a „oddechovka“. Nenechte se ale zmást. Vždy tato pojmenování používají v těch nejlepších možných významech.

„David Leitch vyznává lásku kaskadérům i filmovému natáčení ve správně odlehčeném a absurdním hávu, v němž parádně funguje jak humor a akce, tak romantika mezi Goslingem a Blunt. Žádné žánrové mantinely se tu nepřekonávají, čistější a precizněji natočenou žánrovou blbinu s menším nádechem staré školy ovšem v kinech nenajdete,“ shrnul Milan Rozšafný na Kinoboxu, kde si snímek drží hodnocení 80 %.

ČTĚTE TAKÉ: ŽHAVÉ DRAMA SE ZENDAYOU SKLÍZÍ CHVÁLU. RIVALOVÉ JSOU PODLE PRVNÍCH RECENZÍ NEJVÍC SEXY FILMEM ROKU A AGRESIVNÍ JÍZDOU NA HORSKÉ DRÁZE

Foto: CinemArt

Ani diváci se ale při hodnocení nedrží zpátky a vypichují práci režiséra i příběhovou linku mezi dvěma hlavními postavami a skvěle zvládnuté vtipné momenty. „David Leitch je neskutečný borec, ať už jde o jeho Deadpoola, o něco slabšího Hobbse a Shawa, ale hlavně peckovní Bullet Train. Kaskadér není naštěstí žádnou výjimkou, za jeho předchozími počiny nezaostává a většinu z nich překonává. Technická stránka filmu je bombastická a film do vás sype jednu vizuálně hezčí scénu za druhou,“ napsal jeden z nich.

Snímek, který má být jakýmsi milostným dopisem všem kaskadérům a filmovému průmyslu, se líbí nejen v tuzemských kinech, ale i v těch zahraničních. Na Rotten Tomatoes dostal od odborníků v době psaní článku 85 %. Stejně jako podle nich tvůrci opěvují filmové odvětví, si z něj dělají i legrácky a snímek přiostřili špetkou ironických poznámek a momentů.

„Skvělá zábava, akční film, který si přitom z podobných kousků dělá legraci. Je to prostě ten druh tvorby, který přímo křičí po tom, aby si ho člověk užil se starým dobrým obřím kyblíkem popcornu,“ napsala například kritička Deborah Ross.

Zároveň recenzenti odstartovali debatu o tom, proč kaskadéři ještě stále nemají svoji kategorii na předávání Cen Akademie. K tématu se vyjádřil i sám Gosling, který o odvážných dublérech mluví jako o největších dříčích v showbyznysu. „Tenhle film je vlastně obří kampaň za kaskadéry na Oscarech,“ řekl.

V akční komedii natočené podle stejnojmenné klasiky z osmdesátých let si Gosling střihl roli dubléra Colta Seaverse, jehož kariéra se zastavila po vážném fyzickém zranění i šrámech na duši. Branži se rozhodne dát ale ještě jednu šanci, když mu do cesty přichází nabídka na velkorozpočtové sci-fi, kde má zaskočit za hlavní hvězdu, pekelně nesympatického Toma Rydera (Aaron Taylor-Johnson). Ten ale záhy zmizí neznámo kam. Více jsme o filmu psali zde.

PSALI JSME: VÝJIMKA MEZI MAINSTREAMOVÝMI FILMY, KTERÁ BUDE BAVIT SNAD ÚPLNĚ KAŽDÉHO. NOVÝ AKČŇÁK S GOSLINGEM A BLUNT SKLÍZÍ VELKÝ ÚSPĚCH

Zdroje: Kinobox, ČSFD, Rotten Tomatoes, The Spectator, GQ, Deadline

Hodnocení na Kinoboxu: 80 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.