Nuda a špatný humor, stěžují si čeští diváci na nové Krotitele duchů. Kinosály zejí prázdnotou

Tereza Pulgretová
Foto: Columbia Pictures

Kdo zavítal v posledních dnech do kina, nejspíš si všiml, že sály povětšinou zejí prázdnotou. Změnu nepřineslo ani pokračování filmové série Krotitelé duchů: Říše ledu, které se sice o víkendu umístilo na první příčce v návštěvnosti, i tak se ale o žádném trháku mluvit nedá. A dost podobně o novém dobrodružném snímku mluví i všemožné kritiky.

Krotitelé duchů režiséra Ivana Reitmana se i svojí ikonickou písní zapsali mezi kultovky osmdesátých let. Úspěch toto komediální sci-fi zaznamenalo díky originálnímu příběhu a hereckým výkonům v podání legendárního Billa Murayho, Dana Aykroyda, Sigourney Weaver či Harolda Ramise. O pět let později se proto tvůrci vrátili na scénu znovu a natočili další úspěšný díl. Pak už to ale s filmovou sérií šlo víceméně z kopce. Menší výkyv sice zaznamenal snímek Krotitelé duchů: Odkaz, který měl pod palcem Reitmanův syn Jason, jež postavám vdechl nový život, ten ale nyní znovu pohřbila novinka, která měla v tuzemských kinech premiéru 11. dubna.

Ve slibované akční jízdě se rodina Spenglerových v čele s Paulem Ruddem, Carrie Coon, McKennou Grace a Finnem Wolfhardem, kterého fanoušci znají hlavně ze seriálového hitu Stranger Things od Netflixu, vrací tam, kde všechno začalo. Aby novopečení krotitelé porazili zlé síly, musí se spojit s milovanými veterány a posunout chytání duchů na další level. A právě omílání starého děje pořad dokola a používání podobných triků je podle kritiků kamenem úrazu.

ČTĚTE TAKÉ: VÍ, JAK SKONČÍ STRANGER THINGS A MOŽNÁ SI ZAHRAJE HARRYHO STYLESE: 5 ZAJÍMAVOSTÍ O FINNU WOLFHARDOVI

Foto: Columbia Pictures

„Navzdory solidnímu vizuálu a akci film ztrácí směr, přehnaně se spoléhá na nostalgii a zapomíná na vlastní příběh a postavy. Vrácení se k původním hrdinům a ikonickým momentům působí spíše jako sestříhaný výběr starých scén než jako nové dobrodružství. I přes přítomnost starých tváří film nedokáže udržet pozornost, a nakonec se zdá, že je spíše souborem starých herců, než novým dílem série. Možná by bylo lepší nechat minulost za sebou a vydat se novými cestami,“ povzdechl si jeden z recenzentů na Kinoboxu, kde Krotitelé duchů: Říše ledu obdrželi hodnocení 65 %.

Další čeští kritici si stěžují na nedostatek humoru, nápaditosti či nudu. Není proto divu, že ačkoliv si potenciální hit pod taktovkou režiséra Gila Kenana vybojoval v uplynulém víkendu prvenství v návštěvnosti tuzemských kinosálů se zhruba 11 tisíci prodanými lístky, lze ho označit za propadák.

PSALI JSME TAKÉ: NETFLIX SE OTŘÁSL V ZÁKLADECH. S NATÁČENÍM PROPADÁKŮ JE KONEC. NOVÝ ŠÉF MÁ JASNÝ PLÁN

Nepříliš dobře si snímek vedl také u zahraničního publika, které tvůrce nešetřilo s podobnými výtkami. Na Rotten Tomatoes se ovšem odborníci se svými 43 % neshodli s lajky, kteří byli v posuzování mnohem mírnější. K hodnocení 83 % psali, že novinka slouží jako zábavný multigenerační akčňák, který pobaví i mladší fanoušky.

„Obsazení je skvělé, příběh dobře koresponduje s předchozími a scénář je taky napsaný dobře. I když tento film nebyl tak dobrý, jako ten předešlý, pořád je to kvalitní kousek. Je v něm hodně akce a obsahuje také zvládnuté komediální prvky. Zkrátka stojí za to ho vidět, a to obzvlášť, pokud jste fanoušek této franšízy,“ napsal jeden hodnotící.

A jak se nostalgické a dobrodružné sci-fi Krotitelé duchů: Říše ledu líbilo vám?

Zdroje: ČSFD, Kinobox, Kinomaniak, Novinky, FFFilm, Rotten Tomatoes

Hodnocení na Kinoboxu: 65 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.