Netflix se otřásl v základech. S natáčením propadáků je konec. Nový šéf má jasný plán

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Filmová divize Netflixu se v rámci obrovské reorganizace otřásá v základech, což vyústilo v propouštění zaměstnanců. Pod vedením nového šéfa Dana Lina sice můžeme očekávat méně projektů, ale za to kvalitnějších. O tomto zkušeném chlapíkovi je známo, že umí točit filmy za správnou cenu.

Doba, kdy Netflix neváhal vynaložit obrovské částky na nejrůznější projekty a tvůrci se v podstatě těšili z neomezených rozpočtů, je dávno pryč. V zástupu skvělých filmů už nějakou dobu streamovací gigant zaznamenává naprosté propadáky, díky čemuž se rozhodl dát zelenou méně projektům.

Jakmile začátkem letošního roku Scott Stuber oznámil svůj odchod z vedoucí pozice filmové divize, obsahová ředitelka Bela Bajaria za něj začala hledat náhradu. Přestože obsadit takovou pozici by normálně trvalo mnohem déle, už v únoru byl Dan Lin, který s Netflixem spolupracoval na životopisném dramatu Dva papežové a nedávné adaptaci Avatara, jmenován šéfem filmové divize.

Lin je na novém místě jen pár dní, ale už předtím měl dostatek prostoru na to, aby si promyslel, jak by měla pod jeho vedením divize vypadat. Ačkoli došlo k propouštění 15 zaměstnanců, reorganizace neznamená snížení jejich celkového počtu, jelikož odcházející vedoucí pracovníky v nadcházejících týdnech Lin nahradí svými lidmi.

Už teď víme, že v rámci jeho týmu, který bude rozdělen podle žánrů, bude mít Ori Marmur na starosti akční filmy, fantasy, horory a sci-fi. Kira Goldberg se postará o dramata, thrillery a rodinné snímky a Niija Kuykendall bude dohlížet na projekty založené na víře, prázdninové filmy a filmy pro mládež. A nakonec je tady Jason Young, který bude velet komediím a rodinným filmům.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 7 NEJVĚTŠÍCH FILMOVÝCH PŘEŠLAPŮ NETFLIXU PODLE ČECHŮ: SUPERHRDINSKÁ SLÁTANINA NEBO BRAK SE SCÉNAMI JAKO Z FILMŮ PRO DOSPĚLÉ

Je známo, že ten, kdo o práci stojí nejméně, je pro ni nejlepším kandidátem. A tak je tomu i v případě Dana Lina, zakladatele produkční společnosti Rideback, která pracuje napříč studii a spravuje několik úspěšných franšíz. Tato společnost je proslulá tím, že na první pohled propadáky dokáže proměnit v kasovní trháky. Důkazem je například úspěšná série Lego příběhů.

Za posledních 15 let byl Lin nejrůznějšími společnostmi mnohokrát osloven, ale dokud ho s neuvěřitelnou nabídkou neoslovila Bajaria, nedokázal si představit, že by ze svého postu v Ridebacku odešel. Podle The Hollywood Reporter Lin během schůzky s Bajariaou nekompromisně zhodnotil výsledky Netflixu, přičemž obsahová ředitelka jeho upřímnost ocenila. Jelikož se jejich názor na budoucnost filmové produkce shodoval, volné pracovní místo bylo obsazeno.

Není to však poprvé, co je Linovo jméno spojeno s vedoucím místem v divizi, která by potřebovala silnou ruku. Předtím, než byli James Gunn a Peter Safran jmenováni do čela divize DC, vedl Lin rozhovor s Davidem Zaslavem z Warner Bros Discovery. Jeho působení v DC však z části ztroskotalo právě kvůli Ridebacku. Nicméně Bela Bajaria byla schopna Linovi učinit takovou nabídku, že svou vedoucí pozici ve své produkční společnosti přenechal jiným a ponechal si v ní pouze podíl.


Zdroje: Variety, The Hollywood Reporter, Deadline, SCREENDAILY

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.