Pedro Pascal a Ethan Hawke v nezvykle intimních rolích. Westernové drama Zvláštní způsob života právě dorazilo na Netflix

Michaela Pašková
Foto: BTEAM Pictures

V květnu loňského roku na filmovém festivalu v Cannes zabodovalo krátkometrážní španělské westernové drama Zvláštní způsob života (Strange Way of Life), v němž se Pedro Pascal a Ethan Hawke zhostili rolí bývalých milenců. Příjemná jednohubka, jak snímek nazývají diváci, je nyní v některých regionech přístupná na Netflixu.

Pedro Pascal a Ethan Hawke prostřednictvím krátkometrážního westernového dramatu Zvláštní způsob života v loňském roce dokázali, že se natáčení LGBTQ+ projektů nebrání. Krátkometrážní film pocházející z rukou španělského režiséra a scenáristy Pedra Almodóvara, který je jeho výhradním scenáristou a režisérem, divákům zabere pouhých 31 minut. Ačkoli se snímek po premiéře v Cannes dočkal převážně pozitivních ohlasů, přičemž mnozí vyzdvihovali herecké výkony Hawkea i Pascala, v průběhu festivalu v kategorii Queer Palm bohužel nezvítězil.

Krátkometrážní film, který se rovněž dočkal svého uvedení v kinech, pojednává o dvou pistolnících, jež se poprvé vidí po 25 letech strávených odděleně. Jejich shledání ovšem naruší brutální vražda, která je přiměje postavit se na opačné strany.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: RECENZE: APOKALYPTICKÝ THRILLER NECH SVĚT SVĚTEM NUTÍ DIVÁKY PŘEMÝŠLET O TŘETÍ SVĚTOVÉ. PODLE NĚJ SE EVROPA NACHÁZÍ NA POKRAJI PRVNÍ FÁZE

Režisér v rozhovoru pro časopis Harper’s Bazaar prozradil, že než s filmovou nabídkou Ethana a Pedra oslovil, znal je předem. „Poslal jsem jim scénář, který se jim líbil a chtěli se mnou pracovat. Spolupráce s nimi byla opravdu snadná,” říká. Nicméně se dle jeho slov museli sobě navzájem přizpůsobit, protože on je zvyklý před natáčením hodně zkoušet, a naopak zkušení herci tolik zkoušek nedělají. „Dohodli jsme se, že nějaké uděláme, protože pak jsem mnohem klidnější, když přesně vím, co se bude odehrávat před kamerou.”

Přiznal, že během natáčení oba podali lepší herecký výkon, než si vůbec představoval. Dokonce byli ještě mnohem lepší než během zkoušek. Velmi si rozuměli, díky čemuž s nimi neměl žádný problém. „Neměli jsme ani koordinátora intimity a nepotřebovali jsme ho,” doplnil Almodóvar.

Westernové drama Zvláštní pojetí života
Foto: BTEAM Pictures

Na Česko-Slovenské filmové databázi diváci westernovému dramatu udělili průměrných 58 %. „Příjemná atmosférická jednohubka, v podstatě taková momentka z divokého západu. Na různé způsoby servírovaná zakázána láska a jizvy, ať už na duši nebo na těle. Chemie a živočišnost mezi protagonisty výborná, ale co jiného se dalo čekat. Pedro Pascal je zkrátka na vrcholu dnešního herectví, a jsem rád, že krom mainstreamu, jde i do těchto experimentů. Během té půlhodinky film stihl to, co chtěl a já si to užil,” uvádí jeden z diváků ve své recenzi.

To kritici na světovém Rotten Tomatoes film ohodnotili slušnými 76 %. Mnozí z nich by uvítali, kdyby mělo westernové drama více minut. „Zvláštní způsob života je jednou z těch jednohubek, která vás přiměje chtít víc,” zaznívá v jejich recenzích.

PSALI JSME TAKÉ: SERIÁL VE PŘI V REALITĚ: HEREC PEDRO PASCAL ZPŮSOBIL TŘI DOPRAVNÍ INCIDENTY A CIZÍ MUŽ SE MU ZA TO DOST NECHUTNĚ POMSTIL

„Almodóvar nikdy nebyl typickým režisérem a sledovat, jak přepracovává tento žánr s intenzivními výkony Hawkea a Pascala, kteří jsou mužní a zranitelní zároveň, je skvělou ukázkou režijního umění.”

Stejného názoru je i John Serba z Decider, který nezapomněl zmínit, že producentský kredit belgického módního návrháře Anthonyho Vaccarella ze Saint Laurent je ve filmu značně znatelný. „Zvláštní způsob života je příliš krátký, ale nikoli neuspokojivý snímek o střetnutí lásky a zákona. Tematicky je dostatečně silný na to, abychom zapomněli, že tak trochu funguje jako módní přehlídka. John Wayne by tenhle film nenáviděl, což je o důvod víc, abychom ho milovali.”

Přestože westernové drama Zvláštní způsob života v některých zemích 12. dubna vstoupilo na Netflix, u nás není ještě přístupné a zatím se ani neví, kdy tomu tak bude. Pokud vám však nevadí pouze anglicky mluvený verze bez českých titulků, můžete jej zhlédnout například díky VPN.


Zdroje: ČSFD, Rotten Tomatoes, Decider, Collider, Harper’s Bazaar

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.