Recenze: Apokalyptický thriller Nech svět světem nutí diváky přemýšlet o třetí světové. Podle něj se Evropa nachází na pokraji první fáze

Michaela Pašková
Foto: Jojo Whilden/Netflix

Přes dvě hodiny trvající napínavá podívaná, to je Nech svět světem (Leave the World Behind). Snímek režiséra Sama Esmaila, který stojí za kriminálním seriálem Mr. Robot, diváky přiková k obrazovkám aniž by postřehli jak. Přestože děj nikam nespěchá, mysteriózní atmosféra filmu se postará o to, aby člověk vydržel až do konce.

Jak už název snímku napovídá, vše se v podstatě točí okolo pomyslného konce světa. Upjatá a věčně protivná Amanda v podání Julie Roberts se jednoho brzkého rána rozhodne, že svoji rodinku ještě tentýž den vezme na dovolenou, protože ji štvou lidi a má všeho dost. Nutno uznat, že v monologu plném důvodů k nečekanému rozhodnutí, se nejspíš pozná nejeden divák.

Protože je Amanda velice výkonnou ženou, podaří se jí manžela Claye (Ethan Hawke) a dvě děti, syna Archieho (Charlie Evans) a dceru Rose (Farrah Mackenzie), rychle dopravit do pronajatého domu. V tomto momentě si ještě nikdo z nich není vědom, že se jejich dovolená promění v peklo. Dokonce se nijak zvlášť nepozastavují nad tím, že si to tanker napochoduje přímo na pláž. Stačí jim jednoduché vysvětlení k tomu, aby vše hodili za hlavu.

Když ovšem večer na dveře zaklepe G. H. (Mahershala Ali) se svojí dcerou Ruth (Myha’la) a tvrdí, že ve městě vypadl proud a protože tohle je jejich dům, chtějí v něm přespat. Idylická dovolená pomalu končí. Ačkoli vše nejprve ukazuje na kybernetický útok, zvířata se začínají chovat podivně a hlavní postavy postupně všemu přicházejí na kloub. Stádu jelenů v lese, plameňákům v bazénu nebo zlověstnému hejnu ptactva by mělo být přece úplně jedno, že zrovna nejde Wi-Fi a nefunguje televize.

PSALI JSME TAKÉ: Recenze: Závěr Koruny upírá příliš pozornosti na špatné věci. Nejdojemnější linka patří princezně Margaret

Nech svět světem - loď u pláže.
Foto: Netflix

Režisérovi nutno sklonit pochvalu, protože rozdělení filmu do kapitol, v průběhu kterých je dokonale zachycen potenciální průběh skutečné katastrofy, je odzbrojující. Podle snímku to vypadá, že se už teď Evropa nachází na pokraji první fáze. Lidé se naježí, když se k nim někdo přiblíží, jsou vůči všem podezřívaví a každého by nejraději poslali první třídou na Mars. Bez zpáteční letenky, samozřejmě.

Kromě rozdělení filmu do kapitol stojí za zmínku věrné zachycení všední rodiny, u které byste i řekli, že by to mohla být s přehledem ta vaše. Amanda je upjatá a vyčerpaná žena, která se sama sebou cítí být znechucená. Clay je chlápek, který udělá vše, co má. Všem je hned jasné, kdo doma nosí kalhoty. Šestnáctiletý Archie je věčně mrzutý teenager, kterých jsou na světě miliony a korunku všemu nasazuje Rose žijící v bublině svého seriálu.

Hvězdné obsazení se postaralo o skvělé herecké výkony. Julii Roberts spolknete vše i s navijákem a u Aliho chápete potřebu chránit svoji dceru zatímco se vyrovnává s možnou smrtí své manželky. V jedné chvíli se navíc vizážisté a kadeřníci na slavné herečce pořádně vyřádili.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Recenze: Strhující thriller Zabiják může být problém dokoukat. Davida Finchera táhne ledově klidný Michael Fassbender

Nech svět světem. Jelen stojící uprostřed silnice.
Foto: Netflix

Divákům apokalyptický thriller nabízí víc otázek, než odpovědí. Samotný závěr pak s jistotou dokáže naštvat nejednoho z nich. Konečně to vypadá, že se po narůstajícím napětí blíží obrovské vyvrcholení děje, které člověka posadí na zadek, a ono ne.

Žádný závěr, u kterého byste si řekli: „Wow“. Jen malá holka, co se vloupe do cizího domu, sní všechny dobroty a v úkrytu si pustí poslední díl Přátel. Je přece neodpustitelné, aby Rose nezjistila, jak to s Rossem a Rachel dopadlo. Svět se zbláznil, ale ona prožívá krizi obřích rozměrů, protože nemá přístup k seriálu. Vážně k vzteku.

Z filmu plyne, že lidstvo nepotřebuje útok mimozemšťanů nebo přírodní katastrofu, protože je schopno se o své zničení postarat samo. Stačí když lidi izolujete, znemožníte jim přístup ke všem vymoženostem, na které jsou zvyklí, a začnou vyvádět. Všichni proti všem, jinak to popsat ani nejde.

A jestli bych Nech svět světem doporučila ostatním? Rozhodně ano. Není moc filmů, které by mě přiměly odložit mobil.

ČTĚTE TAKÉ: Recenze: Thriller Milé dítě rozhodně není pro slabší povahy. Donutí vás přemýšlet, kolik žen ve světě podobnou hrůzu právě prožívá

Zdroje: Autorská recenze

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.